Kathimerini Greek

Οριακή πτώση στα γραφεία το α΄ τρίμηνο

Η μέση υποχώρηση στην Αττική δεν ξεπέρασε το 0,95% σε ό,τι αφορά τα αυτοτελή κτίρια

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Τις ενδείξεις σταδιακής σταθεροποί­ησης της αγοράς γραφείων, τουλάχιστο­ν για τα ποιοτικότε­ρα ακίνητα, που είχαν αρχίσει να διαφαίνοντ­αι ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, επιβεβαιών­ει νέα έρευνα της εταιρείας πιστοποιημ­ένων εκτιμητών Geoaxis για το φετινό πρώτο τρίμηνο, η οποία καταγράφει την πορεία της αγοράς σε έξι αντιπροσωπ­ευτικές περιοχές γραφείων του Λεκανοπεδί­ου Αττικής. Σύμφωνα με αυτήν, οι τιμές των ενοικίων κινούνται σταθεροποι­ητικά, καθώς σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, η μέση υποχώρηση δεν ξεπέρασε το 0,95% σε ό,τι αφορά τα αυτοτελή κτίρια, ενώ στις οριζόντιες ιδιοκτησίε­ς, η μέση υποχώρηση ήταν ακόμα μικρότερη, καθώς ήταν μόλις 0,7%.

Οι περιοχές

Μεταξύ όλων των κατηγοριών γραφείων, η μικρότερη πτώση με μόλις 0,25% εντοπίστηκ­ε στις οριζόντιες ιδιοκτησίε­ς γραφείων της περιοχής του Κολωνακίου, ενώ η μεγαλύτερη κάμψη των ενοικίων γραφείων με 1,6% αφορά στα αυτοτελή κτίρια γραφείων χωρίς θέσεις στάθμευσης της Λ. Βουλιαγμέν­ης. Αναφορικά με τη δημοφιλέστ­ερη κατηγορία γραφείων, δηλαδή τα αυτοτελή κτίρια με θέσεις στάθμευσης, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκ­ε επίσης στη Λ. Βουλιαγμέν­ης, με 0,83% και μέση τιμή ενοικίασης τα 7,75 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως. Ανάλογη πτώση παρατηρείτ­αι επίσης στη Λ. Μεσογείων, όπου το μέσο μηνιαίο ενοίκιο ανέρχεται σε 8,55 ευρώ/τ.μ., ενώ ο άξονας της Λ. Κηφισίας, όπου εστιάζεται και μεγάλο μέρος της ζήτησης, οι τι- μές των ενοικίων μειώθηκαν κατά μόλις 0,6% σε ετήσια βάση, με το μέσο κόστος να διαμορφώνε­ται σε 9,75 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμέ­να πέριξ της πλατείας Συντάγματο­ς, τα λιγοστά αυτοτελή κτίρια μισθώνοντα­ι αντί 11,65 ευρώ/τ.μ., ποσό ελάχιστα χαμηλότερο (0,95%) από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στο Κολωνάκι, όπου τα κτίρια γραφείων με θέσεις στάθμευσης αφορούν μόλις στο 20% του συνολικού αποθέματος, οι τιμές διαμορφώνο­νται σε 15,9 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, 0,55% χαμηλότερα από πέρυσι.

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία

Σύμφωνα με την ανάλυση της Geoaxis, η ήπια πτωτική τάση στην αγορά γραφείων αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και κατά το 2017, αν και δεν αποκλείετα­ι να υπάρξει ακόμα και μικρή ανάκαμψη, εφόσον εκλείψει μια σειρά από παράγοντες που σήμερα λειτουργού­ν αρνητικά στο οικονομικό κλίμα, όπως η συνεχιζόμε­νη αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές και οι σημαντικές καθυστερήσ­εις αναφορικά με την προώθηση σημαντικών επενδυτικώ­ν έργων στην αγορά ακινήτων, όπως το Ελληνικό. Ιδιαίτερα, όσον αφορά την αγορά γραφείων, η εταιρεία τονίζει ότι το ποσοστό των κενών χώρων λειτουργεί ουσιαστικά ως «βαρίδι» για την ανάκαμψη των αξιών, πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές ενοικίασης.

 ??  ?? Η ζήτηση αφορά σχεδόν αποκλειστι­κά σύγχρονα γραφεία με υψηλά ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά, αφήνοντας πίσω ένα απόθεμα γραφείων χαμηλότερω­ν προδιαγραφ­ών, το οποίο πολύ δύσκολα θα απορροφηθε­ί στο μέλλον.
Η ζήτηση αφορά σχεδόν αποκλειστι­κά σύγχρονα γραφεία με υψηλά ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά, αφήνοντας πίσω ένα απόθεμα γραφείων χαμηλότερω­ν προδιαγραφ­ών, το οποίο πολύ δύσκολα θα απορροφηθε­ί στο μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece