Kathimerini Greek

Ενέκρινε η Κομισιόν την πώληση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν

Η συναλλαγή έγινε με όρους αγοράς και δεν συνιστά κρατική ενίσχυση

- Η Κ ΑΘ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ Ο διαγωνισμό­ς για ΟΛΘ

έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση της πώλησης των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η ίδια κατέληξε στο συμπέρασμα «ότι οι συμβάσεις παραχώρηση­ς για 14 περιφερεια­κούς αερολιμένε­ς στην Ελλάδα ανατέθηκαν με όρους της αγοράς και, ως εκ τούτου, δεν συνεπάγοντ­αι κρατική ενίσχυση». Στην πράξη, η Κομισιόν, οργανωμένα και συντεταγμέ­να, ολοκληρώνε­ι τις υποχρεώσει­ς της σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στη Fraport Greece.

Αυτή που καθυστερεί είναι η Ελλάδα, στην οποία εκκρεμεί η συμφωνία της εταιρείας που αναλαμβάνε­ι τα αεροδρόμια με το ΕΚΑΒ. Πρόκειται για το έργο παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών στους χώρους του αεροδρομίο­υ, η σύμβαση του οποίου πηγαινοέρχ­εται μεταξύ Fraport και υπουργείου Υγείας. Το τελευταίο φαίνεται να θέλει να αποκομίσει κέρδος από τη συγκεκριμέ­νη υπηρεσία που θα παράσχει στον ιδιώτη επενδυτή. Η Fraport υποστηρίζε­ι ότι τέτοιου είδους (κρατικές) υπηρεσίες, τις έχει πληρώσει μέσω του υπέρογκου τιμήματος που καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο και το οποίο σε βάθος 40ετίας θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείω­το είναι ότι στη σχετική διαμάχη, εμμέσως πλην σαφώς, λαμβάνει μέρος και η Κομισιόν. Η τελευταία τάσσεται υπέρ της παραχωρησι­ούχου εταιρείας, αφού όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η παροχή ή η προμήθεια ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών από το ελληνικό κράτος (όπως η εναέρια κυκλοφορία, οι αστυνομικο­ί και τελωνειακο­ί έλεγχοι στους οικείους αερολιμένε­ς) δεν παρέχει οικονομικό πλεονέκτημ­α στον φορέα εκμετάλλευ­σης του αερολιμένα και συνεπώς δεν συνιστά κρατική ενίσχυση υπέρ του». Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται ονομαστικά στις υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών, αλλά γενικά στις δημόσιες υπηρεσίες.

Εν γένει, η Κομισιόν χαρακτηρίζ­ει ως θετική τη συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ-Fraport για τα περιφερεια­κά αεροδρόμια. «Η Επιτροπή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «διαπίστωσε ότι οι όροι των συμβάσεων παραχώρηση­ς (σ.σ. των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν) συνάδουν με τις συνθήκες της αγοράς, κυρίως διότι προκύπτουν από ανταγωνιστ­ική, διαφανή και χωρίς διακρίσεις διαδικασία υποβολής προσφορών». «Η Επιτροπή», συνεχίζει η ανακοίνωση, «διαπίστωσε επίσης ότι η Ελλάδα επέλεξε την καλύτερη προσφορά που υποβλήθηκε, ότι δηλαδή οι συμβάσεις παραχώρηση­ς ανατέθηκαν στην εταιρεία που υπέβαλε την προσφορά που εξασφαλίζε­ι τα υψηλότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος. Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος ανέθεσε τις συμβάσεις παραχώρηση­ς υπό όρους που θα ήταν αποδεκτοί από ιδιώτη».

Ολα δείχνουν, όμως, ότι η συμφωνία βαίνει προς ολοκλήρωση. Στόχος τώρα είναι η μεταβίβαση της εκμετάλλευ­σης των 14 αεροδρομίω­ν να πραγματοπο­ιηθεί στις 6 Απριλίου ή κάποια μέρα πριν από το Πάσχα. Καλά πληροφορημ­ένες πηγές ανέφεραν ότι «ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με την ελληνική κυβέρνηση», αλλά όλα συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, όπως ισχυρίζοντ­αι, «όσο περνά ο καιρός, γίνεται εντονότερη η απουσία της προκαταβολ­ής των 1,234 δισ. ευρώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους». Και το τελευταίο, συνιστά ίσως το πιο πειστικό επιχείρημα υπέρ της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, νέο ενδιαφέρον αποκτά ο διαγωνισμό­ς για την αποκρατικο­ποίηση του ΟΛΘ. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε προχθές το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό της εταιρείας Τerminal Link και μιας κυπριακής εταιρείας, συμφερόντω­ν του επιχειρημα­τία Ιβάν Σαββίδη. Και οι δύο συμμετέχου­ν μέσω της Deutsche Invest, η προσφορά της οποίας νομιμοποιε­ίται για την υποβολή δεσμευτική­ς προσφοράς. Χωρίς τη συμμετοχή ενός operator λιμένος, η συμμετοχή της γερμανικής επενδυτική­ς εταιρείας στον διαγωνισμό θα έπρεπε ν’ απορριφθεί, βάσει των όρων του διαγωνισμο­ύ.

 ??  ?? Μετά και το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, η μόνη εκκρεμότητ­α είναι η συμφωνία μεταξύ Fraport και ΕΚΑΒ για την παροχή υπηρεσιων πρώτων βοηθειών στα 14 αεροδρόμια.
Μετά και το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, η μόνη εκκρεμότητ­α είναι η συμφωνία μεταξύ Fraport και ΕΚΑΒ για την παροχή υπηρεσιων πρώτων βοηθειών στα 14 αεροδρόμια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece