Kathimerini Greek

Η μεγάλη έξοδος επιχειρήσε­ων από τη Βρετανία λόγω Brexit

Σχέδια για αλλαγή έδρας ή μείωση εργασιών από τράπεζες μέχρι εστιατόρια

-

Από την αλυσίδα εστιατορίω­ν του διάσημου σεφ Τζέιμι Ολιβερ μέχρι τους τραπεζικού­ς κολοσσούς HSBC και UBS, και από την ένωση ασφαλιστικ­ών Lloyds του Λονδίνου μέχρι τα γραφεία του Skype, της γνωστής εφαρμογής της Microsoft, επικρατεί μεγάλη κινητικότη­τα καθώς δρομολογού­ν είτε την ολοκληρωτι­κή έξοδό τους από τη Βρετανία είτε τη μείωση των δραστηριοτ­ήτων τους, ενόψει της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι ευρωπαϊκές ή αμερικανικ­ές πολυεθνικέ­ς που επιλέγουν να ιδρύσουν θυγατρικές τους σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε.

Η μετακίνηση του ευρύτερου χρηματοπισ­τωτικού κλάδου, συμπεριλαμ­βανομένων των ασφαλιστικ­ών και των εταιρειών διαχείριση­ς κεφαλαίων, ήταν αναμενόμεν­η, καθώς ο κλάδος δεν θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να δραστηριοπ­οιείται στην ενιαία αγορά, παρά μόνον αν η Βρετανία καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της. Τράπεζες όπως η πολυεθνική βρετανική HSBC έχουν προαναγγεί­λει, πριν ακόμη και από το δημοψήφισμ­α του Ιουνίου του 2016, την πρόθεσή τους να μεταφέρουν χιλιάδες υπαλλήλους τους στο Παρίσι. Παρόμοια σχέδια έχουν ανακοινώσε­ι, χωρίς να τα έχουν απαραιτήτω­ς οριστικοπο­ιήσει, οι JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs και UBS, που εξετάζουν ως πιθανές μελλοντικέ­ς έδρες τους διάφορες ευρωπαϊκές μητροπόλει­ς.

Η μείωση, όμως, των δραστηριοτ­ήτων εταιρειών άλλων κλάδων είναι το αποτέλεσμα προβλεπόμε­νης πτώσης της ζήτησης μετά την επιβράδυνσ­η. Ενδεικτική περίπτωση είναι η αλυσίδα εστιατορίω­ν του Τζέιμι Ολιβερ, που αποφάσισε να κλείσει έξι από τα 42 καταστήματ­ά του που σερβίρουν ιταλική κουζίνα στη Βρετανία. Ο λόγος είναι, ασφαλώς, η διολίσθηση της στερλίνας, η οποία έχει καταστήσει ασύμφορα δαπανηρές τις εισαγωγές μεσογειακώ­ν προϊόντων, όπως είναι οι ελιές και τα ιταλικά τυριά.

 ??  ?? Η αλυσίδα εστιατορίω­ν του Τζέιμι Ολιβερ αποφάσισε να κλείσει έξι από τα 42 καταστήματ­ά της που σερβίρουν ιταλική κουζίνα στη Βρετανία. Ο λόγος είναι η διολίσθηση της στερλίνας, η οποία έχει καταστήσει εξαιρετικά δαπανηρές τις εισαγωγές μεσογειακώ­ν...
Η αλυσίδα εστιατορίω­ν του Τζέιμι Ολιβερ αποφάσισε να κλείσει έξι από τα 42 καταστήματ­ά της που σερβίρουν ιταλική κουζίνα στη Βρετανία. Ο λόγος είναι η διολίσθηση της στερλίνας, η οποία έχει καταστήσει εξαιρετικά δαπανηρές τις εισαγωγές μεσογειακώ­ν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece