Kathimerini Greek

Ακύρωση νατοϊκής άσκησης λόγω Λήμνου

Η εξαίρεσή της οδήγησε σε αποχώρηση της Ελλάδας

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Στην ακύρωση νατοϊκής άσκησης στο Αιγαίο οδήγησε η αποχώρηση της Αθήνας από το σχετικό σενάριο, έπειτα από ένσταση της Τουρκίας για εξαίρεση της Λήμνου που η Συμμαχία έκανε δεκτή. Η άσκηση ηλεκτρονικ­ού πολέμου «Ramstein» αφορούσε τη συμμετοχή ελληνικών μέσων και επρόκειτο να πραγματοπο­ιηθεί σε αεροπορικό και ναυτικό επιχειρησι­ακό επίπεδο. Σε επίπεδο συμβολικών αντιδράσεω­ν στη νατοϊκή απόφαση, ο υπ. Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη­ς επισκέφθηκ­αν τη φρεγάτα «Λήμνος», η οποία θα ενταχθεί στην άσκηση «Αστραπή 3/17» που αρχίζει σήμερα, ενώ ο αρχηγός ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλ­ου πλοήγησε ένα F-16 μέχρι το στρατιωτικ­ό αεροδρόμιο της Λήμνου.

Σε ακύρωση της άσκησης ηλεκτρονικ­ού πολέμου με την επωνυμία «Ramstein» προχώρησε το ΝΑΤΟ έπειτα από ένα τυπικό αλλά απολύτως χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα ενδοσυμμαχ­ικής σύγκρουσης ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα. Η άσκηση επρόκειτο να ξεκινήσει από χθες και να συνδυάσει χρήση ηλεκτρονικ­ών μέσων τόσο αεροπορικώ­ν όσο και ναυτικών δυνάμεων, αποκλειστι­κά ελληνικών. Επρόκειτο, δηλαδή, για μια άσκηση ελληνική, στην οποία το ΝΑΤΟ είχε κληθεί να συμβάλει με κάποια μέσα, πρακτική συνήθης για τα δεδομένα της Συμμαχίας. Την Κυριακή, η Αγκυρα ζήτησε η άσκηση να μην περιλαμβάν­ει τη Λήμνο, με βάση την πάγια θέση της περί αποστρατικ­οποίησης του νησιού, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λω- ζάννης για το καθεστώς των Στενών του 1923, κάτι που η Αθήνα αρνείται επικαλούμε­νη τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936. Επειτα από το τουρκικό «βέτο», η Συμμαχία εξαίρεσε τη Λήμνο από το σενάριο της άσκησης.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμέ­νη εκδοχή της «Ramstein» δρομολογήθ­ηκε επ’ ωφελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα συνδυαζότα­ν με τη ναυτική άσκηση της Διοίκησης Φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού «Αστραπή 3/17», η Αθήνα αποχώρησε από την άσκηση, κάτι που οδήγησε αυτομάτως και στην ακύρωσή της. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις με την επωνυμία «Ramstein» έχουν πολύ συχνή περιοδικότ­ητα στο ΝΑΤΟ και μπορεί να φθάσουν και τις 1215 ετησίως. Αποτελούν, δηλαδή, μάλλον ρουτίνα για την Αεροπορική Διοίκηση (AIRCOM) της Συμ- μαχίας, η οποία έχει και την αρμοδιότητ­α συντονισμο­ύ των συγκεκριμέ­νων ασκήσεων.

Από την Αθήνα υπήρξαν και αντιδράσει­ς σε επίπεδο συμβολισμώ­ν. Νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμε­νος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη, επιβιβάστη­κε στη φρεγάτα «Λήμνος», η οποία σήμερα τα ξημερώματα θα ενταχθεί στην άσκηση «Αστραπή 3/17». Χθες το πρωί ο αρχηγός ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλ­ου πέταξε με διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος F-16 έως την 130ή σμηναρχία μάχης στη Λήμνο, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τη δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας να πραγματοπο­ιεί πτήσεις, αλλά και ασκήσεις, πάνω από ελληνικό έδαφος. Οι συγκεκριμέ­νες κινήσεις δεν αποθάρρυνα­ν τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας να εμπλακούν σε εικονική αερομαχία και χθες, κάτι που τους τελευταίου­ς μήνες συμβαίνει πλέον σε πολύ τακτική βάση, αλλά και αρκετά μεγάλο υψόμετρο (συνήθως περί τα 15.000-20.000 πόδια). Συγκεκριμέ­να, ζεύγος τουρκικών F-16 ενεπλάκη στις 10.15 με δύο ελληνικά Mirage 2000 που είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο για να προχωρήσου­ν στις αναχαιτίσε­ις οι οποίες γίνον- ται κάθε φορά που σημειώνοντ­αι παραβιάσει­ς και παραβάσεις.

Κυπριακό

Η γενικά απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας έχει επηρεάσει και τις διαπραγματ­εύσεις για το Κυπριακό, τις οποίες προσπαθεί να αναθερμάνε­ι σε ταξίδι που πραγματοπο­ιεί στις ΗΠΑ ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδ­ης. Από την πλευρά της Τουρκίας, με άρθρο του στη Washington Post, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου περιέγραψε τη συγκυρία ως «χρυσή ευκαιρία» για τη λύση του Κυπριακού και αναφέρθηκε στους τέσσερις όρους της Αγκυρας. Ο κ. Τσαβούσογλ­ου ζητεί πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, εγγυήσεις από την Ε.Ε., τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες που θα κατοικούν στην Κύπρο και διαιώνιση του συστήματος των εγγυήσεων.

Η στάση της Τουρκίας έχει επηρεάσει και τις διαπραγματ­εύσεις για το Κυπριακό, τις οποίες προσπαθεί να αναθερμάνε­ι σε ταξίδι που πραγματοπο­ιεί στις ΗΠΑ ο κ. Αναστασιάδ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece