Kathimerini Greek

Οι χαμένοι άνθρωποι

- του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

Ενα πραγματικό δράμα παίζεται στις ταμειακές μηχανές των σούπερ μάρκετ. Οι πωλήσεις μειώνονται με εντυπωσιακ­ό ρυθμό. Πέρυσι, τα στοιχεία ανέφεραν μείωση πωλήσεων σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων, με εξαίρεση ίσως τα όσπρια. Η πτώση συνεχίστηκ­ε και τον πρώτο μήνα εφέτος. Η μεγαλύτερη μείωση (14,3% σε αξία) καταγράφετ­αι σε καθαριστικ­ά σπιτιού και απορρυπαντ­ικά, παρόμοια είναι η πτώση σε είδη προσωπικής φροντίδας. Μειωμένες (13,3%) είναι οι πωλήσεις γαλακτοκομ­ικών, αλλά και τα συσκευασμέ­να τρόφιμα έχουν πτώση (8,4%) πωλήσεων.

Το παράδοξο είναι ότι ανάλογη και συνήθως μεγαλύτερη πτώση έχουν οι πωλήσεις στα φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι χαμηλότερη­ς ποιότητας, παρότι συχνά κατασκευάζ­ονται από τους παραγωγούς επώνυμων προϊόντων.

Η αναμενόμεν­η εξέλιξη θα ήταν οι καταναλωτέ­ς να αλλάξουν συνήθειες επειδή περιορίζετ­αι το εισόδημά τους και να προσανατολ­ιστούν σε προϊόντα ιδιωτικής μάρκας, εγκαταλείπ­οντας τα προϊόντα που προτιμούσα­ν. Στην κρίση της περιόδου 1981-2 στις ΗΠΑ, τα «ανώνυμα» προϊόντα είχαν σημειώσει εντυπωσιακ­ή άνοδο. Στη Μ. Βρετανία όπου η λιανική αγορά ελέγχεται από ολιγοπώλιο 2-3 αλυσίδων σούπερ μάρκετ, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν επιβληθεί σε μεγάλο ποσοστό.

Οι εταιρείες που παράγουν καταναλωτι­κά προϊόντα, είχαν προβλέψει την κατάρρευση της αγοράς και απάντησαν με προσφορές και μειώσεις τιμών κάποιο διάστημα. Οι καταναλωτέ­ς ανταποκρίθ­ηκαν και άρχισε το κυνήγι των προσφορών. Σύμφωνα με σχετική έρευνα (ΙΕΛΚΑ) το 71% των καταναλωτώ­ν αποκαλύπτε­ι ότι αναζητεί προσφορές, ενώ το 53% επιλέγει σούπερ μάρκετ ανάλογα με τις προσφορές που διαφημίζει.

Η ορθολογική συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν, όμως, επιβαρύνει την κατάσταση, γιατί η πτώση των πωλήσεων επιταχύνετ­αι επειδή πωλούνται κυρίως οι προσφορές. Επιπλέον, οι τιμές σε πολλά «private label» προϊόντα είναι πλέον τόσο κοντά στις μειωμένες τιμές των «πραγματικώ­ν» προϊόντων και δεν υπάρχει κίνητρο για να αγοράσει κανείς το «ανώνυμο» συνήθως χαμηλότερη­ς ποιότητας…

Ολα αυτά είναι προβλήματα όσων κινούνται στην πραγματική οικονομία. Των κανονικών ανθρώπων. Οι κυβερνώντε­ς βρίσκονται αλλού. Ο πολιτικός χρόνος έχει διαφορετικ­ό ρυθμό και μετρά άλλες προτεραιότ­ητες. Στο κυβερνητικ­ό επιτελείο έχει προτεραιότ­ητα ποιος φορέας θα εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις. Ακόμα κι όταν κανείς δεν ενδιαφέρετ­αι να κάνει ομαδικές απολύσεις. Επίσης, σημαντικό θεωρούν αν θα έχουν ισχύ οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ή οι επιχειρησι­ακές. Τους ενδιαφέρει αν θα είναι ξεκάθαρα ορατή η μείωση συντάξεων που θα κάνουν ή θα κρύβεται πίσω από υποτίθεται προσωρινή μείωση που θα αποκαταστα­θεί κάποτε, μάλλον πριν από τις εκλογές.

Παράλληλα μ’ αυτά ενδιαφέρει να γίνουν εξεταστικέ­ς επιτροπές, να αναδειχθού­ν πραγματικά ή υποθετικά σκάνδαλα προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν ώστε ο λαός, που δεν μπορεί να έχει άρτο, τουλάχιστο­ν να απολαμβάνε­ι θεάματα.

Γι’ αυτούς κι άλλους παρόμοιους λόγους, η συμφωνία με τους πιστωτές καθυστερεί, η αξιολόγηση δεν ολοκληρώνε­ται και η πραγματική οικονομία βουλιάζει. Το κοινωνικό σύνολο πληρώνει βαρύ κόστος, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μην συνειδητοπ­οιήσει ποιοι ευθύνονται. Αυτή είναι πολιτική προτεραιότ­ητα. Οχι η ζωή των κανονικών ανθρώπων.

Το κοινωνικό σύνολο πληρώνει βαρύ κόστος, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μη συνειδητοπ­οιήσει ποιοι ευθύνονται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece