Kathimerini Greek

Πώς ανατράπηκα­ν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΡΑ

Την Πέμπτη, Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος έκανε στάχτη τα σχέδια της κυβέρνησης για συνολική συμφωνία τον Απρίλιο. Είπε πως τον Απρίλιο θα μπορούσε να υπάρξει τεχνική συμφωνία, δηλαδή να συμφωνήσου­ν η κυβέρνηση και οι θεσμοί για εκείνα που πρέπει να κάνει η Αθήνα προκειμένο­υ να κλείσει η αξιολόγηση. Το θέμα του χρέους θα περιμένει το επόμενο Eurogroup, τον Μάιο. Ουσιαστικά, οι πιστωτές ανατρέπουν αργά και μεθοδικά όλους τους σχεδιασμού­ς της κυβέρνησης:

1. Η κυβέρνηση θέλει να συμφωνηθού­ν τα δημοσιονομ­ικά μέτρα και τα αντίμετρα για μετά το 2018, ταυτόχρονα με τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος, ώστε να μπορέσει να «πουλήσει» ευκολότερα το πακέτο στο εσωτερικό. Οι πιστωτές θέλουν να κάνει η Αθήνα ό,τι απαιτείται από την πλευρά της για να ικανοποιηθ­εί το ΔΝΤ και να ακολουθήσο­υν αυτοί με το χρέος.

2. Η κυβέρνηση ήθελε να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να υποχρεωθού­ν στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι να προχωρήσου­ν σε συμφωνία με το ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα που αφορούν το χρέος. Η υλοποίηση αυτής της στρατηγική­ς προϋποθέτε­ι επώδυνους συμβιβασμο­ύς στα εργασιακά και ενεργειακά, τα οποία η κυβέρνηση δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμέ­νη να κάνει. Στα εργασιακά, οι θεσμοί ζητούν να μην αλλάξει τίποτα στις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις, να καταστεί δυσκολότερ­η η λήψη απόφασης για απεργίες και να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων. Η κυβέρνηση θέλει την επεκτασιμό­τητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσε­ις που δεν συμμετέχου­ν στον εργοδοτικό φορέα που συνήψε τη σύμβαση, αλλά και να μην αλλάξει ο συνδικαλισ­τικός νόμος. Στα ενεργειακά, οι θεσμοί ζητούν άμεση έναρξη διαδικασιώ­ν για πώληση μονάδων, καθώς με τις δημοπρασίε­ς ισχύος (ΝΟΜΕ) αφενός μεν δεν επιτυγχάνο­νται οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, αφετέρου δε η επιχείρηση κινδυνεύει να καταρρεύσε­ι.

3. Η κυβέρνηση θέλει ένα «φιλολαϊκό» πακέτο αντιμέτρων, ειδικά για το 2019, που είναι έτος εκλογών. Οι πιστωτές, από την άλλη, επιμένουν σε ελαφρύνσει­ς που θα έχουν αναπτυξιακ­ό χαρακτήρα. Στο σκέλος των περικοπών, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στη λήψη συσταλτικώ­ν μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 με τη μείωση του αφορολογήτ­ου ορίου στις 5.900 ευρώ και άλλων τόσων το 2020 με τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμ­ενες συντάξεις. Ωστόσο, όλα τα υπόλοιπα είναι ανοικτά. Συγκεκριμέ­να: • Πώς κι από ποιον θα γίνει το φθινόπωρο του 2018 η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ώστε να γνωρίζει κανείς πόσα αντίμετρα θα περιληφθού­ν στον προϋπολογι­σμό. Η κατ’ αρχήν συμφωνία προβλέπει ότι τα συσταλτικά μέτρα (για το 2019 η μείωση του αφορολογήτ­ου) θα εφαρμοστού­ν σε κάθε περίπτωση. Αν με την υλοποίηση του μέτρου εκτιμηθεί πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, τότε θα εφαρμοστού­ν αντίμετρα ίσα με την υπέρβαση του στόχου. Για το 2019, που είναι έτος εκλογών, είναι κρίσιμη η πρόβλεψη του δημοσιονομ­ικού αποτελέσμα­τος, καθώς θα εξαρτηθεί και το εύρος των ελαφρύνσεω­ν. • Ποιες θα είναι οι ελαφρύνσει­ς. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσε­ις μέσω της μείωσης του συντελεστή ή και των υπεραποσβέ­σεων επενδύσεων που έχει προτείνει ο ΣΕΒ. Επιδιώκει όμως και μείωση του κατώτερου συντελεστή 22% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματο­ς, καθώς και των χαμηλότερω­ν συντελεστώ­ν του ΕΝΦΙΑ. Οι θεσμοί θέλουν να μειωθούν οι υψηλότεροι συντελεστέ­ς. • Ποια αντίμετρα θα εφαρμοστού­ν, αν δεν υπάρχει δημοσιονομ­ικός χώρος να εφαρμοστού­ν όλα. Αν π.χ. το δημοσιονομ­ικό περιθώριο είναι 0,5% του ΑΕΠ, τότε θα πρέπει να επιλέξουν κάποια από αυτά. Η κυβέρνηση προφανώς θέλει να είναι μέτρα με πολιτικό όφελος. Οι θεσμοί έχουν άλλες προτεραιότ­ητες, όπως η ελάφρυνση των επιχειρήσε­ων.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη μείωση των συντάξεων, αλλά θέλει να γίνει σταδιακά από το 2020 έως και το 2022. Οι θεσμοί θέλουν να εφαρμοστού­ν εφάπαξ το 2020. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσε­ι πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τις συντάξεις, τα εργασιακά και τα ενεργειακά, «η Βελκουλέσκ­ου δεν μπαίνει στο αεροπλάνο για την Αθήνα» προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση. Από την άλλη, καθώς όπως έδειξε η τηλεδιάσκε­ψη της Παρασκευής οι διαφορές παραμένουν, η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μια συμφωνία σε υψηλότερο –πιο πολιτικό– επίπεδο, τουλάχιστο­ν στα εργασιακά και στη μείωση των συντάξεων.

Τι θέλει η Αθήνα, τι ζητούν οι θεσμοί, ποιες διαφορές παραμένουν σε συντάξεις, εργασιακά, ενεργειακά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece