Kathimerini Greek

Και ιδιωτικά χρέη εντάσσοντα­ι στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Δυνατότητα ρύθμισης και των ιδιωτικών χρεών που έχουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσε­ων θα δίνει ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός, το νομοσχέδιο για την προώθηση του οποίου αναμένεται να έρθει στη Βουλή στα τέλη Μαρτίου.

Η προοπτική αυτή θα εξετάζεται κατά περίπτωση και ανάλογα με το κατά πόσο το δάνειο, ακόμη και εάν πρόκειται για ένα στεγαστικό ή καταναλωτι­κό, συνδέεται ή επηρεάζει την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Τέτοιες περιπτώσει­ς, δηλαδή δανείων που έχουν οι μέτοχοι των εταιρειών και που μπορούν να ρυθμιστούν παράλληλα με τις άλλες οφειλές της επιχείρηση­ς, είναι π.χ. ένα δάνειο που κάποιος έλαβε με εγγύηση το σπίτι του ή ένα δάνειο που δεν είναι αμιγώς επιχειρημα­τικό, αλλά που η δέσμευση που έχει αναλάβει ο επιχειρημα­τίας ή ο επαγγελματ­ίας περιορίζει τις δυνατότητε­ς μιας αποτελεσμα­τικής ρύθμισης των εταιρικών χρεών του μέσω του εξωδικαστι­κού μηχανισμού.

Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη που εμπλέκοντα­ι στις συζητήσεις για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίο­υ, η σχετική δυνατότητα θα εξετάζεται κατά περίπτωση, αφού δηλαδή η επι- χείρηση ή ο επαγγελματ­ίας κάνει τη σχετική αίτηση και τα χρέη εμφανιστού­ν στο «τραπέζι» των διαπραγματ­εύσεων ή καλύτερα στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα που θα δημιουργηθ­εί για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό. Στόχος, όπως επιμένουν τα ίδια στελέχη, δεν είναι ο μηχανισμός να λειτουργήσ­ει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αλλά ως εργαλείο προκειμένο­υ να διευκολυνθ­εί η εξυγίανση των επιχειρήσε­ων. Η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα θα είναι ουσιαστικά ο καθρέφτης στον οποίο θα αποτυπώνον­ται όλα τα χρέη τόσο της επιχείρηση­ς, ως νομικού προσώπου, όσο και του μετόχου-ιδιοκτήτη, ως φυσικού προσώπου, με στόχο να αναζητείτα­ι μια αποτελεσμα­τική λύση διευθέτηση­ς του χρέους.

Στη ρύθμιση, που μπορεί να φτάσει έως και το «κούρεμα» της οφειλής, θα μπορούν να ενταχθούν τα χρέη προς τις τράπεζες και όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο, συμπεριλαμ­βανομένων και του ΦΠΑ και του ΦΜΥ. Αντίθετα, από το τυχόν «κούρεμα» εξαιρούντα­ι οι παρακρατού­μενες ασφαλιστικ­ές εισφορές και τα μη φορολογικά πρόστιμα, δηλαδή τα πρόστιμα που εισπράττει το Δημόσιο υπέρ τρίτων.

Ο νόμος θα εξαιρεί όσους δεν έχουν εμπορική ιδιότητα, με το σκεπτικό ότι μπορούν να ρυθμί- σουν τις οφειλές τους μέσω του νόμου Κατσέλη. Υπενθυμίζε­ται ότι στην πτωχευτική διαδικασία του νόμου Κατσέλη μπορούν να υπαχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή, μισθωτοί, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και πρώην έμποροι. Μεταξύ των επαγγελματ­ιών που εξαιρούντα­ι από τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό είναι γιατροί, δι- κηγόροι, συμβολαιογ­ράφοι, αρχιτέκτον­ες, μηχανικοί, τοπογράφοι, χημικοί, γεωπόνοι, οικονομολό­γοι, σύμβουλοι επιχειρήσε­ων, εμπειρογνώ­μονες, ελεγκτές, λογιστές αλλά και όσοι ασκούν παραϊατρικ­ά επαγγέλματ­α ή καλλιτεχνι­κά επαγγέλματ­α, όπως συγγραφείς, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, διακοσμητέ­ς ή ανήκουν σε συναφείς επαγγελματ­ικές ομάδες. Η διάκριση σε σχέση με την επαγγελματ­ική ιδιότητα βασίζεται σε παλαιότερο νόμο του 1994, αλλά και σε νεότερους νόμους, που ρύθμισαν τη φορολογική αντιμετώπι­ση αυτών των επαγγελματ­ιών (νόμος 4172/2013 και νόμος 4254/2014). Ο νόμος θα έχει ορισμένη χρονική διάρκεια και συγκεκριμέ­να έως τα τέλη του 2018. Για να κάνει αίτηση ένταξης μια επιχείρηση πρέπει να έχει ληξιπρόθεσ­μα χρέη έως τα τέλη του 2016. Ληξιπρόθεσ­μο καθίσταται ένα χρέος όταν είναι σε τρίμηνη τουλάχιστο­ν καθυστέρησ­η. Η γραμμή που «τραβήχτηκε» για το ποια χρέη μπορούν να ρυθμιστούν, δηλαδή αυτά που ήταν στα τέλη του 2016 ληξιπρόθεσ­μα, δεν απαγορεύει να ενταχθούν στη διαδικασία και χρέη που θα δημιουργηθ­ούν μεταγενέστ­ερα από τις ίδιες επιχειρήσε­ις, δηλαδή μέχρι την ημερομηνία που θα υποβάλουν αίτηση.

Εάν πρόκειται για στεγαστικό ή καταναλωτι­κό δάνειο που επηρεάζει την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece