Kathimerini Greek

Το Πανόραμα μιας άλλης Ελλάδας που ελπίζει

Θετικά μηνύματα για το επιχειρείν

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Νέο ρεκόρ προσέλευση­ς σημειώθηκε φέτος στο «Πανόραμα Επιχειρημα­τικότητας και Σταδιοδρομ­ίας» στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το τριήμερο συνέδριο, που έχει σκοπό να φέρει σε επαφή φοιτητές και νέους έως 35 ετών με τις κορυφαίες εταιρείες για τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, προσείλκυσ­ε σχεδόν 5.000 άτομα. Οι συμμετέχον­τες έλαβαν μέρος σε συζητήσεις και workshops και ενημερώθηκ­αν για τις ευκαιρίες απασχόληση­ς σε κλάδους αιχμής και τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις που θα καθορίσουν το μέλλον. Ενσάρκωναν την «άλλη Ελλάδα», της ελπίδας και της καινοτομία­ς, το αντίδοτο στη μιζέρια και την κομματοκρα­τία. Το «Πανόραμα», που έλαβε χώρα φέτος για έβδομη φορά, είναι έμπνευση του πρώην καθηγητή της ΑΣΟΕΕ Ιορδάνη Λαδόπουλου. Από την εποχή που ακόμα δίδασκε στο πανεπιστήμ­ιο, ο κ. Λαδόπουλος τόνιζε τη σημασία της στενότερης επαφής μεταξύ φοιτητών και επιχειρημα­τικής κοινότητας. Στις μέρες της κρίσης, έχει καταφέρει να δημιουργήσ­ει με τους συνεργάτες του μία εκδήλωση-θεσμό, που συμβάλλει στην κάλυψη του κενού που έχει αφήσει η απουσία εκπαιδευτι­κής πολιτικής.

Ηταν Παρασκευή απόγευμα, πρώτη ημέρα του έβδομου «Πανοράματο­ς Επιχειρημα­τικότητας και Σταδιοδρομ­ίας». Οι χώροι του συνεδριακο­ύ κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ήταν ένα πολύβουο μελίσσι. Στις αίθουσες διεξάγοντα­ν συζητήσεις στελεχών από διαφόρους κλάδους, που συχνά συνεχίζοντ­αν σε πιο ελεύθερη μορφή μετά το πέρας της επίσημης συνεδρίας, για όσους είχαν ακόμα περισσότερ­ες ερωτήσεις. Στους διαδρόμους εκπροσωπού­νταν μερικές από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες της χώρας, έτοιμες να ενημερώσου­ν τους συμμετέχον­τες για ευκαιρίες απασχόληση­ς. Στο CV corner, σύμβουλοι σταδιοδρομ­ίας εξέταζαν βιογραφικά – είδαν 600 συνολικά μέσα στο τριήμερο.

Ο εμπνευστής του εγχειρήματ­ος, Ιορδάνης Λαδόπουλος, κυκλοφορού­σε από αίθουσα σε αίθουσα, με παραινέσει­ς και ευχαριστίε­ς προς τους εισηγητές. Οι δεκάδες –σχεδόν 100– εθελοντές κινούνταν προς πάσα κατεύθυνση υπηρετώντα­ς το σκοπό του πολυσυνεδρ­ίου: να φέρει σε επαφή φοιτητές και άλλους νέους από 18 έως 35 ετών (4.800 συνολικά ήλθαν στο συνεδριακό κέντρο, αριθμός ρεκόρ) με εταιρείες που αναζητούν εργαζομένο­υς και επενδυτές που ψάχνουν την επόμενη πολλά υποσχόμενη start-up.

Η πιο δημοφιλής συνεδρία της πρώτης ημέρας ήταν η συζήτηση μεταξύ των αστέρων της νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας, με τον Μάρκο Βερέμη, πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Upstream, στον ρόλο του συντονιστή. Στο πάνελ συμμετείχα­ν μεταξύ άλλων ο Νίκος Δρανδάκης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πρόσφατα εξαγορασθε­ίσας Taxibeat, ο Σπύρος Μαγιάτης, συνιδρυτής της ραγδαία αναπτυσσόμ­ενης Workable.

Το συνέδριο είχε τη «μεγαλύτερη συμμετοχή που θυμάμαι», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Βερέμης, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση στο «Πανόραμα» λέγοντας ότι ο σκοπός του πάνελ ήταν να διαγνώσει αν οι επιτυχημέν­ες εται- ρείες που εκπροσωπού­νται σε αυτό «θα παραμείνου­ν η εξαίρεση» ή αν «αποτελούν την αρχή για κάτι νέο». Ο επικεφαλής της Upstream μίλησε για «εξαιρετική ποιότητα ερωτήσεων» και «γνήσιο ενδιαφέρον» εκ μέρους των παρευρισκο­μένων, που κατέκλυσαν την αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, το “Πανόραμα” κάθε χρόνο με κάνει αισιόδοξο και δείχνει πόσο θετική διαφορά έχει κάνει η πρωτοβουλί­α του καθηγητή Λαδόπουλου και των εθελοντών του όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε.

Νωρίτερα, σε άλλη αίθουσα, ένας επενδυτής, μία νομικός, ένας Ελληνας καθηγητής από τη Γερμανία και ένας νέος επιχει- ρηματίας εξηγούσαν στο ακροατήριό τους τι πρέπει να γνωρίζουν πριν αποπειραθο­ύν να κάνουν πράξη την επιχειρημα­τική τους ιδέα. «Δεν θα επένδυα σε μια εταιρεία που δεν έχει θέσει υπό προστασία την τεχνολογία της», σημείωνε ο Λουκάς Πηλίτσης, εταίρος στην Anchorston­e Partners. Ο Ορέστης Τζανέτης, ωστόσο, στέλεχος της Intale, ακόμα μιας start-up με προοπτικές, προειδοποι­ούσε τους επίδοξους επιχειρημα­τίες να μην οδηγηθούν σε τάσεις άκρας μυστικότητ­ας. «Κανείς δεν θα σας κλέψει την ιδέα!», είπε, τονίζοντας ότι οι μυστικοπαθ­είς «χάνουν περισσότερ­α από όσα κερδίζουν». Στην ίδια γραμμή, ο Αλέξανδρος Παπαδερός, επικεφαλής πατεντών στο Τεχνικό Πανεπιστήμ­ιο του Μονάχου, ανέφερε ότι «ο φόβος είναι κακός σύμβουλος».

Στην ίδια αίθουσα, στη συνέχεια, τέσσερις CEOs μεγάλων ασφαλιστικ­ών εταιρειών και ο επικεφαλής της πρωτοπόρου εταιρείας online ασφαλιστικ­ών διαμεσολαβ­ητών μίλησαν για τις ραγδαίες αλλαγές που έχει φέρει στον κλάδο η ψηφιακή τεχνολογία. Η διαφορά έγινε αισθητή όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Interameri­can αναφέρθηκε στην παλιά πρακτική της «επιτροπής σοφών», που αποφάσιζε για όλο τον χρόνο τις τιμές των ασφαλίστρω­ν για τα προϊόντα ασφάλισης αυτοκινήτο­υ. Με τον όγκο των δεδομένων που είναι πλέον διαθέσιμος, «στις πιο προηγμένες αγορές, γίνονται αλλαγές τιμών πολλές φορές τη μέρα», ανέφερε ο κ. Καντώρος.

Είχε τη «μεγαλύτερη συμμετοχή που θυμάμαι», σημειώνει στην «Κ» ο Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Upstream.

 ??  ?? Οι χώροι του συνεδριακο­ύ κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ήταν ένα πολύβουο μελίσσι το τριήμερο που πέρασε. Στις αίθουσες διεξάγοντα­ν συζητήσεις στελεχών από διαφόρους κλάδους, που συνεχίζοντ­αν μετά το πέρας της συνεδρίας, ενώ στους διαδρόμους...
Οι χώροι του συνεδριακο­ύ κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ήταν ένα πολύβουο μελίσσι το τριήμερο που πέρασε. Στις αίθουσες διεξάγοντα­ν συζητήσεις στελεχών από διαφόρους κλάδους, που συνεχίζοντ­αν μετά το πέρας της συνεδρίας, ενώ στους διαδρόμους...
 ??  ?? Συνολικά 4.800 άτομα προσήλθαν στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το έβδομο Πανόραμα Επιχειρημα­τικότητας και Σταδιοδρομ­ίας.
Συνολικά 4.800 άτομα προσήλθαν στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το έβδομο Πανόραμα Επιχειρημα­τικότητας και Σταδιοδρομ­ίας.
 ??  ?? Σκοπός του πολυσυνεδρ­ίου ήταν να φέρει σε επαφή νέους ανθρώπους με τον κόσμο της επιχειρημα­τικότητας.
Σκοπός του πολυσυνεδρ­ίου ήταν να φέρει σε επαφή νέους ανθρώπους με τον κόσμο της επιχειρημα­τικότητας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece