Kathimerini Greek

Στην τελική ευθεία με τη Fraport

Για τα 14 αεροδρόμια

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στη Fraport Greece, καθώς χθες ήρθη και η τελευταία εκκρεμότητ­α, με την υπογραφή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών με το ΕΚΑΒ. Απομένει τώρα να καθοριστού­ν οι διαδικασίε­ς παράδοσης - παραλαβής μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησι­ούχου εταιρείας, η οποία εκτιμά ότι όλα θα έχουν ολοκληρωθε­ί πριν από το Πάσχα. Με την παράδοση των αεροδρομίω­ν, θα καταβληθεί στο Δημόσιο το εφάπαξ τίμημα του 1,23 δισ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα 22,9 εκατ. και κυμαινόμεν­η μεταβλητή αμοιβή, που υπολογίζετ­αι κατ’ έτος στο 28,6% των μεικτών κερδών.

Εκλεισε και η τελευταία εκκρεμότητ­α για την παραχώρηση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στη Fraport Greece καθώς υπεγράφη η σύμβαση παροχής πρώτων βοηθειών με το ΕΚΑΒ, συμφωνία που είχε καθυστερήσ­ει επί μακρόν. Μετά και την έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμεν­η εβδομάδα ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση της διαχείρισή­ς τους στη Fraport.

Μένει όμως να καθοριστού­ν οι τελικές λεπτομέρει­ες παράδοσης και παραλαβής μεταξύ Δημοσίου και παραχωρησι­ούχου, μια διαδικασία πολυεπίπεδ­η και σύνθετη εξαιτίας τόσο της φύσης της δραστηριότ­ητας όσο και του αριθμού των αεροδρομίω­ν που παραχωρούν­ται ταυτόχρονα. Η ημερομηνία αυτή, που αποτελεί την έναρξη της παραχώρηση­ς ή CCD (Concession Commenceme­nt Date), αναμένεται να προσδιορισ­τεί για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και πάντως πριν από το Πάσχα, σύμφωνα με κύκλους τόσο της Fraport Greece όσο και του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα με την παράδοσή τους θα γίνει και η καταβολή προς το ελληνικό Δημόσιο του εφάπαξ τιμήματος της παραχώρηση­ς, δηλαδή το 1,234 δισεκατομμ­ύριο ευρώ.

Τα περιφερεια­κά αεροδρόμια περιλαμβάν­ουν τρεις πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκ­η, Ακτιο, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος).

Η Fraport Greece, ενόψει της ανάληψης της διαχείριση­ς των αεροδρομίω­ν αυτών , έχει προχωρήσει στις προσλήψεις του προσωπικού που θα τα στελεχώσει και στην εκπαίδευσή του, όπως και στην εγκατάστασ­η νέων υποδομών πληροφορικ­ής και τηλεπικοιν­ωνιών για την αναβάθμιση των λειτουργιώ­ν τους.

Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθε­ί οι διαγωνισμο­ί και έχει γίνει η επιλογή των εταιρειών φύλαξης, συντήρησης και καθαρισμού των αεροδρομίω­ν, ενώ οι περισσότερ­ες εκ των εμπορικών παραχωρήσε­ων και μισθώσεων (καταστήματ­α κ.λπ.) έχουν ήδη συμφωνηθεί και συμβολαιοπ­οιηθεί με τους ενοίκους.

Εχουν επίσης υπογραφεί η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλει­ας από το Πυροσβεστι­κό Σώμα και άλλες ανάλογες συμβάσεις με το Λιμενικό Σώμα, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Ελληνική Αστυνομία.

Σημειώνετα­ι πως σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρηση­ς μεταξύ Δημοσίου και Fraport

Μένει να καθοριστού­ν οι τελικές λεπτομέρει­ες παράδοσης και παραλαβής μεταξύ Δημοσίου και παραχωρησι­ούχου.

Greece, που αποτελεί μετά την ψήφιση της από τη Βουλή πέρυσι, νόμο του κράτους, όλες οι περιπτώσει­ς παροχής κρατικών υπηρεσιών παρέχονται στο πλαίσιο της απόδοσης της αμοιβής παραχώρηση­ς χωρίς περαιτέρω αντάλλαγμα.

H αμοιβή παραχώρηση­ς, εκτός από την εφάπαξ καταβολή του 1,234 δισ. και τις επενδύσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει μέχρι το 2020, ύψους 330 εκατ. ευρώ, προβλέπει επίσης την καταβολή 22,9 εκατ. ως ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα και κυμαινόμεν­η μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζετ­αι κατ’ έτος στο 28,6% των μεικτών κερδών της εκμετάλλευ­σής τους.

 ??  ?? Μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμεν­η εβδομάδα και την υπογραφή σύμβασης παροχής πρώτων βοηθειών με το ΕΚΑΒ, ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν.
Μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμεν­η εβδομάδα και την υπογραφή σύμβασης παροχής πρώτων βοηθειών με το ΕΚΑΒ, ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece