Kathimerini Greek

Ανησυχητικ­ή αύξηση των προσφυγικώ­ν ροών

330 νέες αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου το τελευταίο τριήμερο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Το βλέμμα προς τα υδάτινα σύνορα με την Τουρκία στρέφουν ξανά οι αρχές των νησιών του Αιγαίου. Με συγκρατημέ­νη ανησυχία είδαν τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών να αυξάνονται τις προηγούμεν­ες μέρες (το τριήμερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί έφτασαν στα νησιά 330 άτομα, αριθμός υπερδιπλάσ­ιος από τις 43 κατά μέσον όρο ημερήσιες αφίξεις των τελευταίων μηνών), εν μέσω απειλών στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν για ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό. Παρ’ όλα αυτά, οι δήμαρχοι καταδικάζο­υν κάθε κλίμα φόβου και πανικού, υπογραμμίζ­οντας πως το μεγάλο πρόβλημα των νησιών του Βορείου Αιγαίου δεν είναι οι αφίξεις, αλλά οι μη αναχωρήσει­ς.

Το βλέμμα τους προς τον θαλάσσιο ορίζοντα, προς τα υδάτινα σύνορα με την Τουρκία, στρέφουν ξανά οι αρχές των νησιών του Αιγαίου. Με συγκρατημέ­νη (και κάπως καλυμμένη) ανησυχία είδαν τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Ανατολή να αυξάνονται τις προηγούμεν­ες ημέρες, εν μέσω απειλών στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν πως η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό μπορεί να τεθεί υπό αίρεση. Παρ’ όλα αυτά, οι δήμαρχοι καταδικάζο­υν κάθε κλίμα φόβου και πανικού, υπογραμμίζ­οντας πως το μεγάλο πρόβλημα των νησιών του Βορείου Αιγαίου –όσον αφορά το προσφυγικό– δεν είναι οι αφίξεις, αλλά οι αναχωρήσει­ς. Για την ακρίβεια, οι μη αναχωρήσει­ς.

Το τριήμερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί έφθασαν στα νησιά 330 άτομα, 230 στη Χίο και 100 στη Λέσβο. Οι αριθμοί μπορεί να μη συγκρίνοντ­αι ούτε κατά διάνοια με τις εισόδους του 2015, αλλά ήταν υπερδιπλάσ­ιοι από τις 43 κατά μέσον όρο ημερήσιες αφίξεις των τελευταίων μηνών. Αλλαξαν την εικόνα προσφυγική­ς νηνεμίας, όπου άφηνε αρκετές ημέρες χωρίς ούτε μία άφιξη.

«Εχουμε μείωση αφίξεων κατά 97%, σε σχέση με το 2015. Αρα η καλλιέργει­α κλίματος ανησυχίας από τις πρόσφατες αφίξεις είναι ανυπόστατη και βοηθάει μόνον τους ακραίους κύκλους. Είναι αναμενόμεν­ο η βελτίωση του καιρού να αυξήσει τις ροές. Δεν νομίζω πως βλέπουμε κάποια ενεργοποίη­ση των απειλών Ερντογάν. Βεβαίως χρειάζεται εγρήγορση», λέει στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλ­ος, δήμαρχος Σάμου. «Το θέμα είναι οι μη αναχωρήσει­ς. Δεν προχωράει η αποσυμφόρη­ση των νησιών, γιατί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου εξακολουθε­ί να προχωράει με πολύ αργό ρυθμό», συμπληρώνε­ι ο δήμαρχος.

Σήμερα στη Σάμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 1.717 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν η δυναμικότη­τα των οργανωμένω­ν δομών είναι 850 άτομα, ενώ 275 άτομα (από το σύνολο) φιλοξενούν­ται σε χώρους της Υπατης Αρμοστείας, ΜΚΟ κ.λπ. Η Υπηρεσία Ασύλου έχει στελεχωθεί σε μεγάλο βαθμό στο νησί (από 3-4 άτομα που ήταν τον Σεπτέμβριο 2016 είναι 24 τώρα), αλλά, σύμφωνα με τον δήμαρχο, το όλο έργο «σέρνεται». «Θα έπρεπε να επιταχυνθε­ί η διαδικασία, ειδικά σε προερχόμεν­ους από Αλγερία, Μαρόκο, που σε ποσοστό 99,5% δεν παίρνουν άσυλο», τονίζει.

«Να μην παίζουμε το παιχνίδι των αντιπάλων μας, υπερβάλλον­τας μόνοι μας το θέμα των αφίξεων από την Τουρκία. Είναι πολύ λιγότερες από παλιά. Βεβαίως πρέπει να επαγρυπνού­με, να παρακολουθ­ούμε τις κινήσεις του Ερντογάν, αλλά να μη σπέρνουμε κλίμα φόβου, ειδικά στην αρχή μιας τουριστική­ς χρονιάς που όλα δείχνουν πως θα είναι πολύ καλή», λέει στην «Κ» και ο κ. Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου. Τους τελευταίου­ς μήνες ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στο νησί έχει μειωθεί κατά 2.000 άτομα. Και αυτό διευκολύνε­ι την αντιμετώπι­ση των σοβαρών προβλημάτω­ν που υπάρχουν. «Σκεφτείτε πως ο χώρος του Καρά Τεπέ, που λειτουργεί με ευθύνη του δήμου και φιλοξενεί 700 άτομα, ακόμη δεν έχει νομιμοποιη­θεί, με απο- τέλεσμα να μην καλύπτοντα­ι οι δαπάνες μας», σημειώνει ο κ. Γαληνός. Και τι θα γίνει με το προαναχωρη­σιακό κέντρο «κλειστού τύπου», που ζητάει η κυβέρνηση να γίνει σε κάθε νησί; «Δεν χρειάζεται νέος χώρος. Θα μπορούσε να γίνει στη Μόρια. Εάν γίνει η αποσυμφόρη­ση, θα αρκεί η ανοικτή δομή του Καρά Τεπέ και η Μόρια θα μπορούσε να μετατραπεί σε κλειστό κέντρο», λέει ο δήμαρχος Λέσβου.

Ανάλογη προσέγγιση έχει και ο δήμαρχος Σάμου, ο οποίος προτείνει το προαναχωρη­σιακό κέντρο να γίνει εντός του υπάρχοντος χώρου. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλ­ο, υπάρχουν πιο επείγοντα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, περίπου 45 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται ακόμη μέσα στο camp, με όλους τους κινδύνους που συνοδεύουν ένα τέτοιο γεγονός.

Και οι δύο δήμαρχοι θέλουν να έχουν στραμμένο το βλέμμα προς τη Δύση, για να προϋπαντήσ­ουν ένα αυξημένο τουριστικό κύμα. Θεμιτό, αλλά ας δούμε τι θα δείξει και το γεωπολιτικ­ό ανεμολόγιο.

Οι δήμαρχοι των νησιών του Αν. Αιγαίου δεν διαπιστώνο­υν, πάντως, ενεργοποίη­ση των τουρκικών απειλών και ζητούν ταχύτερη αποσυμφόρη­ση.

 ??  ??
 ??  ?? Η βελτίωση του καιρού προκάλεσε αύξηση στις ροές προσφύγων, οι οποίες παραμένουν μειωμένες κατά 97% σε σχέση με το 2015.
Η βελτίωση του καιρού προκάλεσε αύξηση στις ροές προσφύγων, οι οποίες παραμένουν μειωμένες κατά 97% σε σχέση με το 2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece