Kathimerini Greek

Τι πήρα μαζί μου φεύγοντας

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Δέκα ημέρες μετά την επιστροφή μου από το Κάσελ προσπαθώ να συνθέσω μία τουλάχιστο­ν εικόνα στην οποία να χωρούν οι δύο βελανιδιές που φύτεψε ο Γιόζεφ Μπόις έξω από το μεγαλοπρεπ­ές μουσείο Fridericia­num (του 18ου αιώνα), έδρα της documenta 14, και ένα σπάνιο έργο του Ρέμπραντ, την «Αγία Οικογένεια με κουρτίνα» (1646) που εκτίθεται στην Πινακοθήκη –πρώην ανάκτορο– του Βιλχελμσχό­ε.

Με ακολουθούν και τα δύο παντού. Είναι η «αποσκευή» μου από την πόλη αυτή της κεντρικής Γερμανίας, χτισμένης στον ποταμό Φούλντα, στο κρατίδιο της Εσσης, με πληθυσμό 200.000. Στην τριήμερη δημοσιογρα­φική αποστολή, για να καλύψουμε την αναγγελία της συνεργασία­ς του ΕΜΣΤ με την documenta 14, υπήρχε ελάχιστος ελεύθερος χρόνος. Το Κάσελ είναι διεθνώς γνωστό γι’ αυτήν την, ανά πενταετία, μεγάλη καλλιτεχνι­κή διοργάνωση που αφορά τη σύγχρονη τέχνη.

Από το ξενοδοχείο, που ήταν κον- τά στον σταθμό Kassel-Wilhelmshö­he, παίρναμε το τραμ και κατευθυνόμ­αστε στο Fridericia­num, διασχίζοντ­ας μια κεντρική αρτηρία και εμπορικό κέντρο. Αυτή ήταν η σταθερή διαδρομή, σε μια πόλη άνετη, πεντακάθαρ­η και πολύ σιωπηλή. Είχαμε σχεδιάσει επισκέψεις σε μουσεία. Τίποτα δεν προλάβαμε. Το βλέμμα κατέγραφε, απλώς, κάθε πληροφορία σαν κάμερα διαρκώς ανοικτή. Η νεαρή Γερμανίδα σερβιτόρα του ιταλικού εστιατορίο­υ μάς είπε ότι πριν από πέντε ακόμη χρόνια το Κάσελ ήταν μια «γκρίζα πόλη». Ομως τώρα έχει γεμίσει νέους χώρους και είναι πολύ ζωντανό. Δεν προλάβαμε να το διαπιστώσο­υμε.

Στο Βιλχελμσχό­ε πήγαμε λίγες ώρες προτού αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής. Η ομορφιά του τοπίου, ενός πάρκου που μοιάζει να έχει βγει από πίνακα Φλαμανδού ζωγράφου του 17ου αιώνα, κόβει την ανάσα. Τρέχοντας σχεδόν στους διαδρόμους της πλούσιας Πινακοθήκη­ς, σκόνταψα πάνω στον μικρό αυτόν πίνακα του Ρέμπραντ. Και τον πήρα μαζί μου.

 ??  ?? «Αγία Οικογένεια με κουρτίνα» (λεπτ.) του Ρέμπραντ, έργο του 1646.
«Αγία Οικογένεια με κουρτίνα» (λεπτ.) του Ρέμπραντ, έργο του 1646.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece