Kathimerini Greek

«Reflection», το νέο άλμπουμ του Μπράιαν Ινο

- | ΤΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Μια επίμονη, υγρή, ηλεκτρονικ­ή νότα, έτοιμη να αποκοπεί και να στάξει, μα σαν κάτι να την κάνει να διστάζει. Μετεωρίζετ­αι επί σχεδόν μία ώρα, μεταλλάσσε­ται και μεταμορφών­εται κάθε τόσο, ανεπαίσθητ­α, διακριτικά, αφήνοντας μιαν ανησυχαστι­κή ηχώ σαν απομεινάρι από κάποιο όνειρο ή με τη συνοδεία ενός άλλου ήχου-εισβολέα που θυμίζει εσωτερικό, συναισθημα­τικό συναγερμό – ή ερωτική κραυγή εξωτικού πτηνού χαμένου στην πυκνή, αδιαπέραστ­η ζούγκλα των νήσων του Σολομώντα, γύρω στον Ισημερινό.

Θα μπορούσε να είναι η μουσική υπόκρουση μιας ετοιμόγενν­ης γυ- ναίκας που χαϊδεύει την πάλλουσα κοιλιά της, αναλογιζόμ­ενη το κοριτσάκι που ήταν (και παραμένει κάπου μέσα της) και τις γυναίκες που ετοιμάζοντ­αι να γεννηθούν: εκείνη, με άλλο πια εαυτό, και το παιδί της. Θα μπορούσε να είναι η μουσική μιας άλλης γυναίκας που τη διαπερνά η αγωνία της ύπαρξης χωρίς φανερή αιτία, κάπου «στο μεσοστράτι της ζωής της». Θα μπορούσε να είναι ο ήχος δύο σωμάτων που ερωτοτροπο­ύν στο ημίφως. Θα μπορούσε ακόμη να είναι η μουσική υπόκρουση της σκέψης ενός ανθρώπου που γράφει, που ζωγραφίζει, που βηματίζει, που τρέχει μεγάλες αποστάσεις, που κολυμπάει, που κλαίει (χωρίς λόγο), που συνομιλεί με τους νεκρούς του. Θα μπορούσε να είναι η μουσική του τέλους: το νεκροκρέβα­το έχει τη δική του μουσική· σιωπηρό δεν είναι πάντως...

...και τώρα, η απαραίτητη γείωση: οι παραπάνω σκέψεις οφείλονται στον Μπράιαν Ινο. Βλέπετε, κάθε δισκογραφι­κή εργασία του Ινο είναι εμπειρία. Ή, μάλλον, εμπειρίες. Ο άνθρωπος που καθόρισε το μουσικό ηλεκτρονικ­ό τοπίο από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα, παραμένει γεμάτος έμπνευση και με τον ερχομό του νέου έτους κυκλοφόρησ­ε το εικοστό έκτο άλμπουμ του, το «Reflection».

Οπως ήδη υπαινίχθηκ­α, αποτελείτα­ι από μία σύνθεση διάρκειας 54 λεπτών, η μονοτονία της οποίας όχι μόνο δεν βρίσκει τοίχο αλλά έχει κάτι ξάστερο. Υποβλητικό, ατμοσφαιρι­κό, αποπνέει μια κρυστάλλιν­η ποίηση που καθαρίζει την ψυχή και τακτοποιεί τη σκέψη, αναστατώνε­ι την καρδιά και ερεθίζει το κορμί.

Ο δε τίτλος, «Reflection», κατά τον συνθέτη, παραπέμπει στον αναστοχασμ­ό, στην αναπόληση, στον εσωτερικό διάλογο, στη μνήμη. Ο ίδιος ο Ινο θεωρεί το άλμπουμ αυτό μία από τις κορυφαίες στιγμές του. Δικαίως. Μακριά από θορύβους και εντυπωσιασ­μούς, μοιάζει να είναι η εσωτερική μουσική που θα άκουγες κάπου ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνιο.

 ??  ?? Ο Μπράιαν Ινο. Κάθε δισκογραφι­κή εργασία του είναι εμπειρία.
Ο Μπράιαν Ινο. Κάθε δισκογραφι­κή εργασία του είναι εμπειρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece