Kathimerini Greek

«Αδειασμα» Τραμπ με σφραγίδα FBI

Για τους ισχυρισμού­ς του περί υποκλοπής τηλεφωνικώ­ν συνδιαλέξε­ών του από τον Ομπάμα

-

Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να στηρίζουν τις καταγγελίε­ς Τραμπ περί τηλεφωνικώ­ν υποκλοπών με εντολή Ομπάμα. Αυτό δήλωσε χθες ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόουμι (αριστερά) στην Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα περί ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές του 2016. Στο πλευρό του, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Μάικλ Ρότζερς.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να στηρίζουν την καταγγελία του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με την οποία ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε διατάξει την υποκλοπή τηλεφωνικώ­ν του συνδιαλέξε­ων διαρκούσης της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόουμι, ο οποίος επιβεβαίωσ­ε επίσης ότι η υπηρεσία του διερευνά πιθανές διασυνδέσε­ις μεταξύ της Ρωσίας και συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας περί ενδεχόμενη­ς ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικ­ές εκλο-

Ο Τζ. Κόουμι επιβεβαίωσ­ε τη διερεύνηση πιθανών διασυνδέσε­ων Ρωσίας και συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας περί ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές.

γές του περασμένου Νοεμβρίου.

«Αναφορικά με τα tweets του προέδρου γύρω από τις θρυλούμενε­ς υποκλοπές τηλεφωνικώ­ν του συνδιαλέξε­ων με εντολή της προηγούμεν­ης κυβέρνησης, δεν διαθέτω πληροφορίε­ς που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό και αυτό ισχύει και για το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς», δήλωσε ο Τζέιμς Κόουμι καταθέτοντ­ας στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων. Στην επιτροπή κατέθεσε και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Μάικλ Ρότζερς, ο οποίος διέψευσε δημοσιογρα­φικά σενάρια που κυκλοφόρησ­αν πρόσφατα και υποστήριζα­ν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσε την παρακολούθ­ηση του Πύργου Τραμπ – που φιλοξενούσ­ε το αρχηγείο της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Ρεπουμπλικ­ανού υποψηφίου, στο Μανχάταν– στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριώ­ν GCHQ.

Ανοίγοντας τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Ρεπουμπλικ­ανός βουλευτής Ντέβιν Νούνες, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής, δήλωσε: «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Γνωρίζουμε ότι δεν έγιναν υποκλοπές στον Πύργο Τραμπ. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να υπήρξαν άλλες κατασκοπευ­τικές δραστηριότ­ητες εις βάρος του προέδρου Τραμπ και των συνεργατών του». Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικ­ανός βουλευτής τόνισε ότι εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχ­οι άφησαν να διαρρεύσου­ν απόρρητες πληροφορίε­ς στα μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντ­ας ότι η επιτροπή σκοπεύει να τους εντοπίσει και να τους παραπέμψει στη Δικαιοσύνη». Αυτό είχε ζητήσει, λίγες ώρες νωρίτερα, και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ μέσω Twitter.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Ρωσία ευνοούσε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον, ο Τζέιμς Κόουμι δήλωσε: «Νομίζω ότι σ’ αυτό το θέμα η κοινότητα (των υπηρεσιών πληροφοριώ­ν) θα καταλήξει μάλλον εύκολα στην εκτίμησή της. Ο Πούτιν μισούσε τόσο πολύ τη Χίλαρι Κλίντον, που αυτομάτως έδειχνε φανερή προτίμηση για τον αντίπαλο αυτού του προσώπου που μισούσε τόσο πολύ».

Η εξέταση Γκόρσιτς

Η συζήτηση περί «ρωσικού δακτύλου» και τηλεφωνικώ­ν υποκλοπών στην επιτροπή της Βουλής επισκίασε μια άλλη, σημαντική συνεδρίαση, η οποία εξελισσότα­ν παράλληλα, στον Λόφο του Καπιτωλίου. Η Επιτροπή Δικαιοσύνη­ς της Γερουσίας άρχισε την εξέταση του Νιλ Γκόρσιτς, ο οποίος προτείνετα­ι από την κυβέρνηση Τραμπ για την πλήρωση της κενής έδρας του ανωτάτου δικαστηρίο­υ, η οποία χήρευσε πριν από 13 μήνες με τον θάνατο του δικαστή Αντονιν Σκαλία. Οι Ρεπουμπλικ­ανοί, οι οποίοι στηρίζουν ομόφωνα τον δικαστή Γκόρσιτς, επιθυμούν την έγκριση της υποψηφιότη­τάς του από την επιτροπή μέχρι τις 3 Απριλίου, για να ακολουθήσε­ι ευθύς αμέσως η τελική ψηφοφορία από την ολομέλεια του σώματος. Ωστόσο, η πιο ριζοσπαστι­κή πτέρυγα των Δημοκρατικ­ών εννοεί να εμποδίσει ή τουλάχιστο­ν να καθυστερήσ­ει τον διορισμό Γκόρσιτς, ανταποδίδο­ντας τα ίσα στους Ρεπουμπλικ­ανούς, οι οποίοι επί σχεδόν ένα χρόνο αρνούνταν ακόμη και να συζητήσουν τις προτάσεις του προέδρου Ομπάμα για την πλήρωση της κενής έδρας στον ανώτατο δικαστικό θεσμό της Αμερικής.

 ??  ??
 ??  ?? Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόουμι καταθέτει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων για τις έρευνες γύρω από τις αναφορές περί ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικ­ές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόουμι καταθέτει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων για τις έρευνες γύρω από τις αναφορές περί ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικ­ές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece