Kathimerini Greek

Ενα τραπεζικό κατάστημα στο κινητό τηλέφωνο...

- Του ΑΛΕΚΟΥ ΛΙΔΩΡΙΚΗ

μια τράπεζα χωρίς αναμονή, χωρίς γραφειοκρα­τία, χωρίς πόρτες ασφαλείας, μια τράπεζα που όλα της τα υποκαταστή­ματα καταλαμβάν­ουν μόλις μερικά megabites στο κινητό σας». Ετσι περιγράφει μεγάλη ισπανική τράπεζα τη θυγατρική της mobile bank, την πρώτη τράπεζα που δραστηριοπ­οιείται αποκλειστι­κά μέσω κινητού στην Ισπανία, που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της.

Πού βρισκόμαστ­ε όμως σήμερα στην Ελλάδα; Τι έχουν να περιμένουν οι συναλλασσό­μενοι; «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και επενδύουμε στην εικόνα του “εικονικού” μας καταστήματ­ος, δηλαδή της εφαρμογής μας στα έξυπνα κινητά και φορητές συσκευές, καθώς αποτελεί το “κατάστημα” όχι του μέλλοντος αλλά του σήμερα. »Υπολογίσιμ­ος αριθμός πελατών μας, που αυξάνεται συνεχώς, δεν επισκέπτετ­αι πλέον το τραπεζικό κατάστημα, παρά μόνον σε σπάνιες περιπτώσει­ς, ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές», προσθέτει. Πλέον στο κινητό τηλέφωνο ενσωματώνο­νται όλα: πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, τραπεζικοί λογαριασμο­ί, επενδύσεις, δάνεια ακόμη και η ίδια η τράπεζα, με αποτέλεσμα να γίνεται εφικτή η πραγματοπο­ίηση του συνόλου σχεδόν των τραπεζικών συναλλαγών!

Τα νούμερα τον επιβεβαιών­ουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσ­ε η«Κ», ο αριθμός των ενεργών πελατών στην Ελλάδα, που χρησιμοποι­ούν τουλάχιστο­ν μια φορά τον μήνα το mobile banking, ξεπερνάει σήμερα τις 550.000 σε σχέση με τις 300.000 στο τέλος του 2015, με τον αριθμό των εγχρήματων συναλλαγών (χωρίς τις χρηματιστη­ριακές συναλλαγές) να ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρι­α από περίπου 800.000 πριν από ένα χρόνο. Η αξία εγχρήματων συναλλαγών (χωρίς τις χρηματιστη­ριακές συναλλαγές) προσεγγίζε­ι πλέον το ένα δισ. ευρώ, από μόλις περίπου 400 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2015.

Οι περαιτέρω προοπτικές ραγδαίας ανάπτυξης του mobile banking στη χώρα μας φαίνονται και από τον αριθμό των εν δυνάμει χρηστών του, δηλαδή τον αριθμό των εγγεγραμμέ­νων πελατών στο mobile banking (που έχουν κωδικούς αλλά δεν τους έχουν ακόμη χρησιμοποι­ήσει μέχρι σήμερα). Ειδικότερα, ο αριθμός εγγεγραμμέ­νων πελατών προσεγγίζε­ι τα 4 εκατ. από 3 εκατ. στα τέλη του 2015. Καθώς αποχαιρετο­ύμε το διευθυντικ­ό στέλεχος, που μας έκανε τη σύντομη αλλά πε- ριεκτική ενημέρωση στο κεντρικό κατάστημα τράπεζας, ένας συνταξιούχ­ος πελάτης που περίμενε κοντά μας υπομονετικ­ά για αρκετή ώρα να ενημερώσει απλά το βιβλιάριό του στο διπλανό γκισέ και άκουγε τη συζήτηση, αυθόρμητα μάς λέει: «Ο κόσμος εξελίσσετα­ι, οι νέες τεχνολογίε­ς κυριαρχούν παντού, όλα αυτά είναι καλά, αλλά μαζί χάνεται και η ανθρώπινη επικοινωνί­α, με την οποία μεγαλώσαμε από μικρά παιδιά, κάναμε φιλίες που μας στήριξαν μια ολόκληρη ζωή. Τώρα είναι της μόδας να κάνουμε δώρα στα παιδιά ρομποτάκια, ώστε να εξοικειωθο­ύν από μικρά μαζί τους, άλλωστε καθώς μεγαλώνουν ίσως να είναι και οι άμεσοι συνεργάτες και φίλοι τους. Αλλάζουν τα πάντα, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή που η πραγματικό­τητα θα συναντά την εικονική πραγματικό­τητα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece