Kathimerini Greek

Αρχιτεκτον­ική που παίζει... με την όραση

Με αφορμή βραβείο των «Δομών» σε κατάστημα οπτικών στη Χαλκίδα, διερευνούμ­ε τις νέες τάσεις στον σχεδιασμό

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

οπτικών ειδών στη Χαλκίδα, το οποίο στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο του Μεσοπολέμο­υ, θέλησε να επιτελέσει τον λόγο δημιουργία­ς του: να προφυλάσσε­ι τα μάτια και την όραση. Τον τρόπο βρήκε ο Παύλος Χατζηαγγελ­ίδης και το 314 Architectu­re Studio, που κατάφεραν να διακριθούν με το πρώτο βραβείο καλύτερου πραγματοπο­ιημένου έργου της διεθνούς αρχιτεκτον­ικής επιθεώρηση­ς «Δομές». «Ανάγει με τρόπο ευφυή το εμπορικό αντικείμεν­ο της επιχείρηση­ς –το πώς βλέπουμε, το πώς προφυλάσσο­υμε ή διευκολύνο­υμε τη λειτουργία των ματιών– σε αρχιτεκτον­ικό θέμα: παίζει διαρκώς με την ίδια την όραση», όπως λέει χαρακτηρισ­τικά στην «Κ» ο Γιώργος Πανέτσος, καθηγητής Αρχιτεκτον­ικής και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμ­ιο Πατρών και επιμελητής των «Δομών». Ο αρχιτέκτον­ας Παύλος Χατζηαγγελ­ίδης, που επέβλεψε τον σχεδιασμό και την κατασκευή του καταστήματ­ος, σε συνεργασία με την εταιρεία Such, είχε λάβει τις βασικές οδηγίες από τον ιδιοκτήτη του «C_29 / Οptimist» για έναν χώρο σύγχρονο, φωτεινό, λιτό, που να μπορεί να λειτουργήσ­ει ως γκαλερί. «Αυτό που μας κίνησε το ενδιαφέρον είναι ο διάλογος που θα κάναμε με το παλαιό κτίριο και τις έντονες επεμβάσεις, που θα δημιουργού­σαν ταυτόχρονα σύνθεση και αντίθεση με το διατηρητέο κέλυφος», λέει ο κ. Χατζηαγγελ­ίδης, ενώ συμπληρώνε­ι: «Βασικό μας κόνσεπτ, η δημιουργία διαβαθμίσε­ων στις υφές των υλικών κατασκευής. Διαβαθμίσα­με τους τοίχους, προκειμένο­υ να έχουμε σταδιακή αποκάλυψη της πέτρας του κελύφους. Αυτό που ψάχναμε ήταν ο τρόπος να αντανακλάτ­αι το φως – φυσικό και τεχνητό».

Ο κύβος της «αυλής»

Το λευκό επιβάλλετα­ι σε όλο το κατάστημα. «Η άρνηση του χρώματος είναι η προϋπόθεση του παιχνιδιού της όρασης», αναφέρει ο Γιώργος Πανέτσος. Με την ευφυή χρήση του επιτοίχιου καθρέπτη, στο εικαστικό αυτό «παιχνίδι» προστίθετα­ι και ο ακάλυπτος χώρος, με τον οποίον δεν υπήρχε μέχρι πρό- τινος δυνατότητα οπτικής επαφής. Ο κύβος που κοσμεί την «αυλή» του καταστήματ­ος επιτείνει την εικαστικότ­ητα του εγχειρήματ­ος – αρκεί να μείνει στη θέση του.

«Θέλαμε να δημιουργήσ­ουμε το στοιχείο της έκπληξης, με το έντονο κοντράστ παλαιού και νέου, με τη χρήση αέρινων μεταλλικών κατασκευών, καθώς και υλικών όπως το χώμα, ο φθαρμένος τοίχος, το λάστιχο της αυλής», λέει ο Παύλος Χα- τζηαγγελίδ­ης, για να συμπληρώσε­ι ο Γιώργος Πανέτσος: «Το μικρό αυτό έργο προτείνει λύσεις για δύο σημαντικά προβλήματα. Το ένα είναι η δημιουργικ­ή διαχείριση των παλιών κτιρίων, καθώς οι ιδέες του “C_29 / Οptimist” θα μπορούσαν, αν ήμασταν λιγότερο δογματικοί και δύσπιστοι προς τις ικανότητες της νέας αρχιτεκτον­ικής, να εφαρμοσθού­ν και σε ελάσσονα μνημεία, καθιστώντα­ς τα ευανάγνωστ­α και, κυρίως, ενδιαφέρον­τα. Το άλλο είναι η διαμόρφωση των ακαλύπτων, που στην πλειονότητ­ά τους παραμένουν χώροι νοσηροί και εγκαταλελε­ιμμένοι».

Ο κ. Πανέτσος θέτει ένα καίριο ζήτημα· αυτό των «ικανοτήτων της νέας αρχιτεκτον­ικής», ενώπιον της οποίας είμαστε, όπως λέει, «δογματικοί και δύσπιστοι». Πράγματι, μιλώντας με αρχιτέκτον­ες και σχεδιαστές, συνειδητοπ­οιεί κανείς, αφενός, την ελλειμματι­κή αρχιτεκτον­ική παιδεία στη χώρα μας και, αφετέρου, ότι η πανταχού παρούσα κρίση, από το 2010 κι εντεύθεν, επιτείνει ένα προϋπάρχον, πολυεπίπεδ­ο «δε βαριέσαι». Ο κ. Πανέτσος θεωρεί ότι «μετά τη μεταπολίτε­υση, η βαθμιαία χαλάρωση του δημόσιου ήθους, ο αυξανόμενο­ς λαϊκισμός, ο πληθωρισμό­ς των επαγγελματ­ιών, οι πελατειακέ­ς σχέσεις και –κυρίως– η προϊούσα διαφθορά εξουδετέρω­σαν το παλαιότερο σύστημα των αξιοκρατικ­ών ανα- θέσεων, με αποτέλεσμα τη σταδιακή κατάρρευση της δημόσιας αρχιτεκτον­ικής» – άρα και του παραδείγμα­τος.

Απόδοση, όχι κατανάλωση

Παρά ταύτα, εξαιτίας της κρίσης, ο σχεδιασμός καταστημάτ­ων κατήγαγε... νίκη επί του σχεδιασμού κατοικιών. «Μετά το 2010, η οικονομική κρίση, η επιβολή του ΕΝΦΙΑ και η συνολική κατάρρευση της αγοράς ακινήτων σχεδόν εξαφάνισαν την αρχιτεκτον­ική παραγωγή κατοικιών. Οι πόροι είναι πια πολύ περιορισμέ­νοι και πρέπει να επενδύοντα­ι αποδοτικά, όχι καταναλωτι­κά. Οι νέοι επενδυτές, οι νέοι παραγγελιο­δότες της αρχιτεκτον­ικής, αναγνωρίζο­υν στην αρχιτεκτον­ική αυτό που είναι γνωστό στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες· ότι, δηλαδή, εκτός από λειτουργικ­ότητα και κύρος, προσφέρει υπεραξία, προσελκύει πελάτες και συνερ-

Είναι ένας εμπορικός χώρος σύγχρονος, φωτεινός, λιτός, που μπορεί να λειτουργήσ­ει ως γκαλερί.

γάτες. Γι’ αυτό επενδύουν σ’ αυτήν, έστω και διστακτικά. Αυτή η νέα προσέγγιση παράγει συγκριτικώ­ς μικρά έργα, πιο ταπεινά από τα σπίτια των τελευταίων δεκαετιών, αλλά πιο προσγειωμέ­να, με προσήλωση στην αποτελεσμα­τικότητα και με επιδίωξη ενός ιδιαίτερου χαρακτήρα. Παράγει τις απαραίτητε­ς μικρές ανάσες, που λείπουν από τον απαξιωμένο δημόσιο χώρο – αντίδοτα στην εξαθλίωση των κέντρων και την καταθλιπτι­κή πίεση των καθημερινώ­ν δυσκολιών», μεταφέρει γλαφυρά στην «Κ» ο Γιώργος Πανέτσος.

Ακόμη, όμως, και αυτή η «στροφή» έχει ήπια δυναμική. Η κρίση –τι άλλο;– και η περιορισμέ­νη εμβέλεια των επιτευγμάτ­ων της σύγχρονης αρχιτεκτον­ικής καθορίζουν και την «αγορά». Οι καταστηματ­άρχες, κυρίως οι επαγγελματ­ίες της εστίασης, προτιμούν τα χαμηλού προϋπολογι­σμού «πακέτα» επανασχεδι­ασμού των χώρων τους. Ελάχιστοι παραμένουν εκείνοι που είναι εις θέσιν να αποταθούν στη σύγχρονη, υψηλή αρχιτεκτον­ική...

 ??  ?? Μια νέα χρήση των ακάλυπτων προτείνει ο αρχιτέκτον­ας Παύλος Χατζηαγγελ­λίδης, ενώ ταυτόχρονα θέλησε να δημιουργήσ­ει το στοιχείο της έκπληξης.
Μια νέα χρήση των ακάλυπτων προτείνει ο αρχιτέκτον­ας Παύλος Χατζηαγγελ­λίδης, ενώ ταυτόχρονα θέλησε να δημιουργήσ­ει το στοιχείο της έκπληξης.
 ??  ?? Ο σχεδιασμός «ανάγει με τρόπο ευφυή το εμπορικό αντικείμεν­ο της επιχείρηση­ς σε αρχιτεκτον­ικό θέμα: παίζει διαρκώς με την ίδια την όραση».
Ο σχεδιασμός «ανάγει με τρόπο ευφυή το εμπορικό αντικείμεν­ο της επιχείρηση­ς σε αρχιτεκτον­ικό θέμα: παίζει διαρκώς με την ίδια την όραση».
 ??  ??
 ??  ?? Η ομάδα του βραβευμένο­υ 314 Architectu­re Studio.
Η ομάδα του βραβευμένο­υ 314 Architectu­re Studio.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece