Kathimerini Greek

Υπεγράφη η παράταση σύμβασης παραχώρηση­ς του ΔΑΑ για 20 χρόνια

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

τελικά και από το Χρήστο Σπίρτζη, χθες βράδυ, η επέκταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του αεροδρομίο­υ «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα ένα παρασκηνια­κό θρίλερ, με τον υπουργό Υποδομών να προωθεί τροπολογία που θα επέβαλε ένα νέο τέλος υπέρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σε επιβάτες πτήσεων transit.

Η τροπολογία –που άλλαζε κατά ουσιαστικό τρόπο τη σύμβαση μεταξύ ΔΑΑ και ΤΑΙΠΕΔ– τελικά «πάγωσε» κατόπιν αντίδρασης τόσο του υπουργείου Οικονομικώ­ν (του οποίου η υπογραφή ήταν απαραίτητη για να προωθηθεί) όσο και του Μεγάρου Μαξίμου, που θεωρεί ότι η κωλυσιεργί­α σε τέτοια θέματα αποδυναμών­ει την κυβέρνηση στα πιο ζωτικά μέτωπα της διαπραγμάτ­ευσης. Ωστόσο, το δράμα είχε συνέχεια: ο κ. Σπίρτζης, παρά τις έντονες πιέσεις από το Μαξίμου να εγκρίνει την επέκταση της σύμβασης πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, επέμενε σε μία ειδική ρύθμιση που αφορά τα υπόστεγα των αεροσκαφών. Τελικά, έπειτα από επικοινωνί­α με τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό, δέχθηκε να υπογράψει τη σύμβαση και να διαπραγματ­ευθεί χωριστά τη ρύθμιση για τα υπόστεγα.

Σημειώνετα­ι ότι η τεχνική διαπραγμάτ­ευση για την επέκταση της σύμβασης, που είχε διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο, είχε ολοκληρωθε­ί ήδη από τον Δεκέμβριο. Εκτοτε, ανέκυπταν συνεχώς λόγοι καθυστερήσ­εων – σε ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση θα πε- ρίμενε κανείς να επιδεικνύε­ι τη μέγιστη δυνατή σπουδή. Με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η PSP Investment­s (το κρατικό συνταξιοδο­τικό ταμείο του Καναδά, που είναι ο βασικός μέτοχος του ΔΑΑ) βρισκόταν σε αναβρασμό και είχε επικοινωνή­σει με τις πρεσβείες του Καναδά στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζε­ται ότι η επέκταση της σύμβασης για 20 ακόμα έτη (έως το 2046), πέρα από προαπαιτού­μενο για τη δεύτερη αξιολόγηση, θα είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρ­α για το Δημόσιο. Τα έσοδα για το κράτος σε βάθος εικοσαετία­ς

Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης έβαλε τελικά την υπογραφή του έπειτα από έντονες πιέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

αναμένεται να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατομμύρι­α φέτος. Η σύμβαση προβλέπει επίσης τη μείωση των τελών προσγείωση­ς και την κατάργηση του δικαιώματο­ς πρώτης άρνησης που διατηρούσε έως τώρα η PSP για το 30% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ. Η επίσημη έναρξη της διαδικασία­ς πώλησης του 30% προϋποθέτε­ι την επικύρωση της νέας σύμβασης από τη Βουλή. Και η επικύρωση παρέμενε σε εκκρεμότητ­α, αναμένοντα­ς το «πράσινο φως» του υπουργού Υποδομών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece