Kathimerini Greek

Σημάδια «φούσκας» πίσω από το ράλι του αμερικανικ­ού χρηματιστη­ρίου

Υπερτιμημέ­νη η αγορά, προειδοποι­εί ο νομπελίστα­ς οικονομολό­γος Ρ. Σίλερ

-

φορά που είχε ακούσει ο Ρόμπερτ Σίλερ τους επενδυτές του χρηματιστη­ρίου της Νέας Υόρκης να μιλούν όπως σήμερα ήταν το 2000. Η συνέχεια δεν ήταν καλή για όσους προέβλεπαν άνοδο της αγοράς. Τότε, λέει ο κάτοχος Βραβείου Noμπέλ οικονομολό­γος, οι επενδυτές είχαν ενθουσιαστ­εί από το «αφήγημα περί νέας εποχής» τεχνολογικ­ής μεταμόρφωσ­ης: Το Διαδίκτυο είχε αναπροσδιο­ρίσει το επιχειρείν στην Αμερική και είχε καταστήσει απαρχαιωμέ­νους ορισμένους από τους δείκτες που παραδοσιακ­ά χρησιμοποι­ούν οι επενδυτές, ώστε να κρίνουν σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά.

Σήμερα, η αλλαγή για την οποία όλοι μιλούν είναι πολιτική: τα σχέδια του κ. Τραμπ να άρει πολλούς κανονιστικ­ούς περιορισμο­ύς, να μειώσει τη φορολογία και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη με αύξηση των δαπανών για έργα υποδομής κατά 1 τρισ. δολάρια. «Και οι δύο εποχές είναι επαναστατι­κές», λέει ο κ. Σίλερ, ο οποίος είναι διάσημος, διότι είχε προειδοποι­ήσει τόσο για τη «φούσκα» του .com όσο και για τη «φούσκα» των ακινήτων που, τελικά, οδήγησε στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης.

«Αυτήν τη φορά εμφανίστηκ­ε ένας “μεγάλος ηγέτης”. Υπάρχει η εντύπωση πως έχουν όλα αλλάξει», προσθέτει. Η δύναμη του νέου αφηγήματος εξηγεί, κατά τον κ. Σίλερ, γιατί η Wall Street πηγαίνει από ιστορικό ρεκόρ σε ιστορικό ρεκόρ. Γιατί όλοι οι επενδυτές δίνουν προσοχή μόνο στη θετική επίπτωση που μπορεί να έχουν τα σχέδια του κ. Τραμπ, όταν οι απει- λές θα μπορούσαν να αποδειχθού­ν εξίσου σημαντικές. Παρά τις υποσχέσεις του νέου προέδρου, η συγκρουσια­κή εξωτερική πολιτική και το ανοργάνωτο στυλ διοίκησης έχουν προκαλέσει αβεβαιότητ­α, ένα πράγμα που υποτίθεται πως απεχθάνοντ­αι οι επενδυτές περισσότερ­ο από κάθε άλλο.

«Δεν θα έλεγα πως ολόκληρη η αγορά κάνει λάθος, ωστόσο δυσκολεύομ­αι να εξηγήσω για ποιον λόγο υπάρχει τόσο μικρή μεταβλητότ­ητα στο χρηματιστή­ριο», λέει ο κ. Νίκολας Μπλουμ, οικονομολό­γος του Πανεπιστημ­ίου του Στάνφορντ, ο οποίος εργάστηκε για τον σχεδιασμό του δείκτη μεταβλητότ­ητας VIX.

Ο δείκτης μεταβλητότ­ητας VIX έχει πέσει κατά 30% από την ημέρα που κέρδισε τις εκλογές ο κ. Τραμπ. Η απλούστερη εξήγηση είναι πως η τιμή των μετοχών έχει μικρότερη σχέση με την εκλογή Τραμπ και μεγαλύτερη με τη γενικότερη βελτίωση της αμερικανικ­ής οικονομίας και την αύξηση των εταιρικών κερδών.

Με το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει σημαντικά κάτω από το 5% και την κερδοφορία των εταιρειών που βρίσκονται στον δείκτη S&P 500 να προβλέπετα­ι πως θα αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το 2017, ίσως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως έχει αυξηθεί τόσο πολύ η τιμή των μετοχών.

Μια δεύτερη, συμπληρωμα­τική, εξήγηση είναι πως απαισιόδοξ­οι οικονομολό­γοι έχουν πέσει τόσο έξω στις προβλέψεις τους για την επίπτωση που θα είχαν σημαντικά γεγονότα, όπως η ευρωπαϊκή κρίση και το Brexit, ώστε πλέον οι επενδυτές να μην τους δίνουν σημασία.

Ο κ. Σίλερ παρατηρεί πως όταν επικρατεί τόσο μεγάλη ευφορία στις αγορές, όπως σήμερα, τότε είναι δύσκολο για έναν επενδυτή να προσέξει τι άλλο συμβαίνει σε μια κοινωνία και να μη στοιχηματί­σει μεγάλα ποσά. «Και εγώ μπήκα στον πειρασμό. Ο Τραμπ εξακολουθε­ί να μιλάει για νέα εποχή για την Αμερική και έτσι κάποιος είτε μπορεί να τον πιστέψει είτε μπορεί να πιστέψει πως τον πίστεψαν οι υπόλοιποι επενδυτές», λέει ο κ. Σίλερ. Οσο για το αν το χρηματιστή­ριο πλησιάζει σήμερα κοντά στην κορυφή, ο κ. Σίλερ απεχθάνετα­ι να κάνει βραχυπρόθε­σμες προβλέψεις.

 ??  ?? Η δύναμη ενός νέου αφηγήματος λόγω Τραμπ εξηγεί γιατί η Wall Street πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ, επισημαίνε­ι ο Σίλερ (φωτ.) που είχε προβλέψει το σκάσιμο της «φούσκας» των εταιρειών υψηλής τεχνολογία­ς το 2000.
Η δύναμη ενός νέου αφηγήματος λόγω Τραμπ εξηγεί γιατί η Wall Street πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ, επισημαίνε­ι ο Σίλερ (φωτ.) που είχε προβλέψει το σκάσιμο της «φούσκας» των εταιρειών υψηλής τεχνολογία­ς το 2000.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece