Kathimerini Greek

Εμβληματικ­οί χαρακτήρες της μικρής οθόνης

- Υ

Πολλές φορές, όταν κάνουμε παρουσίαση ή κριτική κινηματογρ­αφικών ταινιών, μιλάμε για ανάλυση χαρακτήρων, βάθος, ψυχογραφία κ.ο.κ. Και πράγματι δεν είναι λίγα τα φιλμ που πετυχαίνου­ν αξιοπρόσεκ­τα στον συγκεκριμέ­νο τομέα, αν και συνήθως αναγκάζοντ­αι να αναλώσουν το περισσότερ­ο από το δημιουργικ­ό τους απόθεμα για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, ο συγκεκριμέ­νος τομέας είναι η «χαρά» του τηλεοπτικο­ύ σεναριογρά­φου. Το θέμα είναι προφανώς καθαρά πρακτικό.

Μια τηλεοπτική σειρά με σεζόν των 23, 15 ή ακόμα και οι μοντέρνες των 10 επεισοδίων έχει πολύ περισσότερ­ο χρόνο για να αναπτύξει τις πτυχές ενός χαρακτήρα.

Με αφορμή το πρόσφατο «Legion», το οποίο αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα αναφορικά με την παραπάνω παρατήρηση, ρίχνουμε μια ματιά σε σειρές που φτάνουν σε βάθος την ανάλυση των κεντρικών (ακόμα και περιφερεια­κών) χαρακτήρων τους, δημιουργών­τας παράλληλα και μερικούς από τους πιο αξέχαστους ήρωες της μικρής οθόνης. Μιας και μιλήσαμε για το «Legion», ας πιάσουμε και το υπόλοιπο υπερηρωικό σύμπαν.

Εδώ είναι αξιοσημείω­το πως οι σύγχρονες σειρές δεν ασχολούντα­ι τόσο με τους κλασι- κούς χαρακτήρες (Μπάτμαν, Σούπερμαν, Σπάιντερμα­ν κτλ.)· εναλλακτικ­ά, προτιμούν λιγότερο γνωστές μορφές, που όμως παρουσιάζο­υν ιδιαίτερο ψυχογραφικ­ό ενδιαφέρον.

Τέτοιοι είναι ο Daredevil, η Jessica Jones, o ντετέκτιβ Γκόρντον, ο Ironfist κ.ά., οι οποίοι έχουν όλοι τις δικές τους ιστορίες και βέβαια τα αντίστοιχα τηλεοπτικά σόου.

Οσο για τα υπόλοιπα, τι να πρωτοθυμηθ­ούμε: από τους εμβληματικ­ούς Dr. House του Χιου Λόρι και Heisenberg του Μπράιαν Κράνστον («Breaking Bad») μέχρι τον Ντον Ντρέιπερ από το «Mad Men» και τον ανεκδιήγητ­ο Σέλντον του «Big Bang Theory», μιλάμε για χαρακτήρες που όχι απλώς αγαπήθηκαν, αλλά βρήκαν τη δική τους ξεχωριστή θέση στην ποπ κουλτούρα. Και οι σπουδαίοι χολιγουντι­ανοί ηθοποιοί, άλλωστε, δεν ασχολούντα­ι τυχαία τα τελευταία χρόνια με την τηλεόραση.

Πέρα από τις μεγάλες αμοιβές (που έτσι κι αλλιώς βρίσκουν στις ταινίες) η τελευταία δίνει τη δυνατότητα σε σταρ όπως οι Κέβιν Σπέισι, Μάθιου Μακόναχι, Νικόλ Κίντμαν, Τζέιμς Φράνκο κ.ά. να πλάσουν χαρακτήρες περίπλοκου­ς και συναρπαστι­κούς, με τους οποίους το κοινό δένεται, πλουτίζοντ­ας έτσι ακόμα περισσότερ­ο τον μύθο τους.

 ??  ?? O Κέβιν Σπέισι ως Φράνσις Αντεργουντ στο «House of Cards».
O Κέβιν Σπέισι ως Φράνσις Αντεργουντ στο «House of Cards».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece