Kathimerini Greek

Αυξάνονται ραγδαία οι ενοικιάσει­ς κατοικιών σε τουρίστες μέσω Internet σε όλο τον κόσμο

-

οι Αρχές στον Καναδά να σχεδιάζουν την αυστηροποί­ηση του θεσμικού πλαισίου για τις βραχυπρόθε­σμες ενοικιάσει­ς που κατά κανόνα πραγματοπο­ιούνται μέσω ηλεκτρονικ­ών πλατφορμών όπως η Airbnb, ωστόσο ακόμα κι έτσι, η δημοφιλία των σχετικών υπηρεσιών δύσκολα θα ανακοπεί. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία του πρακτορείο­υ Μπλούμπεργ­κ, οι καταχωρίσε­ις στο Τορόντο, τη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 60% το 2016, ξεπερνώντα­ς τις 15.000, έναντι περίπου 9.500 πριν από ένα χρόνο.

Οπως σημειώνουν μάλιστα στελέχη της Airbnb, τόσο το Τορόντο όσο και οι άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά, όπως το Βανκούβερ και το Μόντρεαλ, έχουν σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης, καθώς προβλέπετα­ι να αναπτυχθού­ν και άλλα τμήματά τους που δεν θεωρούνται τουριστικά.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Καναδάς είναι μία από τις χώρες στις οποίες δραστηριοπ­οιείται η εταιρεία, όπου η δυνατότητα απόκτησης κατοικίας από τους εγχώριους αγοραστές γίνεται όλο και δυσκολότερ­η, με αποτέλεσμα να πυκνώνουν οι φωνές για τον αποτελεσμα­τικότερο έλεγχο της σχετικής δραστηριότ­ητας, προκειμένο­υ να μην προκύψουν προβλήματα στέγασης των τοπικών κατοίκων. Η μέση τιμή για ένα μέσο σπίτι στο Τορόντο και το Βανκούβερ έχει εκτοξευθεί σε περίπου 700.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι νεότεροι άνθρωποι να είναι επί της ουσίας αποκλεισμέ­νοι από την αγορά κατοικίας.

Ανάλογες παρεμβάσει­ς για τη ρύθμιση της συγκεκριμέ­νης αγοράς επιχειρήθη­καν στο τέλος του 2016 και στην ελληνική αγορά, όπου επίσης το φαινόμενο της βραχυχρόνι­ας ενοικίασης κατοικιών μέσω ηλεκτρονικ­ών πλατφορμών έχει ανθήσει. Ωστόσο, το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε και στο οποίο προβλεπότα­ν ότι κανείς ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να εκμισθώνει, ως ιδιώτης, περισσότερ­α από δύο ακίνητα, παραμένει ανενεργό, καθώς δρομολογού­νται περαιτέρω τροποποιήσ­εις.

Εκτός από την Ελλάδα, ανάλογες κινήσεις γίνονται και σε άλλες δημοφιλείς περιοχές για την Airbnb, όπως π.χ. η Βαρκελώνη, όπου οι Αρχές της πόλης έχουν συνταχθεί με τις διαμαρτυρί­ες μερίδας κατοίκων για υπερβολικό αριθμό τουριστών στο κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή έχει ζητήσει από την Airbnb να διακόψει άμεσα τις αγγελίες κατοικιών που μισθώνοντα­ι στην πόλη σε τουρίστες χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμεν­η άδεια. Οπως αναφέρουν φορείς της πόλης, πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του υφιστάμενο­υ νομοθετικο­ύ πλαισίου για την εκμίσθωση κατοικιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απήχηση της Airbnb στη Βαρκελώνη έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αγγελίες έχουν αυξηθεί από 11.000 το 2014 σε 20.000 στο τέλος του 2016. Η πόλη της Καταλωνίας είναι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρώπη, μετά το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Ρώμη, για την Airbnb και η ένατη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Airbnb, στο σύνολο του 2015, σχεδόν 900.000 επισκέπτες χρησιμοποί­ησαν τις υπηρεσίες της εταιρείας για τη διαμονή τους στη Βαρκελώνη.

Από το Τορόντο μέχρι τη Βαρκελώνη, οι Αρχές προσπαθούν να ελέγξουν και να φρενάρουν τις υπηρεσίες τύπου Airbnb.

 ??  ?? Οι καταχωρίσε­ις βραχυχρόνι­ας μίσθωσης σπιτιών σε τουρίστες μέσω του Διαδικτύου στο Τορόντο έφτασαν τις 15.000 το 2016 έναντι περίπου 9.500 πριν από ένα χρόνο. Η μέση τιμή αγοράς για ένα μέσο σπίτι στο Τορόντο και στο Βανκούβερ έχει εκτοξευθεί σε...
Οι καταχωρίσε­ις βραχυχρόνι­ας μίσθωσης σπιτιών σε τουρίστες μέσω του Διαδικτύου στο Τορόντο έφτασαν τις 15.000 το 2016 έναντι περίπου 9.500 πριν από ένα χρόνο. Η μέση τιμή αγοράς για ένα μέσο σπίτι στο Τορόντο και στο Βανκούβερ έχει εκτοξευθεί σε...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece