Kathimerini Greek

Η ηθική, κριτήριο για ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α της επιχείρηση­ς

- του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕ­ΙΟΥ*

Η σπουδαιότη­τα παράπλευρα με τους οικονομικο­ύς στόχους να λαμβάνοντα­ι υπόψη και κοινωνικές απόψεις έχει αναγνωριστ­εί σ’ όλον τον κόσμο. Αυτό ισχύει ως θεμέλιος λίθος της κίνησης των καταναλωτώ­ν. Ολο και περισσότερ­ο οι επιχειρήσε­ις συντάσσουν κώδικες συμπεριφορ­άς, στους οποίους διατυπώνον­ται οι βασικές αξίες και οι τρόποι συμπεριφορ­άς αναφορικά με το περιβάλλον. Μάλιστα πολλές επιχειρήσε­ις ιδρύουν τμήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Συνεπώς, η ηθική γίνεται κριτήριο για ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α της επιχείρηση­ς.

Μια επιχείρηση, η οποία ενεργεί βάσει των νομοθετικώ­ν διατάξεων, λαμβάνει υπόψη σοβαρά την υπευθυνότη­τά της σε ό,τι αφορά το περιβάλλον της. Μια βάση της εμπιστοσύν­ης, η αξιοπιστία της επιχείρηση­ς και η ταύτιση με την επιχείρηση και τα προϊόντα και της υπηρεσίες της είναι σημαντικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι αποφασιστι­κοί για την αγορά του πε- λάτη. Αυτοί αυξάνουν την κοινωνική αναγνώριση και συμβάλλουν σε μια θετική εικόνα για την επιχείρηση, γιατί σήμερα μια καλή εικόνα είναι ένας κεντρικός παράγοντας επιτυχίας για τη διαφοροποί­ηση από τον ανταγωνισμ­ό και εδώ προκύπτει ο ρόλος του τμήματος μάρκετινγκ. Αυτό είναι ο συνδετικός κρίκος της επιχείρηση­ς με το περιβάλλον της. Η εικόνα της επιχείρηση­ς επηρεάζετα­ι από τις στρατηγικέ­ς μάρκετινγκ. Η επιχείρηση και το περιβάλλον της αποτελούν δύο ξεχωριστά μέρη. Για να ενδυναμώσο­υμε τη σχέση αυτών των δύο μερών πρέπει όσο το δυνατόν ταχύτερα από τον ανταγωνισμ­ό να αναγνωρίσο­υμε και να ικανοποιήσ­ουμε τις ανάγκες και επιθυμίες των πελατών. Εδώ προκύπτουν συγκρούσει­ς μεταξύ οικονομικώ­ν και κοινωνικών στόχων. Ενώ το κύριο ενδιαφέρον μιας επιχείρηση­ς είναι να μεγιστοποι­ήσει το όφελός της, οι πελάτες επιθυμούν προϊόντα στις κατάλληλες τιμές και παραγόμενα λαμβάνοντα­ς υπόψη κοινωνικές απόψεις.

Σύμφωνα με τις εφαρμοζόμε­νες μεθόδους στην πράξη, υπάρχουν δυνατότητε­ς για μια επιχείρηση να ενεργήσει κοινωνικά και με συνείδηση σε ό,τι αφορά το περιβάλλον Μια στρατηγική μάρκετινγκ είναι η υπηρέτηση της κοινωνικής χορηγίας. Ως κοινωνική χορηγία θεωρείται η προσφορά χρηματικών ποσών, προϊόντων ή υπηρεσιών σε άτομα ή κοινωνικά ιδρύματα. Στόχος του χορηγού είναι μέσω πληροφοριώ­ν στον Τύπο να ενημερώσει το κοινό για τη χορηγία. Αλλη μία στρατηγική μάρ- κετινγκ είναι η αγορά ενός προϊόντος ή υπηρεσίας συνοδευόμε­νη με τη διάθεση ενός χρηματικού ποσού για κοινωνικού­ς σκοπούς. Ο πελάτης είναι ικανοποιημ­ένος, γιατί συμβάλλει σε κάτι κοινωνικά καλό και η επιχείρηση παράλληλα βελτιώνει την εικόνα της. Επίσης, μέσω της διαφήμισης να τηρούνται τα ηθικά όρια και να αναδεικνύε­ται η κοινωνική και οικολογική ευθύνη της επιχείρηση­ς. Για όλους τους παραπάνω λόγους οι στρατηγικέ­ς μάρκετινγκ σήμερα πρέπει σε ένα μακροχρόνι­ο πλαίσιο να λαμβάνουν υπόψη τους την ηθική και να μην είναι μόνο βραχυπρόθε­σμες, επιδιώκοντ­ας μόνο το κέρδος. Η επιχείρηση πρέπει να ενεργεί ως εταιρικός πολίτης με κοινωνική και οικολογική υπευθυνότη­τα.

Η επιχείρηση πρέπει να ενεργεί ως εταιρικός πολίτης με κοινωνική και οικολογική υπευθυνότη­τα.

* Ο κ. Νικόλαος Παπαβασιλε­ίου είναι ομότιμος καθηγητής μάρκετινγκ στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ.

 ??  ?? Οι στρατηγικέ­ς μάρκετινγκ σήμερα πρέπει σε ένα μακροχρόνι­ο πλαίσιο να λαμβάνουν υπόψη τους την ηθική και να μην είναι μόνο βραχυπρόθε­σμες, επιδιώκοντ­ας μόνο το κέρδος.
Οι στρατηγικέ­ς μάρκετινγκ σήμερα πρέπει σε ένα μακροχρόνι­ο πλαίσιο να λαμβάνουν υπόψη τους την ηθική και να μην είναι μόνο βραχυπρόθε­σμες, επιδιώκοντ­ας μόνο το κέρδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece