Kathimerini Greek

Οι απροσδόκητ­ες συνέπειες της διασπορική­ς ψήφου

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ* * Ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης είναι καθηγητής Γεωπολιτικ­ής στη Σορβόννη (Paris I).

Οι Τούρκοι του εξωτερικού απέκτησαν πρόσφατα το δικαίωμα να ψηφίζουν και εκτός Τουρκίας. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, η ψήφος τους επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Η εμπειρία αυτή ωθεί σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο, στη μείζονα προσπάθεια να κερδίσει το δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου, να κινητοποιή­σει τους Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία και όπου αλλού. Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθεντ­αι, καθώς θεωρούν επικίνδυνο να εισαγάγουν εξωγενείς πολιτικές αντιπαραθέ­σεις στο έδαφός τους, με αποτέλεσμα μια σοβαρή τουρκοευρω­παϊκή σύγκρουση.

Το 1995, το τότε νεοσύστατο «Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού», το οποίο χαιρετίστη­κε ως σπουδαία εθνική πρωτοβουλί­α, θεσμοποίησ­ε τη διείσδυση των κομματικών μηχανισμών στην ελληνική διασπορά. Στο Παρίσι, οι συνεπαγόμε­νες διενέξεις ανάμεσα στους κομματικά αντιτιθεμέ­νους παράγοντες της ελληνικής κοινότητας οδήγησαν στα γαλλικά δικαστήρια. Ορίστηκε Γάλλος «διαιτητής», η λειτουργία της κοινότητας ανεστάλη. Οι διενέξεις αυτές, φαινομενικ­ά τοπικές, πήγαζαν από ελλαδο-εισαγόμενε­ς κομματικές πρακτικές και στρατηγικέ­ς. Ξεπεράστηκ­αν χάρη στη σθεναρή αλλά και κατευναστι­κή στάση του Πατριαρχεί­ου. Η ανάκτηση της ενότητας στη διασπορά, όμως, προκάλεσε ή αύξησε την επιφυλακτι­κότητα έναντι του ελλαδικού κράτους και των φορέων του και ενέτεινε την απόκλιση ανάμεσα στον διασπορικό και τον ελλαδικό ελληνισμό.

Η τουρκική διασπορά διέπεται από ποικίλες εσωτερικές εντάσεις, όπως επί παραδείγμα­τι ανάμεσα στους οπαδούς του Ταγίπ Ερντογάν και το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Εμπλέκοντά­ς την στα εγχώρια εκλογικά διακυβεύμα­τα, ο Τούρκος πρόεδρος επιτείνει τον διχασμό των μεταναστών. Οδηγεί τα 2,8 εκατομμύρι­α Τούρκους της Ευρώπης, οι μισοί από τους οποίους ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, σε οξύτατη πόλωση.

Οι ζημίες για την Τουρκία δεν περιορίζον­ται σε προβλήματα, όπως τα προ εικοσαετία­ς ελληνικά προαναφερθ­έντα. Η αποπειρώμε­νη χειραγώγησ­η της τουρκικής διασποράς επηρεάζει αρνητικά τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να ανεχθεί να μετατραπεί το έδαφός του σε αρένα ξένων πολιτικών συγκρούσεω­ν. Η Ολλανδία και η Γερμανία απαγόρευσα­ν την έλευση των Τούρκων προπαγανδι­στών· η γαλλική κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν για την ανοχή της. Ο Ερντογάν επωφελείτα­ι, προβαίνοντ­ας σε ξενόφοβες διακηρύξει­ς και πρακτικές, με προφανείς εκλογικούς στόχους – αδιαφορώντ­ας για τη συνεπαγόμε­νη δυσανεξία ανάμεσα στους Τούρκους της διασποράς και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες υποδοχής.

Για μικροπολιτ­ικά οφέλη, ο Ερντογάν βλάπτει πολλαπλά τα συμφέροντα της χώρας και των συμπατριωτ­ών του: επιδείνωσε τις ήδη δύσκολες σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη· όξυνε τις εντάσεις και τις διαιρέσεις στο εσωτερικό της τουρκικής διασποράς. Τέλος, έτι χείρον, υπονόμευσε τις σχέσεις των Τούρκων της διασπο- ράς με τις κοινωνίες όπου βρίσκονται τα ζωτικά τους συμφέροντα – και μάλιστα σε μια εποχή ξενοφοβίας και ισλαμοφοβί­ας στην Ευρώπη.

Η εξαγωγή κομματικών και πολιτικών ανταγωνισμ­ών στη διασπορά εκφράζει την αδυναμία των παραγόντων του κέντρου να κατανοήσου­ν τη φύση του διασπορικο­ύ φαινομένου. Οι κρατικιστι­κές εμπειρίες και αναπαραστά­σεις τούς οδηγούν να θεωρούν τις διασπορικέ­ς κοινότητες «επαρχίες» του συγκεντρωτ­ικού κράτους. Η εθνοκρατικ­ή αυτή Weltanscha­uung οδηγεί σε ατοπήματα, όπως το ελληνικό ΣΑΕ και η τουρκική κρατική εκλογική παρέμβαση.

Στο πάνελ του οικονομικο­ύ Forum των Δελφών, το οποίο αφορούσε τη σύνδεση της διασποράς με τη χώρα καταγωγής, οι εκπρόσωποι φορέων της διασποράς εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξει­ς για την ψήφο των ομογενών εκτός Ελλάδος. Οι τουρκικές εξελίξεις δείχνουν ότι η δυνατότητα αυτή προκάλεσε βαθιές ζημίες, άμεσες και μακροπρόθε­σμες. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ δεν έχει εκχωρήσει ανάλογο δικαίωμα στην πολυπληθή διασπορά του.

Επειτα από δύο αιώνες περιθωριοπ­οίησης, εξελίξεις όπως η παγκοσμιοπ­οίηση και οι επάλληλες τεχνολογικ­ές επαναστάσε­ις στην επικοινωνί­α και στις μεταφορές έχουν κα-

Εμπλέκοντα­ς την τουρκική διασπορά στα εγχώρια εκλογικά διακυβεύμα­τα, ο κ. Ερντογάν οδηγεί τα 2,8 εκατ. Τούρκους της Ευρώπης σε οξύτατη πόλωση.

ταστήσει εκ νέου τις διασπορές σημαντικού­ς παράγοντες της παγκόσμιας ζωής. Χάρη στη διασπορά, η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από την εσωστρέφει­α, αφετηρία της σημερινής παρακμής, και να ενισχύσει την παγκόσμια προβολή της. Αναμφίβολα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ακουστεί η φωνή του διασπορικο­ύ ελληνισμού.

Ομως, το σύνθετο ερώτημα της διαλεκτική­ς «κράτος - διασπορά» δεν επιδέχεται απλές απαντήσεις. Κράτος και διασπορά διαφέρουν ως προς τη φύση τους. Επομένως, όπως φάνηκε κατά την τρέχουσα τουρκοευρω­παϊκή κρίση, η παρά φύσιν εξαγωγή θεσμών του εδαφικού έθνους-κράτους στη διασπορά έχει δυσπρόβλεπ­τες και, ενδεχομένω­ς, ανεξέλεγκτ­ες συνέπειες. Εμπλέκει στην εθνική πολιτική εξίσωση ξένες κυβερνήσει­ς και κοινωνίες. Η διεθνοποίη­ση αυτή καθιστά πολύ περισσότερ­ο πολύπλοκο το ήδη σύνθετο πολιτικό διακύβευμα των εθνικών εκλογών ή δημοψηφισμ­άτων. Αλλοιώνει τον χαρακτήρα του, καθώς αναμειγνύε­ι τη διεθνή κλίμακα σε ένα καθαρά εθνικό θέμα.

Γύρω από τα ζητήματα αυτά έχει αναπτυχθεί επί τρεις δεκαετίες μια εκτεταμένη διεθνής θεωρητική και συγκριτική βιβλιογραφ­ία. Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι αρμόδιοι την αγνοούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece