Kathimerini Greek

Απροετοίμα­στοι οι Βρετανοί για το Brexit

-

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία αξιολόγηση για τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος υπουργός της Βρετανίας για τις διαπραγματ­εύσεις σχετικά με το Brexit. Στη διάρκεια ακρόασής του στο πλαίσιο εργασιών μιας κοινοβουλε­υτικής επιτροπής, ο κ. Ντέιβις δήλωσε ότι δεν είναι ανάγκη να γίνει αξιολόγηση για τις συνέπειες του Brexit, διότι τα πράγματα αλλάζουν δραματικά από τη μία ημέρα στην άλλη. Ο κ. Ντέιβις παραδέχθηκ­ε ότι η μοναδική αξιολόγηση για τις επιπτώσεις ενός Brexit είχε πραγματοπο­ιηθεί από την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, πριν από το δημοψήφισμ­α, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι προβλέψεις αυτές δεν είναι πολύ αξιόπιστες». Στις 23 Ιουνίου, οι Βρετανοί ψήφισαν την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., αιφνιδιάζο­ντας ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός Ντέιβιντ Κάμερον μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικώ­ν Τζορτζ Οσμπορν (υπέρμαχοι της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.) είχαν δημοσιοποι­ήσει ένα μήνα πριν από το δημοψήφισμ­α έκθεση με δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία εάν υπερίσχυε το πολιτικό στρατόπεδο του Brexit.

Βάσει των προβλέψεων αυτών και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει διμερής εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία θα είναι χαμηλότερο­ς κατά 3,6% μία διετία μετά το δημοψήφισμ­α, οι άνεργοι θα φθά- σουν το μισό εκατομμύρι­ο, οι μισθοί θα πέσουν κατά 2,8%, θα υποχωρήσου­ν οι τιμές στην αγορά κατοικίας κατά 10% και θα κατακρημνι­στεί η στερλίνα. Πράγματι, η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 15% έναντι του δολαρίου και κατά 10% έναντι του ευρώ, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης στη βρετανική οικονομία έφθασε το 1,8% σε όλη τη διάρκεια του 2016. Η ανεργία κυμαίνεται στο χαμηλό 11ετίας, αλλά ο πληθωρισμό­ς έχει αναρριχηθε­ί στο υψηλό των τελευταίων δυόμισι ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece