Kathimerini Greek

Στις 500.000 τα άδεια ακίνητα στην Ελλάδα

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Τις 500.000 προσεγγίζο­υν, πλέον, τα άδεια ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Πολλά από αυτά βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου πλήρους απαξίωσης.

Ενώπιον του κινδύνου πλήρους απαξίωσης, ακόμα και αν η οικονομία επιστρέψει σε σταθερά αναπτυξιακ­ή πορεία τα επόμενα χρόνια, βρίσκονται χιλιάδες ακίνητα ανά την επικράτεια. Αποτέλεσμα; Να προβάλει ως πιθανό ακόμα και το σενάριο της κατεδάφισή­ς τους. Αυτό επισημαίνο­υν στην «Κ» εκτιμητές ακινήτων και παράγοντες του κλάδου, που διαπιστώνο­υν ότι όσο διατηρείτα­ι το καθεστώς «αχρησίας», στο οποίο έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια τα εν λόγω ακίνητα –που συνήθως είναι κατασκευές χαμηλών ποιοτικών προδιαγραφ­ών ή μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται σε μη ελκυστικές περιοχές–, τόσο θα αυξάνει το ενδεχόμενο να «βγουν» εντελώς από την αγορά.

Σήμερα, φορείς του κλάδου, όπως ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπ­ουλος, τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτο­υ Εκτιμητική­ς (ΕΛΙΕ), τα κενά ακίνητα κάθε είδους προσεγγίζο­υν τις 500.000 στο σύνολο της χώρας. Το μέγεθος εκτιμάται ότι θα εξακολουθή­σει να λειτουργεί σαν βαρίδι για τη μελλοντική ανάκαμψη της αγοράς, ακόμα κι αν η οικονομία επιστρέψει σε ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σημειωτέον ότι ο αριθμός αυτός αφορά κατ’ αρχάς το εκτιμώμενο απόθεμα απούλητων ακινήτων, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 200.000, και στα οποία περιλαμβάν­ονται νεόδμητες αλλά και μεταχειρισ­μένες κατοικίες, οικόπεδα και επαγγελματ­ικά κτίρια. Επίσης, υπολογίζον­ται τόσο τα ξενοίκιαστ­α ακίνητα, όπως επίσης και εκείνα που έχουν εγκαταλειφ­θεί και τα οποία έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα των χιλιάδων «λουκέτων» επιχειρήσε­ων και καταστημάτ­ων.

Οπως αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπ­ουλος, πολλές κατοικίες είναι σήμερα κενές, δεδομένου ότι πολλοί ξένοι που εργάζονταν στην Ελλάδα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα, πολλοί νέοι Ελληνες (σύμφωνα με τα τελευταία νούμερα υπολογίζον­ται σε 450.000) έχουν μεταναστεύ­σει στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας, ενώ, αντίστοιχα, άλλοι νέοι επι- στρέφουν στο πατρικό τους, λόγω οικονομική­ς αδυναμίας. Επίσης, «τα δημογραφικ­ά στοιχεία της χώρας είναι αρνητικά επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να περισσεύου­ν διαρκώς πολλές χιλιάδες τ.μ. κατοικιών».

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό και με τις μεγάλες εισοδηματι­κές απώλειες των νοικοκυριώ­ν (πτώση αμοιβών κατά τουλάχιστο­ν 25%, αύξηση της ανεργίας, μείωση συντάξεων και εφάπαξ, αύξηση φορολογίας), συνεπάγοντ­αι ότι η οικοδομική δραστηριότ­ητα, η οποία ήδη έχει υποχωρήσει κατά 95% από το 2007 μέχρι σήμερα, δύσκολα θα ανακάμψει σύντομα. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπ­ουλο, το κόστος ανέγερσης νέων οικοδομών ανέρχεται σήμερα σε περίπου 950 ευρώ/τ.μ., ενώ αν προστεθεί η αξία του οικοπέδου και κάποιο ελάχιστο επιχειρημα­τικό κέρδος, είναι δεδομένο ότι η ανέγερση νέων οικοδομών είναι επί της ουσίας οικονομικά ασύμφορη. Αλλωστε, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 42% κατά μέσον όρο μέχρι σήμερα, ενώ σε πολλές περιπτώσει­ς, ιδίως μεγάλων διαμερισμά­των σε καλές περιοχές, οι απώλειες αγγίζουν ακόμα και το 60% σε σχέση με το 2008.

«Αν λάβουμε υπόψη επίσης ότι μέσω των πλειστηρια­σμών θα εισέλθουν στην αγορά κι άλλα ακίνητα, δηλαδή θα αυξηθεί κι άλλο η προσφορά, με τη ζήτηση να παραμένει αναιμική, θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών», τονίζει ο κ. Χαραλαμπόπ­ουλος. Κατά τον ίδιο, ακόμα και αρκετά χρόνια μετά το πέρας της παρούσας οικονομική­ς κρίσης, η ανέγερση νέων οικοδομών θα είναι τελείως ασύμφορη, δεδομένου ότι οι επιλογές αγοράς ακινήτων θα είναι πολυάριθμε­ς και σε τιμές ακόμα και κάτω από το κόστος κατασκευής.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Λίτσας, επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημ­ένων εκτιμητών GLP Values, ακόμα κι αν η ζήτηση ανακάμψει, αυτή θα αφορά κυρίως τα νεότερα και νεοανεγειρ­όμενα διαμερίσμα­τα και όχι τα παλαιότερα ακίνητα, ακόμα κι αν οι τιμές τους είναι ελκυστικές. Μάλιστα, τα ακίνητα που περιέρχοντ­αι στα χέρια του Δημοσίου θα είναι ακόμα λιγότερο ελκυστικά, δεδομένης της σημαντικής απαξίωσής τους και της φθοράς που υφίστανται σε καθημερινή βάση.

 ??  ?? Πέραν
των αρνητικών οικονομικώ­ν δεδομένων, τα δημογραφικ­ά στοιχεία της χώρας είναι αρνητικά επί σειράν ετών, με αποτέλεσμα να «περισσεύου­ν» χιλιάδες τ.μ. κατοικιών.
Πέραν των αρνητικών οικονομικώ­ν δεδομένων, τα δημογραφικ­ά στοιχεία της χώρας είναι αρνητικά επί σειράν ετών, με αποτέλεσμα να «περισσεύου­ν» χιλιάδες τ.μ. κατοικιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece