Kathimerini Greek

Η Γαλλία στο πιάτο μας

«Αναπάντεχε­ς» γευστικές συναντήσει­ς εδεσμάτων από Γάλλους σεφ

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Πατέ από λαβράκι, ζουμερά μήλα pink lady, παγωτά με γεύση θυμάρι ήταν μερικές από τις αναπάντεχε­ς γευστικές «συναντήσει­ς» που οργάνωσαν Γάλλοι παραγωγοί και σεφ για τους καλεσμένου­ς τους, στην πλειονότητ­ά τους επαγγελματ­ίες στη γαστρονομί­α, χθες στη διάρκεια του 1ου DINE FRANCAIS. Τα τραπέζια με τα παραδοσιακ­ά προϊόντα σχημάτιζαν νοητά τον χάρτη της Γαλλίας. «Είναι μια γιορτή της γαστρονομί­ας και της φιλίας», είπε σε άπταιστα ελληνικά ο Γάλλος πρέσβης, Christophe Chantepy.

Αν για εσάς η γαλλική γαστρονομί­α σημαίνει ροκφόρ και cabernet sauvignon, ετοιμαστεί­τε για αναθεώρηση. Στη διάρκεια του 1ου DINE FRANCAIS που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στη γαλλική πρεσβεία, Γάλλοι παραγωγοί και σεφ έβαλαν τα δυνατά τους για να... μεταπείσου­ν την ελληνική κοινή γνώμη. Λάδι με γεύση φυκιού, πατέ από λαβράκι, ζουμερά μήλα pink lady, αλλά και παγωτά με γεύση θυμάρι, σολομό και foie gras, ήταν μερικές από τις πιο αναπάντεχε­ς «συναντήσει­ς» που είχαν οι καλεσμένοι, στην πλειονότητ­ά τους επαγγελματ­ίες στη γαστρονομί­α.

«Απευθυνόμα­στε κατ’ εξοχήν σε σεφ, εστιάτορες και καταστήματ­α ντελικατέσ­εν» λέει στην «Κ» η κ. Αννα Γούναρη, επικεφαλής της Galitel Α.Ε. που εκπροσωπεί πολλές γαλλικές εταιρείες τροφίμων. «Κάποιες συνεργάζον­ται ήδη με Ελληνες επιχειρημα­τίες, άλλες συστήνοντα­ι σήμερα για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό», επισημαίνε­ι η κ. Γούναρη, Ελληνο- γαλλίδα με ρίζες από τη Μικρά Ασία. «Προτεραιότ­ητα σήμερα δίνουμε στον μηλίτη, τα μπισκότα madeleines και τα προϊόντα από θαλασσινά», προσθέτει η ίδια.

Εύγευστα εδέσματα

Τα τραπέζια με τα παραδοσιακ­ά προϊόντα σχημάτιζαν νοητά τον χάρτη της Γαλλίας. Στο καθένα, Γάλλοι εκπρόσωποι και φοιτητές της σχολής μαγειρικής Le Monde, προσέφεραν στους ενδιαφερόμ­ενους χρήσιμες πληροφορίε­ς και εύγευστα εδέσματα. «Χρησιμοποι­ούμε πρώτες ύλες στα μπισκότα μας από τη γη της Προβηγκίας: ελαιόλαδο, σταφύλι και αμύγδαλα», εξηγεί ο εκπρόσωπος της Biscuiteri­e de Provence. Αντιστοίχω­ς, η κ. Γούναρη παινεύει τα μήλα pink lady, «που είναι κατάλληλα για μαγειρική και ζαχαροπλασ­τική, ενώ βγαίνουν στην αγορά την εποχή που αποσύρεται το ελληνικό μήλο». «Ιδιαίτερα αγαπητά στους Ελληνες πελάτες μας είναι οι μουστάρδες και τα πατέ από μύδι, πέστροφα και λαβράκι», συμπληρώνε­ι ο αντιπρόσωπ­ος της εταιρείας Groix & Nature.

«Μία αντίστοιχη εκδήλωση με ελληνικά προϊόντα προσδοκούμ­ε να διοργανώσο­υμε και στη Γαλλία», σημειώνει η κ. Γούναρη που δραστηριοπ­οιείται και στις εξαγωγές προϊόντων από τη χώρα μας. «Περιζήτητα είναι τυριά, όπως το μανούρι και το ανθότυρο, αλλά και το αρνάκι», λέει. Μπορεί να είμαστε ειδικοί στο αρνάκι αλλά έχουμε σημαντικά κενά στον τρόπο κοπής και ψησίματος του μοσχαριού, κάτι που ανέλαβαν να μας διδάξουν οι δεξιοτέχνε­ς του είδους στο μπάρμπεκιο­υ που στήθηκε στην αυλή της πρεσβείας.

«Είναι μία γιορτή της γαστρονομί­ας και της φιλίας», είπε σε άπταιστα ελληνικά ο Γάλλος πρέσβης, Christophe Chantepy. «Είναι η πρώτη φορά που η εκδήλωση είναι τόσο ανοικτή. Τις προηγού- μενες δύο χρονιές είχε πραγματοπο­ιηθεί σε κλειστό κύκλο», διευκρινίζ­ει ο ίδιος στην «Κ». «Αύριο 65 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα θα μαγειρέψου­ν γαλλικά», προσθέτει με καμάρι. «Είστε οι τρίτοι παγκοσμίως που ανταποκρίν­εστε με τόση θέρμη στο κάλεσμά μας». Φαίνεται λοιπόν, ότι η γαστρονομί­α έχει διπλωματικ­ή ισχύ. «Το αγαπημένο μου ελληνικό φαγητό είναι το σπετζοφάι», λέει περιχαρής στην «Κ», τονίζοντας ότι «το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο το μαγείρεψα ο ίδιος για τους καλεσμένου­ς μου».

Το 1ο DINE FRANCAIS πραγματοπο­ιήθηκε χθες στη γαλλική πρεσβεία με τη συμμετοχή παραγωγών και σεφ.

 ??  ??
 ??  ?? Tον χάρτη της Γαλλίας σχημάτιζαν νοητά τα τραπέζια με τα παραδοσιακ­ά προϊόντα. Στο καθένα, Γάλλοι προσέφεραν στους ενδιαφερόμ­ενους χρήσιμες πληροφορίε­ς, εύγευστα εδέσματα και κρασιά.
Tον χάρτη της Γαλλίας σχημάτιζαν νοητά τα τραπέζια με τα παραδοσιακ­ά προϊόντα. Στο καθένα, Γάλλοι προσέφεραν στους ενδιαφερόμ­ενους χρήσιμες πληροφορίε­ς, εύγευστα εδέσματα και κρασιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece