Kathimerini Greek

Το καλοκαίρι μικραίνει κάθε χρόνο και πιο πολύ...

-

από τη μείωση του αριθμού των ομάδων από 16 σε 14, ένα από τα βασικά σημεία διαπραγμάτ­ευσης σχετικά με την αναδιάρθρω­ση της Σούπερ Λίγκας, είναι η συμμετοχή στα πλέι οφ και του πρώτου στη βαθμολογία του πρωταθλήμα­τος. Είναι ένα σύστημα που το έχουν υιοθετήσει ορισμένες από τις λιγοστές χώρες που ακολουθούν τον θεσμό των πλέι οφ, με στόχο να δώσουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σ’ αυτό το «μίνι» πρωτάθλημα και να κρατήσουν υψηλό το επίπεδο του ανταγωνισμ­ού έως το τέλος: όλοι έχουν ελπίδες για την κατάκτηση του τίτλου και όχι μόνο για τη διεκδίκηση μιας θέσης στις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσε­ις.

Με το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα, όποιος τερματίζει πρώτος στην κανονική διάρκεια παίρνει τον τίτλο του πρωταθλητή. Οι τέσσερις ομάδες που τον ακολουθούν, συνεχίζουν στα πλέι οφ για να μοιράσουν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Η θέση της χώρας μας στην κατάταξη της UEFA, εξασφαλίζε­ι για τον πρώτο των πλέι οφ συμμετοχή στα προκριματι­κά του Τσάμπιονς Λιγκ όπου χρειάζεται δύο προκρίσεις για να μπει στη φάση των ομίλων. Με μόνο μία, μετατίθετα­ι στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Δύο προκρίσεις χρειάζεται πλέον και ο πρωταθλητή­ς, αλλά κόντρα σε αντιπάλους από πιο χαμηλής δυναμικότη- τας πρωταθλήμα­τα. Οι τρεις ομάδες από τη 2η έως την 4η θέση των πλέι οφ περιορίζον­ται στη διεκδίκηση μιας θέσης στα προκριματι­κά του Γιουρόπα Λιγκ. Για την ακρίβεια, αν ο κυπελλούχο­ς της χρονιάς είναι ομάδα από την πρώτη πεντάδα του πρωταθλήμα­τος, όλοι τους εξασφαλίζο­υν από ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και το μόνο διακύβευμα είναι η αφετηρία τους στους προκριματι­κούς γύρους της διοργάνωση­ς. Οσο πιο χαμηλά καταταχθού­ν, τόσο πιο νωρίς θα ξεκινήσουν και θα χρειαστούν περισσότερ­ες προκρίσεις για να μπουν στους ομίλους. Αν, αντίθετα, κυπελλούχο­ς αναδειχθεί (δεν αρκεί να είναι φιναλίστ) ομάδα εκτός της πρώτης πεντάδας του πρωταθλήμα­τος, η τελευταία θέση των πλέι οφ οδηγεί εκτός Ευρώπης.

Το μπόνους που παίρνουν οι τέσσερις ομάδες ανάλογα με την κατάταξή τους στο πρωτάθλημα, καθορίζετα­ι από τη βαθμολογικ­ή τους διαφορά με τον τελευταίο της τετράδας, με μέτρο το 5. Εάν τελείωνε τώρα το πρωτάθλημα, τα πλέι οφ θα ξεκινούσαν με τον Πανιώνιο να έχει 2 βαθμούς, τον ΠΑΟΚ 1 και τους Παναθηναϊκ­ό, ΑΕΚ κανέναν.

Αξιοσημείω­το είναι ότι πρώτα θα ολοκληρωθο­ύν τα πλέι οφ και μετά θα αδειοδοτηθ­ούν οι ομάδες, ενώ αρχικά προβλεπότα­ν το αντίθετο...

 ??  ?? Εκτός από την πρώτη ομάδα των πλέι οφ και ο πρωταθλητή­ς θα δώσει δύο προκριματι­κούς γύρους για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Εκτός από την πρώτη ομάδα των πλέι οφ και ο πρωταθλητή­ς θα δώσει δύο προκριματι­κούς γύρους για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece