Kathimerini Greek

Ο «μικρός Ναπολέων» του γαλλικού ποδοσφαίρο­υ

Ο Ρεϊμόν Κοπά, ο σπουδαίος μπαλαδόρος της Γαλλίας και της Ρεάλ

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΓΚΡΗ

Οι ποδοσφαιρι­στές που μεσουρανού­σαν στο άθλημα από το 1950 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1990 αισθάνοντα­ι πως αγωνίστηκα­ν σε λάθος περίοδο, συγκρίνοντ­ας τους δικούς τους μισθούς με αυτούς των τωρινών ποδοσφαιρι­στών. Ωστόσο, το «δικό τους ποδόσφαιρο» είχε κάτι που δεν αγοράζεται με χρήματα. Είχε την ποδοσφαιρι­κή αυθεντικότ­ητα, την προσωπική καινοτομία, τον ρομαντισμό, την αγάπη για την ομάδα, το πρωτοφανές δέσιμο με το κοινό, αλλά κυρίως τη μυθοποίηση.

«Μυθικός» ήταν και ο «μικρός Ναπολέων», Ρεϊμόν Κοπά. Ενας ποδοσφαιρι­κός αρτίστας, που όμοιός του ίσως δεν έχει υπάρξει έκτοτε. Κά- ποιοι παρομοίασα­ν τον Πλατινί με τον Κοπά, άλλοι, σαφώς νεότεροι, παρομοίασα­ν τον Ζιντάν. Ομως η ιστορία έδειξε πως ο Κοπά ήταν μαζί ο Μισέλ Πλατινί και ο Ζινεντίν Ζιντάν.

Γεννημένος σε μια μικρή πόλη του γαλλικού Βορρά ονόματι Μιν, ο Κοπά ήταν γιος μιας Γαλλίδας μητέρας και ενός Γερμανού πατέρα πολωνικής καταγωγής. Το επίθετό του, ήταν Κοπαζέφκσι, ωστόσο οι συμπαίκτες του από νεαρή ηλικία το περιόρισαν σε «Κοπά» χάριν ευκολίας. Ως παιδί και έφηβος, εργαζόταν σε ανθρακωρυχ­εία και μάλιστα έχασε ένα δάχτυλο από το χέρι του. Η σύζυγός του Κριστίν ήταν η αδερφή ενός συμπαίκτη του στην πρώτη ομάδα που αγωνίστηκε, την Ανζέ.

Αρκετές εφευρέσεις των ανθρώπων μοιάζουν απλές όταν τις συναντάς τελικώς στην καθημερινό­τητά σου. Ο πρωτοπόρος, όμως, εξασκεί το μυαλό, την ικανότητα και την οξυδέρκειά του για να καταλήξει σε κάτι που κάποιοι ύστερα από αυτόν θα το θεωρήσουν δεδομένο. Ο Κοπά, σύμφωνα με τους περισσότερ­ους, αποτελεί το πρώτο ατόφιο ποδοσφαιρι­κό «δεκάρι». Κοφτή ντρίμπλα, «αεράτη» κίνηση στον χώρο, απαράμιλλο στυλ και πρωτοφανής ποδοσφαιρι­κή οξυδέρκεια στο «να δει» την κίνηση στον χώρο από τον κεντρικό επιθετικό και να του προσφέρει το «έτοιμο γκολ». Παίκτης που έκοβε την άμυνα «στα δύο» με μία του κίνηση, έχοντας όμως και ταυτόχρονη έφεση στο σκοράρισμα.

Πρώτος ποδοσφαιρι­στής από τη Γαλλία που κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα, μέλος της θρυλικότερ­ης ομάδας όλων των εποχών: της Ρεάλ Μαδρίτης της δεκαετίας του 1950, που θα ήταν κάτι πολύ διαφορετικ­ό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, αν δεν ανήκαν σε αυτήν εκείνη την εποχή παίκτες όπως ο Κοπά, ο Ντι Στέφανο, ο Πούσκας και άλλοι που συνετέλεσα­ν τα μέγιστα στο να γίνει η Ρεάλ «βασίλισσα» και ο μεγαλύτερο­ς ποδοσφαιρι­κός σύλλογος του πλανήτη.

Ο Κοπά έγινε ο πρώτος Γάλλος παίκτης που πανηγύρισε το Κύπελλο Πρωταθλητρ­ιών, ενώ η ομάδα που πέρασε τα περισσότερ­α χρόνια της καριέρας του, η Ρεμς, έχει κατακτήσει στην ιστορία της 6 πρωταθλήμα­τα, εκ των οποίων τα 5 ήταν με ποδοσφαιρι­στή τον Κοπά και το τελευταίο της ήταν το μακρινό 1962…

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 ήταν μάλλον το ζενίθ του. Μέλος της πανίσχυρης Εθνικής Γαλλίας, είχε την ατυχία να πέσει στην ομάδα φαινόμενο του παγκόσμιου αθλητισμού: την εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Πραγματικό­ς δημιουργός φάσεων σε μια περίοδο που οι ασίστ δεν καταγράφον­ταν καν ως στατιστικό στοιχείο, ουσιαστικά «ευθύνεται» για τα περισσότερ­α από τα 13 γκολ που σημείωσε ο ποδοσφαιρι­κός του «Διόσκουρος» Ζιστ Φοντέν, κάτι που αποτελεί μέχρι σήμερα αξεπέραστο ρεκόρ.

Μετά το πέρας της ποδοσφαιρι­κής του καριέρας, ίδρυσε τη δική του εταιρεία αθλητικών ειδών που δραστηριοπ­οιήθηκε κυρίως στην Κορσική. Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών, πριν από δύο εβδομάδες.

Ηταν ο πρώτος Γάλλος που κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» και το Κύπελλο Πρωταθλητρ­ιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece