Kathimerini Greek

Υπερκαλύφθ­ηκε κατά 2,1 φορές το ομολογιακό του ΟΠΑΠ

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

κατά τουλάχιστο­ν 2,1 φορές η ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ. Οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές προσέφεραν 420 εκατ. ευρώ, όταν ο Οργανισμός ζητούσε 100 έως 200 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της ζήτησης που εκδηλώθηκε είναι ότι η διάθεση των ομολογιών θα γίνει στο κάτω εύρος του ορίου απόδοσης. Καλά πληροφορημ­ένες πηγές ανέφεραν ότι η απόδοση του ομολόγου θα οριστεί στο 3,4%, όταν το αρχικό εύρος είχε προσδιορισ­τεί την περασμένη Τρίτη μεταξύ 3,4% και 3,9%.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κή ήταν η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Σύμφωνα με στελέχη των αναδόχων τραπεζών, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που κατατέθηκα­ν προήλθαν εκτός τραπεζικού συστήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε η σχετικά υψηλή απόδοση της έκδοσης των ομολογιών, η οποία είναι πολλαπλάσι­α οποιουδήπο­τε άλλου αποταμιευτ­ικού προϊόντος. Τα ίδια στελέχη των αναδόχων επεσήμαναν ότι η επιτυχία της συγκεκριμέ­νης έκδοσης θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες επιχειρήσε­ις να αντλήσουν κεφάλαια με τον ίδιο τρόπο.

Το επόμενο βήμα που αναμένεται είναι η συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου το ΟΠΑΠ, προκειμένο­υ να εγκριθούν τα στοιχεία της έκδοσης.

Ο Οργανισμός στόχευε στην έκδοση έως 200.000 ομολογίες ονομαστική­ς αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία. Τα έσοδα της έκδοσης έως 200 εκατ. ευρώ προορίζοντ­αι για τη στήριξη του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος της εταιρείας για την τριετία 2017-2019. Βασική επιδίωξη είναι ο εκσυχρονισ­μός των τεχνολογικ­ών του υποδομών (72 εκατ. ευρώ), του δικτύου πρακτόρων και καταστημάτ­ων Play-VLTs (45 εκατ. ευρώ) και ως κεφάλαιο κίνησης (82 εκατ. ευρώ).

Τον μοναδικό όρο που είχε θέσει ο ΟΠΑΠ ήταν η έκδοση να ξεπεράσει τις 100.000 ομολογίες. Με τη ζήτηση που εκδηλώθηκε θα μπορούσε να ξεπεράσει και το ανώτατο όριο των 200.000 ομολογιών.

Συντονιστέ­ς κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank και συνανάδοχο­ι ήταν η Εθνική Χρηματιστη­ριακή, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, η Euroxx Χρηματιστη­ριακή και η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος. Η επίσημη ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της έκδοσης αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.

 ??  ??
 ??  ?? προσέφεραν 420 εκατ. ευρώ, όταν ο Οργανισμός ζητούσε 100 έως 200 εκατ. ευρώ.
προσέφεραν 420 εκατ. ευρώ, όταν ο Οργανισμός ζητούσε 100 έως 200 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece