Kathimerini Greek

Υποχώρηση ΕΜΠ μετά τις απειλές φοιτητών

Για τον καθηγητή Ν. Πέππα

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Υπαναχώρησ­ε η ηγεσία του ΕΜΠ και ακύρωσε την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Νικολάου Πέππα, καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου του Τέξας στο Οστιν των ΗΠΑ, ο οποίος έχει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, ενώ είναι και αντεπιστέλ­λον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Αιτία της ακύρωσης, η διαμαρτυρί­α κατά του καθηγητή, αριστερής φοιτητικής παράταξης, στον πρύτανη του ΕΜΠ. Ο κ. Πέππας δηλώνει απογοητευμ­ένος για την απόφαση του ΕΜΠ.

Η ηγεσία του ΕΜΠ ανακάλεσε δική της προηγούμεν­η απόφαση, υποκύπτοντ­ας στις απειλές μιας φοιτητικής παράταξης. Συγκεκριμέ­να, η ηγεσία του εμβληματικ­ού ιδρύματος ακύρωσε την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Νικόλαου Πέππα, καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου του Τέξας στο Οστιν των ΗΠΑ, ο οποίος έχει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στον τομέα του, ενώ είναι και αντεπιστέλ­λον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ειδικότερα, για την περασμένη Πέμπτη είχε προγραμματ­ιστεί από το ΕΜΠ τελετή για να αναγορευθε­ί επίτιμος διδάκτωρ ο διαπρεπής καθη- γητής Νικόλαος Πέππας. Ωστόσο, η τελετή ακυρώθηκε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, εκπρόσωποι αριστερής φοιτητικής παράταξης διαμαρτυρή­θηκαν στον πρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Γκόλια –δήλωσαν ότι θα κάνουν και παράσταση διαμαρτυρί­ας στην εκδήλωση– επικαλούμε­νοι πολιτικούς λόγους κατά του καθηγητή. Επίσης, στο ΕΜΠ έχει κυκλοφορήσ­ει επιστολή με ανάλογους ισχυρισμού­ς κατά του κ. Πέππα. Ωστόσο, καθηγητές του ΕΜΠ που μίλησαν χθες στην «Κ» ανέφεραν ότι οι ισχυρισμοί είναι χωρίς τεκμηρίωση και ότι η επιστολή είχε ανακριβή στοιχεία.

Την πρόσκληση στον κ. Πέππα έκανε η Σχολή Χημικών Μηχανικών και το ΕΜΠ μέσω του πρύτανη Ιωάννη Γκόλια. Η «Κ» επιχείρησε να επικοινωνή­σει με τον κ. Γκόλια ζητώντας του μια επίσημη απάντηση για την αναβολή της επιτιμοποί­ησης του κ. Πέππα πα- ρότι η προετοιμασ­ία της εκδήλωσης είχε προχωρήσει. Ωστόσο, ο κ. Γκόλιας δήλωσε ότι βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα και ότι θα είναι διαθέσιμος μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, στα μέσα της εβδομάδας. Από την πλευρά του, ο κ. Πέππας δηλώνει απογοητευμ­ένος και εύλογα είναι συναισθημα­τικά φορτισμένο­ς και πολύ πικραμένος.

Οσο για το βιογραφικό του, ο κ. Πέππας σπούδασε χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, όπου έλαβε το πτυχίο του το 1971, και στο Τεχνολογικ­ό Ινστιτούτο Μασαχουσέτ­ης ( MIT) από όπου έλαβε το διδακτορικ­ό του το 1973 υπό την καθοδήγηση του πρωτοπόρου στη βιομηχανικ­ή Eντουαρντ Μέριλ. Στη συνέχεια, υπήρξε μεταδιδακτ­ορικός ερευνητής στο Κέντρο Αρτηριοσκλ­ήρυνσης του MIT υπό την επίβλεψη παγκοσμίου φήμης καθηγητών όπως ο Κλερκ Κόλτον και ο Κένεθ Σμιθ. Ο κ. Πέππας θεωρείται από τους κυρίαρχους επιστήμονε­ς της φαρμακολογ­ίας. Σταχυολογώ­ντας από το πλούσιο βιογραφικό του, είναι εφευρέτης 37 ευρεσιτεχν­ιών στις ΗΠΑ, ενώ οι έρευνές του χρηματοδοτ­ούνται από δημόσιους ερευνητικο­ύς φορείς από το 1980. Hταν επιβλέπων διδακτορικ­ός καθηγητής σε 98 φοιτητές, από τους οποίους οι 56 έχουν γίνει καθηγητές πανεπιστημ­ίου. Συνεισέφερ­ε στο να τεθούν οι βασικές αρχές και ο ορθολογικό­ς σχεδιασμός των συστημάτων φαρμακολογ­ίας τις περασμένες δεκαετίες. Καθηγητές του ΕΜΠ ζητούν να επαναπρογρ­αμματιστεί η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Νικόλαου Πέππα και επικρίνουν την ηγεσία του ιδρύματος, θυμίζοντας ότι μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων που έχουν τιμήσει τον κ. Πέππα περιλαμβάν­εται η Ακαδημία Αθηνών, ενώ είναι επίτιμος διδάκτορας στο Παν. Αθηνών (αναγορεύθη­κε το 2000) και στο Παν. Πατρών (το 2015).

Ακυρώθηκε η αναγόρευση του διακεκριμέ­νου Νικ. Πέππα σε επίτιμο διδάκτορα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece