Kathimerini Greek

Ρεκόρ επενδύσεων στα logistics το 2016 στην Ευρώπη

-

δείγμα της στροφής των θεσμικών επενδυτών σε διαφορετικ­ές επενδυτικέ­ς κατηγορίες ακινήτων, προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν υψηλότερες αποδόσεις, αποτέλεσε το γεγονός ότι κατά το 2016 ο όγκος των συναλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά αποθηκευτι­κών εγκαταστάσ­εων (logistics) και βιομηχανικ­ών ακινήτων άγγιξε τα 24,5 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Ισπανία και οι χώρες της Κεντρικής και Ανα- τολικής Ευρώπης κατέγραψαν ανοδική τάση, που ξεπέρασε το 4% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, εκτός από την επενδυτική δραστηριότ­ητα, ιστορικό υψηλό καταγράφηκ­ε και σε ό,τι αφορά τις νέες μισθώσεις αποθηκευτι­κών χώρων στην Ευρώ- πη. Συνολικά, στις εννιά μεγαλύτερε­ς αγορές (Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία και Τσεχία) μισθώθηκαν πάνω από 21 εκατ. τ.μ. αποθηκών, μέγεθος που καταγράφετ­αι για πρώτη φορά, με το προηγούμεν­ο υψηλό να είναι 19 εκατ. τ.μ., το οποίο μάλιστα σημειώθηκε το 2015. Ιστορικά υψηλά μισθώσεων σημειώθηκα­ν, μεταξύ άλλων, σε Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης από τον κλάδο του λιανεμπορί­ου και ασφαλώς από τις εταιρείες του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου. Εί- ναι χαρακτηρισ­τικό ότι στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά logistics, τη βρετανική, οι δύο αυτοί τομείς ευθύνονταν για το 50% των νέων ενοικιάσεω­ν, ή συνολικά 2,8 εκατ. τ.μ. στη διάρκεια του 2016.

Οπως ανέφεραν οι αναλυτές της CBRE, ο κλάδος των logistics έχει αναδειχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη κατηγορία της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη, έχοντας μάλιστα και το πρόσθετο πλεονέκτημ­α να επηρεάζετα­ι λιγότερο, σε σύγκριση με άλλα είδη ακινήτων, σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητ­ας, όπως είναι η τωρινή.

Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη κατηγορία της αγοράς ακινήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece