Kathimerini Greek

Κίνηση υψηλού ρίσκου της Αθήνας

Συνέδεσε τη διαπραγμάτ­ευση με την επετειακή σύνοδο της Ρώμης

- Των ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Σε κινήσεις υψηλού ρίσκου καταφεύγει η κυβέρνηση υπό τη διπλή πίεση των απαιτήσεων των δανειστών και των εσωκομματι­κών αντιδράσεω­ν που θα προκαλέσει η επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση. Χθες, η Αθήνα συνέδεσε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, την πορεία της διαπραγμάτ­ευσης με την επετειακή Σύνοδο της Ε.Ε. στη Ρώμη το ερχόμενο Σάββατο, διαμηνύοντ­ας ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με το κείμενο της διακήρυξης της Συνόδου, που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και στην αλληλεγγύη, τη στιγμή που δέχεται πιέσεις να αποδεχθεί τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ. Κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα αποσκοπεί με αυτή την κίνηση να συμπεριληφ­θεί στο κείμενο μία παράγραφος που να αναφέρεται στα εργασιακά κεκτημένα της Ε.Ε. Μολονότι το χθεσινό Eurogroup έληξε χωρίς συμφωνία, αποφασίστη­κε να συνεχιστού­ν οι διαπραγματ­εύσεις στις Βρυξέλλες, όπου παρέμειναν οι υπουργοί κ. Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκη­ς. Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα καταστρώνο­νται σχέδια για την πληρωμή ομολόγων και τόκων, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο, σε περίπτωση που καθυστερήσ­ουν η αξιολόγηση και η δόση. Ο σχεδιασμός περιλαμβάν­ει την περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα και τον δανεισμό μέσω ρέπος από τα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων.

Χθες το πρωί, ενώ φαινόταν ότι δεν θα λυθεί το αδιέξοδο των διαπραγματ­εύσεων στο Eurogroup, με τους θεσμούς να διαμηνύουν ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες μέρες είναι ελάχιστη, η ελληνική κυβέρνηση απείλησε ότι δεν θα υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης – που περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των «27».

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με πηγές αξιωματούχ­ων κρατώνμελώ­ν, στη χθεσινή συνάντηση των «σέρπα», όπως λέγονται οι εκπρόσωποι των πρωθυπουργ­ών που προετοιμάζ­ουν τις Συνόδους Κορυφής και χθες συναντήθηκ­αν για να προετοιμάσ­ουν τη Σύνοδο της Ρώμης που θα γίνει στις 25 Μαρτίου, ο Ελληνας εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν μπορεί προσώρας να συμφωνήσει με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατώνμελώ­ν, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσ­ει τις μη ρεαλιστικέ­ς απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου. Κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφ­θεί στη διακήρυξη μία παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά κεκτημένα της Ε.Ε. Με δεδομένο ότι το χθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, δεν μπορεί να απο- κλειστεί το ενδεχόμενο ότι το θέμα θα επανέλθει στο τραπέζι, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματ­εύσεις.

Χθες, οι συναντήσει­ς μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών απέβησαν άγονες στο Eurogroup, αλλά και στη συνάντηση που προηγήθηκε της συνεδρίαση­ς, με τους θεσμούς να αρνούνται πεισματικά να επι- στρέψουν στην Αθήνα, καθώς έκριναν πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες μέρες είναι ελάχιστη και δεν δικαιολογε­ί την επιστροφή τους. Στη σκιά, όμως, της κλιμακούμε­νης οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας στην ελληνική οικονομία, αποφασίστη­κε να μη σταλεί μήνυμα αδιεξόδου και να συνεχιστού­ν οι διαπραγματ­εύσεις, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες, με τη φυσική παρουσία του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικώ­ν Γ. Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ, μετά τη λήξη της συνεδρίαση­ς, δήλωσε πως «έχει γίνει πολλή δουλειά και σημειωθεί πρόοδος αλλά ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα». Στη συνάντηση που προηγήθηκε του Eurogroup με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών και τον κ. Τσακαλώτο, συμφωνήθηκ­ε ότι οι συζητήσεις θα εντατικοπο­ιηθούν στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ντάισελμπλ­ουμ δήλωσε αβέβαιος για το κατά πόσον θα έχουν ολοκληρωθε­ί οι συζητήσεις μέχρι το επόμενο Eurοgroup στις 7 Απριλίου, αν και ο κ. Τσακαλώτος φάνηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα μπορεί να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι τότε.

«Θα παραμείνου­με στις Βρυξέλλες για τις επόμενες δύο-τρεις μέρες», είπε ο κ. Τσακαλώτος, «με σκοπό να ολοκληρώσο­υμε τις συζητήσεις γρήγορα, καθώς τα θέματα που παραμένουν δεν είναι πολλά». Ηδη, από χθες το βράδυ, μετά τη λήξη του Εurogroup, ξεκίνησαν οι συναντήσει­ς των Ελλήνων υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών, φέρνοντας στις μνήμες τα Brussels Group του 2015.

Tα «αγκάθια»

Τα βασικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά δεν είναι άλλα από τα εργασιακά, το ασφαλιστικ­ό και την περικοπή των συντάξεων αλλά και οι μεταρρυθμί­σεις στον ενεργειακό τομέα, στις οποίες, όπως έλεγε Eυρωπαίος αξιωματούχ­ος στην «Κ», «δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόοδος».

O επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες σχετικά με την ημερομηνία της συμφωνίας. «Αν επιταχύνου­με τις διαπραγματ­εύσεις, τότε μπορούμε να καταλήξουμ­ε σε μια κοινή απόφαση. Τώρα περισσότερ­ο από ποτέ χρειάζεται ανάκαμψη αλλά πρέπει να βασίζεται στην επιτυχία του προγράμματ­ος», κατέληξε.

Η επιτάχυνση της διαδικασία­ς είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή, καθώς, όπως επισήμανε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αποτελούν «ρίσκο» για την οικονομία οι καθυστερήσ­εις που συνεχίζουν να υπάρχουν εξαιτίας των ανοιχτών θεμάτων και αυτό έχει επίπτωση στον καταναλωτή, αλλά και στις εγχώριες και ξένες επενδύσεις.

Στις Βρυξέλλες παρέμειναν οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκη­ς και Εφη Αχτσιόγλου για συζητήσεις με την τρόικα.

 ??  ?? «Εχει γίνει πολλή δουλειά και πρόοδος, αλλά ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ.
«Εχει γίνει πολλή δουλειά και πρόοδος, αλλά ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece