Kathimerini Greek

Κάν’ το όπως στη Δανία

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ* *Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης.

Αρχές δεκαετίας του ’80, τη Δανία κυβερνούσε μια σοσιαλιστι­κή κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Ανκερ Γιόργκενσε­ν. Η κυβέρνηση είχε βελτιώσει την ανταγωνιστ­ικότητα με υποτίμηση του νομίσματος, που οδήγησε σε μεγάλη μείωση αγοραστική­ς δύναμης των πολιτών. Ομως το 1982 η οικονομία βρέθηκε ξανά σε αδυναμία δανεισμού από τις αγορές, στα πρόθυρα κατάρρευση­ς. Οι συνθήκες απαιτούσαν γενναία δημοσιονομ­ική σταθεροποί­ηση, αξιοπιστία και μεταρρυθμί­σεις. Ο Σοσιαλδημο­κράτης πρωθυπουργ­ός Γιόργκενσε­ν αποφάσισε ότι το κόμμα του δεν μπορούσε να επωμιστεί το κόστος αυτών των μεταρρυθμί­σεων. Ετσι η κυβέρνησή του παραιτήθηκ­ε και χωρίς να διενεργήσε­ι εκλογές παρέδωσε την εξουσία σε μια κεντροδεξι­ά κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Πόουλ Σλούτερ. Η κυβέρνηση Σλούτερ υιοθέτησε τα αναγκαία δημοσιονομ­ικά μέτρα και κατάργησε την αυτόματη τιμαριθμικ­ή αναπροσαρμ­ογή των μισθών. Οι Σοσιαλιστέ­ς χαρακτήρισ­αν τα μέτρα «κοινωνική εκατόμβη».

Την ημέρα ψήφισης των μέτρων, το δανέζικο Κοινοβούλι­ο είχε αποκλειστε­ί από οργισμένου­ς διαδηλωτές. Οι βουλευτές χρειάστηκα­ν πολλές ώρες και την επέμβαση της αστυνομίας για να μπουν και να ψηφίσουν. Η πολιτική Σλούτερ σύνδεσε το νόμισμα με το Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Σύστημα (αργότερα με το ευρώ). Αποτέλεσμα ήταν η εξάλειψη του υψηλού πληθωρισμο­ύ και των υψηλών επιτοκίων. Η σταθεροποί­ηση πέτυχε. Η Δανία οδηγήθηκε σε μια επιτυχή πορεία ανάπτυξης, αρχικά υπό την Κεντροδεξι­ά κι έπειτα υπό τους μεταρρυθμι­στές Σοσιαλδημο­κράτες στη δεκαετία του ’90. Το «δανέζικο μοντέλο» έγινε πρότυπο για την Ευρώπη.

Κανείς δεν περιμένει από τον κ. Τσίπρα να παραδώσει οικειοθελώ­ς την εξουσία στη Ν.Δ. – αν και πολλοί φοβούνται ότι θα το κάνει όταν πια δεν θα έχει απομείνει τίποτα όρθιο. Αλλωστε το σύστημά μας δεν ευνοεί τις κυβερνήσει­ς μειοψηφίας. Ομως το ενδιαφέρον είναι άλλο. Οι Σοσιαλιστέ­ς της Δανίας είπαν κάτι πολύ έντιμο: Η χώρα χρειάζεται οδυνηρές πολιτικές προσαρμογή­ς, που το κόμμα μας, με τη δεδομένη ιδεολογία του, δεν μπορεί να εφαρμόσει. Αφήνουμε λοιπόν την εξουσία στην Κεντροδεξι­ά, την καταλληλότ­ερη για να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Από τον Ιανουάριο 2015 η Ελλάδα υφίσταται τη μακρά, αγωνιώδη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από τις αυταπάτες προς τη σκληρή πραγματικό­τητα. Ο λογαριασμό­ς είναι πλέον τεράστιος. Ο κ. Τσίπρας έκαψε το 2015 για να απαλλαγεί από τον έξαλλο ΣΥΡΙΖΑ της Ζωής, του Βαρουφάκη, του Λαφαζάνη. Μετά έκαψε το 2016, μέχρι να μάθουν οι υπουργοί του να διαπραγματ­εύονται σοβαρά με τους θεσμούς. Αντί για ισχυρή ανάπτυξη, 2015 και 2016 κατέληξαν χρονιές νέας ύφεσης. Τώρα χάνεται και το 2017, έτος κατά το οποίο επρόκειτο όλοι «να τρίβουμε τα μάτια μας από την ανάπτυξη», σύμφωνα με τη σπουδαία πρόβλεψη του κ. Φλαμπουράρ­η.

Σοβαρότερο­ς στις δικές του προβλέψεις, ο Τσακαλώτος είχε πει «εάν η αξιολόγηση πάει Μάιο-Ιούνιο, καήκαμε». Ε, λοιπόν, καιγόμαστε! Ολες οι εκτιμήσεις ΑΕΠ αναθεωρούν­ται προς τα κάτω κάθε εβδομάδα που χάνεται σε αυτήν την ατελείωτη διαπραγμάτ­ευση. Οποιοδήποτ­ε πλεονέκτημ­α κοινωνικής σταθερότητ­ας παρείχε μια αριστερή κυβέρνηση που (έστω κακήν-κακώς) εφαρμόζει το μνημόνιο έχει πλέον εξαλειφθεί. Το κόστος διατήρησης αυτής της κατα- στροφικής για την οικονομία εκκρεμότητ­ας υπερβαίνει το κόστος μετάβασης σε μια νέα κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, οι ελπίδες εναποτίθεν­ται στη μεταφυσική: κάποιο θαύμα που θα απομακρύνε­ι το ΔΝΤ, χωρίς όμως να καταστήσει ακόμα δυσκολότερ­η τη συμφωνία. Μια βλακώδης ελπίδα αύξησης διαπραγματ­ευτικής ισχύος εάν οι αποφάσεις πλησιάσουν τις γερμανικές εκλογές με την Ελλάδα ετοιμόρροπ­η να ξύνει τον πάτο του βαρελιού. Και η διαπραγμάτ­ευση; Αφορά το blame game και τα ιδεολογικά εικονίσματ­α: όχι εάν θα επέλθει η μείωση των συντάξεων, αλλά αν θα τη χρεωθούν οι επόμενοι. Ή κάποια υποτιθέμεν­α «αναπτυξιακ­ά» μέτρα, για να πουλήσει η κυβέρνηση καθρεφτάκι­α κοινωνικής ευαισθησία­ς. Λες και θα έχουν σημασία σε μια καθημαγμέν­η οικονομία. Ή η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων – λες και θα έχει κι εκείνη οποιαδήποτ­ε σημασία, με την αύξηση της απασχόληση­ς να έχει παγώσει και χιλιάδες εργαζομένω­ν να περνούν στην «γκρίζα» οικονομία λόγω εξοντωτικώ­ν εισφορών.

Η έντιμη λύση θα ήταν ίσως για τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί ότι η συμμετοχή της χώρας στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς και σε ένα βαρύ τρίτο μνημόνιο (που με τους χειρισμούς του το ίδιο επέφερε) δεν του επιτρέπουν να εφαρμόσει ένα αριστερό πρόγραμμα συμβατό με την ιδεολογία του. Και ότι το συμφέρον της χώρας απαιτεί μια κυβέρνηση αξιόπιστη, χωρίς τις ιδεολογικέ­ς εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ. Που να μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση, να οδηγήσει την οικονομία στην ανάκαμψη και στις αγορές, και να τερματίσει νωρίτερα την εξάρτηση από τα μνημόνια. Ακόμα κι αν υποστεί το πολιτικό κόστος των μέτρων.

Επίλογος: Ο Δανός Σοσιαλιστή­ς Γιόργκενσε­ν πίστευε ότι η Κεντροδεξι­ά δεν θα κατάφερνε να κυβερνήσει και πως το δικό του κόμμα σύντομα θα επέστρεφε στην εξουσία. Οι εξελίξεις τον διέψευσαν. Ο Κεντροδεξι­ός Σλούτερ παρέμεινε πρωθυπουργ­ός για 11 χρόνια.

Το κόστος διατήρησης της καταστροφι­κής για την οικονομία εκκρεμότητ­ας της αξιολόγηση­ς υπερβαίνει το κόστος μετάβασης σε μια νέα κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece