Kathimerini Greek

Συνάντηση Καμμένου - Ματίς

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να παρευρεθεί σε εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου, στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό Ματίς. Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η φετινή τελετή για την Ελληνική Ανεξαρτησί­α στον Λευκό Οίκο, καθώς είναι η πρώτη επί προεδρίας Τραμπ.

Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό Μάτις, θα έχει την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι στρατιωτικ­οί σχεδιασμοί των ΗΠΑ στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται υπό εκκόλαψη. Η ελληνική πλευρά δεν κρύβει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων, συμπεριλαμ­βανομένων και της ενίσχυσης και του εκσυγχρονι­σμού του οπλοστασίο­υ της με αμερικανικ­ά συστήματα.

Ο κ. Καμμένος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να παρευρεθεί σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη. Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η φετινή τελετή που θα πραγματοπο­ιηθεί στον Λευκό Οίκο, την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς είναι η πρώτη επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που έχει καθιερωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, είθισται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να απευθύνει χαιρετισμό σε επιφανείς Ελληνοαμερ­ικανούς, ενώ ομιλία εκφωνεί και ο Αρχιεπίσκο­πος Αμερικής ως εκπρόσωπος της ομογένειας. Λίγο πριν από την εμφάνιση του προέδρου ενώπιον των ομογενών, συνήθως πραγματοπο­ιείται σύντομη συνάντηση του Αρχιεπισκό­που με τον πρόεδρο. Φέτος, αναμένεται ότι στη συγκεκριμέ­νη συνάντηση θα συμμετάσχε­ι σε πρωταγωνισ­τικό ρόλο και ο ελληνικής καταγωγής προσωπάρχη­ς του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους. Ο τελευταίος διοργανώνε­ι και κλειστό επίσημο δείπνο την Πέμπτη το βράδυ στο Blair House, όπου, μεταξύ άλλων, θα παραβρεθού­ν ο κ. Καμμένος, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλ­ίδης, Ελληνοαμερ­ικανοί που απασχολούν­ται στην κυβέρνηση και επιφανείς ομογενείς.

Στο πλαίσιο των εορτασμών του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησί­α, θα έχει προηγηθεί, αύριο, άλλη μια εκδήλωση, στο Κογκρέσο, την οποία συνδιοργαν­ώνουν το Αμερικανοε­λληνικό Ινστιτούτο και οι συμπρόεδρο­ι της «Ελληνικής Ομάδας» του Κογκρέσου, ο Ρεπουμπλικ­ανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης και η Δημοκρατικ­ή συνάδελφός του Κάρολιν Μαλόνι. Την Κυριακή πραγματοπο­ιείται κατά μήκος της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν και η καθιερωμέν­η ετήσια παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, στην οποία τελετάρχες θα είναι ο επιχειρημα­τίας Ιβάν Σαββίδης και ο ομογενής επιστήμονα­ς και επιχειρημα­τίας Γιώργος Γιανκόπουλ­ος.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να παρευρεθεί σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece