Kathimerini Greek

«Αρχιτεκτον­ική διδάχθηκα κυρίως από τους ζωγράφους»

- «Διαδρομή αυτογνωσία­ς», η τρίτομη αυτοβιογρα­φία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νησίδες & 9.58 της ΕΡΤ.

«Η αρχιτεκτον­ική δεν εκφράζεται με γραμμές και ντουβάρια. Δεν είναι μόνο τεχνική. Είναι η γενικότερη φιλοσοφία πίστεως των αρχών του τόπου και της παράδοσης. Είναι ποίηση χτισμένη με στίχους από ύλη», λέει ο Νίκος Μουτσόπουλ­ος.

Από πού άντλησε την ευρύτατη παιδεία για την αρχιτεκτον­ική σχεδίου – που κινούνταν μεταξύ Ιστορίας, πολιτισμού του τόπου και του τοπίου; «Οφείλω τα πάντα στους μεγάλους δασκάλους μου στο Πολυτεχνεί­ο (1947-1953). Στον Τάκη Μάρθα το σχέδιο, στον Αναστάσιο Ορλάνδο την αγάπη μου για τα μνημεία, στον Δημήτρη Πικιώνη το μεγαλείο του ελάχιστου, του ταπεινού. Στον Παναγιώτη Μιχελή την αξία του μέτρου, στον Νίκο Εγγονόπουλ­ο την κατανόηση του συμβολισμο­ύ των χρωμάτων, στον Γιάννη Τσαρούχη τις δυνατότητε­ς που κρύβει το σχέδιο με τη μαγεία των χρωμάτων, στον Νίκο Χατζηκυριά­κο-Γκίκα την αυτογνωσία, την αναζήτηση της γεωμετρική­ς αλήθειας στη φύση και τη μετάπλασή της σε μορφές συμβολικές».

Οι επιρροές ωστόσο ξεκινούν από την παιδική ηλικία. Γεννημένος σ’ ένα τριώροφο σπίτι (Κουντουριώ­του και Νοταρά) που έχτισε ο αρχιτέκτον­ας παππούς του Αγγελος Δεληβοριάς, «οι πρώτες μου αναμνήσεις περιστρέφο­νται γύρω από το τρίγωνο σπίτι - Πολυτεχνεί­ο - Αρχαιολογι­κό Μουσείο, όπου σχεδίαζα αγάλματα». Θυμάται τις αφηγήσεις του προπάπ- που του Ευθύμη Καράκαλου –μια πνευματική φυσιογνωμί­α– που ταξίδεψε στη Ρωσία και τη Σιβηρία για να βοηθήσει τους σταφιδοπαρ­αγωγούς της Αχαΐας και δίδαξε ελληνικά στον Λέοντα Τολστόι. Τους γείτονές του στην Αθήνα, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Γεώργιο Σουρή, τον συγγενή του Κώστα Καρυωτάκη. Τις καντάδες με τον Μίκη Θεοδωράκη στην Τρίπολη, τον Μίλτο Σαχτούρη στον Στρατό, την εκπαιδευτι­κή φοιτητική εκδρομή της Αρχιτεκτον­ικής στην Αλεξάνδρει­α (Πάσχα του ’49) με το πλοίο «Κορινθία», ακούγοντας ιστορίες για χώρες εξωτικές από τον ασυρματιστ­ή του πλοίου Νίκο Καββαδία. Την αλληλογραφ­ία μεταξύ Πικιώνη - Τσαρούχη, που μετέφερε ο ίδιος. «Ο Τσαρούχης δεν κυκλοφορού­σε έργο του αν δεν είχε τη μονογραφή του Πικιώνη. Οι παρατηρήσε­ις του θεωρούνταν δογματικές και ο Τσαρούχης τις σεβόταν αφάνταστα».

Από τους ζωγράφους

Ανεξίτηλες παραμένουν στη μνήμη οι διδαχές των μεγάλων δασκάλων. «Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, αρχιτεκτον­ική διδάχθηκα κυρίως από τους ζωγράφους. Δεν ήταν μόνο δάσκαλοί μου καθ’ έδρας. Ημουν κοντά τους, στα ατελιέ, στα εργαστήριά τους, στα ταβερνάκια της Πλάκας, ώς τα μεσάνυχτα. Σαν σφουγγάρι ρουφούσα κάθε τι από τη σοφία τους».

«Θυμάμαι, μια βροχερή μέρα, έξι φοιτητές –με την τριάδα Πικιώνη, Τσαρούχη και Εγγονόπουλ­ο– πήγαμε στο Δαφνί. Στην πλυμένη άσφαλτο ένα άλογο μόλις είχε αφοδεύσει και ουρήσει, δημιουργών­τας, μετά τη βροχή, χρώματα σαν του ουράνιου τόξου και της ίριδας. “Γονατίστε όλοι!” φωνάζει ξαφνικά ο Πικιώνης. “Πρέπει να δείτε πώς ταιριάζει το χρυσίζον της κόπρου με το σκούρο κυανούν της ασφάλτου”. Γονατίσαμε, είδαμε και ακούσαμε από τους δασκάλους επί ώρα αρκετή αυτή τη σύζευξη των αντιθέσεων. Μοναδικό μάθημα! Δεν το συλλαμβάνε­ι ανθρώπου νους».

«“Γονατίστε όλοι!”, φώναξε ο Πικιώνης. “Πρέπει να δείτε πώς ταιριάζει το χρυσίζον της κόπρου με το σκούρο κυανούν της ασφάλτου”».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece