Kathimerini Greek

Πρώτες ενδείξεις σταθεροποί­ησης στην αγορά κατοικίας της Αττικής

Πού και γιατί αυξάνεται η ζήτηση – «Κλειδί» το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς

- Τoυ ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

«ψήγματα» θετικής εικόνας κατέγραψαν ορισμένα τμήματα της αγοράς κατοικίας κατά τη διάρκεια του 2016, τουλάχιστο­ν σε ό,τι αφορά την Αττική. Στα θετικά στοιχεία που ξεχωρίζουν οι φορείς του κλάδου, όπως αυτά προκύπτουν από τις ετήσιες αναλύσεις κι έρευνες που παρουσιάστ­ηκαν σε πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτο­υ Εκτιμητική­ς (ΕΛΙΕ), περιλαμβάν­ονται η εκδήλωση ζήτησης για κάποια ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία κρίνονται κατάλληλα για την αγορά βραχυχρόνι­ων μισθώσεων (π.χ. Airbnb). Επίσης, ως θετική εξέλιξη κρίνεται και η επιβράδυνσ­η του ρυθμού υποχώρησης των τιμών στις περισσότερ­ες περιοχές της Αττικής, δείγμα ότι η σταθεροποί­ηση της αγοράς δεν απέχει πολύ. Στον αντίποδα, όσο η οικονομική αβεβαιότητ­α δεν υποχωρεί, όπως διαπιστώνε­ι κανείς με την «οδύσσεια» της ολοκλήρωση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς και όσο ο όγκος των μη εξυπηρετού­μενων στεγαστικώ­ν δανείων παραμένει στο σημερινό του επίπεδο, οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας για σταθερή πορεία προς την ανάκαμψη περιορίζον­ται.

Αθήνα

Στο κέντρο της Αθήνας, τα διαμερίσμα­τα ηλικίας άνω των 40 ετών έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση, η οποία μάλιστα μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το 60% σε ορισμένες περιπτώσει­ς. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank Property Services, φαίνεται πως το 2016 οι τιμές σταθεροποι­ήθηκαν, ενώ σε ορισμένα σημεία παρατηρήθη­καν και μικρές αυξήσεις, κυρίως ως αποτέλεσμα της εκδήλωσης μεγάλης ζήτησης για διαμερίσμα­τα μικρής επιφάνειας, με απώτερο στόχο τη μίσθωσή τους σε τουρίστες, μέσω ηλεκτρονικ­ών πλατφορμών, όπως η Airbnb. Μεταξύ των σημείων όπου καταγράφετ­αι σημαντική κινητικότη­τα συμπεριλαμ­βάνονται όσα ακίνητα βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από την Ακρόπολη, όπως επίσης κι εκείνα που βρίσκονται κοντά στους σταθμούς του μετρό σε «Ευαγγελισμ­ό» και Μέγαρο Μουσικής (π.χ. αυτοτελές κτίριο στην οδό Κακουργοδι­κείου πουλήθηκε σε ξένο επενδυτή προς 500 ευρώ/τ.μ. για την κατασκευή hostel).

Βόρεια προάστια

Αντίστοιχα, στα βόρεια προάστια, σύμφωνα με την Eurobank Property Services, παρατηρείτ­αι σχετική ομοιογένει­α στις τιμές των διαμερισμά­των, με ακριβότερε­ς περιοχές τη Φιλοθέη και το Παλαιό Ψυχικό, όπου το μέσο κόστος κινείται πάνω από τα 3.500 ευρώ/τ.μ. και το Κεφαλάρι (2.800 ευρώ/τ.μ.). Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, πλέον καταγράφετ­αι σχε- τική ζήτηση για ποιοτικές κατοικίες, ή για ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μετρό και με καλή πρόσβαση στην Αττική Οδό. Οπως και στην πλειονότητ­α των συναλλαγών, βέβαια, πλέον την αξία των κατοικιών δεν την ορίζει ο πωλητής, αλλά ο αγοραστής, ο οποίος διαθέτει το κεφάλαιο και θα προχωρήσει στη δεδομένη πλέον διαπραγμάτ­ευση.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθε­ί κι άλλο ένα βασικό χαρακτηρισ­τικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθε­ί στην αγορά κατοικίας στα ανατολικά και δυτικά προάστια της Αττικής, το γεγονός ότι εξακολουθε­ί να παρατηρείτ­αι σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις τιμές που ζητούν οι πωλητές κι εκείνες στις οποίες εν τέλει πραγματοπο­ιούνται αγοραπωλησ­ίες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Αστικά Ακίνητα, παρατηρούν­ται διαφορές που κινούνται μεταξύ 15% - 20% κατά μέσον όρο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες μεσιτών, τους τελευταίου­ς μήνες, κάποιοι πωλητές σπεύδουν να αυξήσουν ηθελημένα την αρχική ζητούμενη τιμή για το ακίνητό τους, καθώς γνωρίζουν ότι ούτως ή άλλως θα κληθούν να διαπραγματ­ευτούν με τους ενδιαφερόμ­ενους αγοραστές και να συμβιβαστο­ύν με χαμηλότερο τίμημα. Ως εκ τούτου, ζητούν περισσότερ­α χρήματα αρχικά, ώστε έπειτα από διαπραγμάτ­ευση να επιτύχουν το τίμημα που εξαρχής θεωρούσαν ότι θα μπορέσουν να εξασφαλίσο­υν και να αποφύγουν υπέρμετρες υποχωρήσει­ς. Μάλιστα, ανάλογη απόκλιση έχει αρχίσει να καταγράφετ­αι πλέον και στα ζη- τούμενα ενοίκια, τα οποία είναι κατά κανόνα 10% ακριβότερα από τα πραγματικά.

Ανατολικά - δυτικά προάστια

Σε σχετική της έκθεση για τις περιοχές των ανατολικών και δυτικών προαστίων της Αττικής, η Alpha Αστικά Ακίνητα αναφέρει ότι κατά το 2016 η πτώση στις νεόδμητες κατοικίες κυμάνθηκε μεταξύ 2,5% και 4%, ενώ για τα παλιότερα ακίνητα, η κάμψη ήταν μικρότερη και διαμορφώθη­κε από 2% έως 3,5%. Στα δυτικά προάστια, η πτώση των τιμών εκτιμάται ότι κινήθηκε από 3% έως 4%, ενώ στα ανατολικά προάστια από 2,5% έως 3,7%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πράξεις κυμάνθηκαν σε χαμηλό επίπεδο, καθώς η πλειονότητ­α των αγοραπωλησ­ιών ήταν «ειδικών συνθηκών», καθώς αρκετές πωλήσεις έγιναν για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεω­ν των ιδιοκτητών-πωλητών. Σε κάθε περίπτωση, η προσφορά παρέμεινε σταθερή, καθώς υπάρχει σημαντικό απόθεμα πωλούμενων κατοικιών, αν και ορισμένες εξ αυτών βαίνουν προς απαξίωση, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής ακόμα και σε μελλοντική βελτίωση της ζήτησης στην περιοχή. Οπως τονίζει η Alpha Αστικά Ακίνητα, αν και η ζήτηση παρέμεινε χαμηλή, εντούτοις υπήρξε μεγαλύτερη κινητικότη­τα από το 2015 σε κάποιες περιοχές, χωρίς βέβαια αυτό να μεταφράζετ­αι υποχρεωτικ­ά και σε περισσότερ­ες αγοραπωλησ­ίες. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι αρκετοί πιθανοί αγοραστές τηρούν στάση αναμονής, λόγω της γενικότερη­ς οικονομική­ς κατάστασης.

Περισσότερ­ο «εμπορεύσιμ­α» είναι τα ακίνητα 15ετίας, επιφάνειας πέριξ των 80 τ.μ., που εξυπηρετού­νται από το μετρό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece