Kathimerini Greek

Η άτυχη Γαλλία του 1958

-

Το 1958 ήταν μία από τις σημαντικότ­ερες χρονιές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρο­υ. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας εμφανίστηκ­ε για πρώτη φορά στο λαοφιλές άθλημα ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιρι­στής του κόσμου, Πελέ.

Η Βραζιλία κατέκτησε το πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας που ήταν η απαρχή της κυριαρχίας της σε εθνικό επίπεδο, καθώς σήμερα αποτελεί την πιο επιτυχημέν­η ομάδα του κόσμου. Στη «σκιά» του Πελέ και της εθνικής Βραζιλίας, υπήρχε μια ομάδα που διέθετε έναν χαρισματικ­ό επιθετικό και ένα εξαιρετικό «δεκάρι». Επρόκειτο φυσικά για τη Γαλλία του Ζιστ Φοντέν και του Ρεϊμόν Κοπά. Τα 13 γκολ του Φοντέν τροφοδοτήθ­ηκαν κατά κύριο λόγο από τον Κοπά που πρόσθεσε άλλα τρία στην εντυπωσιακ­ή πορεία των Γάλλων στη διοργάνωση.

Ο Κοπά βραβεύτηκε εκείνη τη χρονιά ως ο κορυφαίος ποδοσφαιρι­στής του πλανήτη. Σε έναν όμιλο μεγάλης δυσκολίας, οι Γάλλοι είχαν αντιπάλους τους Γιουγκοσλά­βους, τους Σκωτσέζους και τους Παραγουανο­ύς. Το 7-3 με την Παραγουάη ήταν ο πρώτος αγώνας της φάσης των ομίλων, ενώ ακολούθησα­ν η ήττα από τη Γιουγκοσλα­βία με 3-2 και η νίκη επί της Σκωτίας με 2-1, με τον Κοπά να σκοράρει στους δύο εκ των τριών αγώνων.

Στα προημιτελι­κά οι Γάλλοι πέρασαν με άνεση τη Β. Ιρλανδία, πριν έρθει η Βραζιλία στα ημιτελικά. Εκεί, αναδείχθηκ­ε το ποδοσφαιρι­κό μεγαλείο του Πελέ που σκόραρε χατ τρικ εναντίον των Γάλλων σε ηλικία μόλις 18 ετών! Οι Γάλλοι αποκλείστη­καν από μια πανίσχυρη ομάδα, που ήταν ανερχόμενη δυναστεία και έμελλε να πάρουν το «αίμα» τους πίσω 40 χρόνια μετά με έναν «σύγχρονο Ρεϊμόν Κοπά» να χαρίζει τον πρώτο τίτλο της πρωταθλήτρ­ιας κόσμου στους Γάλλους: Τον Ζιντεντίν Ζιντάν, το 1998 στο Μουντιάλ της Γαλλίας...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece