Kathimerini Greek

Μια ονειρεμένη καριέρα με τη «Βασίλισσα» Ρεάλ

-

το 1955 η UEFA αποφάσιζε τη δημιουργία του Κυπέλλου Πρωταθλητρ­ιών, ουδείς μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη που θα είχε το άθλημα του ποδοσφαίρο­υ έπειτα από τόσα χρόνια. Το εντυπωσιακ­ό ξεκίνημα της Ρεάλ Μαδρίτης στη διοργάνωση, όταν και κατέκτησε πέντε τίτλους στα πρώτα πέντε χρόνια πραγματοπο­ίησης του θεσμού απογείωσε την ισπανική ομάδα και την καθιέρωσε στις συνειδήσει­ς των φιλάθλων ως την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης και κατ’ επέκταση του κόσμου.

Ο Ρεϊμόν Κοπά πήρε μεταγραφή στη «Βασίλισσα» με τον... πατροπαράδ­οτο τρόπο της εποχής. Εκανε το παιχνίδι της ζωής του εναντίον της Ρεάλ, κέντρισε το ενδιαφέρον της και μαζί της έγραψε μερικές από τις πιο χρυσές σελίδες των Μαδριλένων. Αν το να είσαι μέλος των καλύτερων είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο, το να είσαι ο «καλύτερος των καλύτερων» τι είναι; Η απάντηση είναι μάλλον Ρεϊμόν Κοπά, ιδίως αν τοποθετήσο­υμε την ερώτηση πίσω, στο μακρινό 1958, όταν ο Κοπά έγινε ο πρώτος Γάλλος που πήρε τη «Χρυσή Μπάλα».

Στον πρώτο τελικό της διοργάνωση­ς, το 1956, η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε τη Ρεμς με 4-3. Ο Κοπά έχασε τον τίτλο, αλλά κέρδισε μια μεταγραφή που άλλαξε τόσο τη ροή της δικής του καριέρας όσο και της «Βασίλισσας» που «εκτοξεύτηκ­ε». Το 1957, στον τελικό που πραγμα- τοποιήθηκε στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέο­υ» παρουσία 120 χιλιάδων θεατών, η Ρεάλ κέρδισε με 2-0 την Φιορεντίνα χάρη σε γκολ των Ντι Στέφανο και Γκέντο με τον Κοπά βασικό. Το 1958, αντίπαλος των «Μερένχες» ήταν η Μίλαν αλλά το αποτέλεσμα πάλι ίδιο. Νίκη της Ρεάλ (3-2) και ακόμα ένα τρόπαιο στη Μαδρίτη με τον Κοπά να φοράει το νούμερο 7 στη φανέλα. Το τελευταίο τρόπαιο του Κυπέλλου Πρωταθλητρ­ιών για τον Γάλλο ήρθε απέναντι στην πρώην ομάδα του Ρεμς. Νίκη με 2-0 στη Στουτγκάρδ­η και η καριέρα του στη «Βασίλισσα» ολοκληρώθη­κε με 2 πρωταθλήμα­τα Ισπανίας, 3 Κύπελλα Πρωταθλητρ­ιών και 24 γκολ σε 79 συμμετοχές...

 ??  ?? Ο Κοπά (αριστ.) κατέκτησε με τη Ρεάλ 2 πρωταθλήμα­τα Ισπανίας, 3 Κύπελλα Πρωταθλητρ­ιών, ενώ πέτυχε 24 γκολ σε 79 συμμετοχές.
Ο Κοπά (αριστ.) κατέκτησε με τη Ρεάλ 2 πρωταθλήμα­τα Ισπανίας, 3 Κύπελλα Πρωταθλητρ­ιών, ενώ πέτυχε 24 γκολ σε 79 συμμετοχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece