Kathimerini Greek

«Ροζ αστέρι»:

-

Ενα ροζ διαμάντι 59,60 καρατίων γνωστό ως «The Pink Star» θα βγει σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ στις 4 Απριλίου και είναι πιθανό να γίνει το ακριβότερο του κόσμου με αξία 60 εκατ. δολαρίων.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα ροζ διαμάντι 59,60 καρατίων οβάλ κοπής, γνωστό ως The Pink Star, ήτοι το «ροζ αστέρι», θα βγει σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ στις 4 Απριλίου από τον οίκο Sotheby’s, που τονίζει ότι μπορεί να πωληθεί έως 60 εκατομμύρι­α δολάρια και να γίνει το πιο ακριβό διαμάντι αυτού του είδους που έχει πωληθεί ποτέ.

Το διαμάντι, σε έντονο ροζ χρώμα, είναι το μεγαλύτερο της κατηγορίας Internally Flawless Fancy Vivid Pink που έχει ταξινομηθε­ί ποτέ από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (GIA). Ο πολύτιμος λίθος, που αρχικά εξορύχθηκε από την εταιρεία De Beers το 1999 στην Αφρική ως ακατέργαστ­ο διαμάντι 132,5 καρατίων πριν κοπεί και λειανθεί, είναι το πιο πολύτιμο διαμάντι που έχει λειανθεί και τίθεται ποτέ σε δημοπρασία. Είχε βγει στο σφυρί παλαιότερα και η τιμή πώλησής του άγγιξε το ποσό-ρεκόρ των 52 εκατομμυρί­ων στερλινών από τον Sotheby’s στη Γενεύη τον Νοέμβριο του 2013, αλλά ο αγοραστής αδυνατούσε να το αποπληρώσε­ι, με αποτέλεσμα η πέτρα να προστεθεί στον κατάλογο απογραφής του Sotheby’s.

«Σε μια εποχή πρωτοφανού­ς ζήτησης για τα πλέον κομψά έγχρωμα διαμάντια, έχω την ευχαρίστησ­η να διαθέσω στην αγορά αυτή την υπέροχη πέτρα. Το εξαιρετικό μέγεθος αυτού του 59,60 καρατίων διαμαντιού, σε συνδυασμό με τον πλούτο του χρώματός του, ξεπερνά οποιοδήποτ­ε γνωστό ρεκόρ για ροζ διαμάντι στα χρονικά», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπένετ, πρόεδρος του τμήματος κοσμημάτων παγκοσμίως του οίκου Sotheby’s.

Υπερδιπλάσ­ιο από το Graff Pink

Το ρεκόρ για ροζ διαμάντι που έχει πωληθεί σε δημοπρασία είναι 46,2 εκατομμύρι­α δολάρια για το Graff Pink, 24,78 καρατίων, από τον οίκο Sotheby’s στη Γενεύη το 2010. Το Pink Star έχει υπερδιπλάσ­ιο μέγεθος σε σχέση με το Graff Pink και η κατηγορία του χρώματός του (Fancy Vivid) είναι η υψηλότερη στην κλίμακα που χρησιμοποι­είται για τα έγχρωμα διαμάντια, με συνέπεια η πέτρα να θεωρείται η πλέον πολύτιμη.

Το παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει το μπλε διαμάντι Oppenheime­r, που πωλήθηκε αντί 57,5 εκατομμυρί­ων δολαρίων από τον οίκο Christie’s στη Γενεύη τον περασμένο Μάιο.

 ??  ??
 ??  ?? Το διαμάντι 59,60 καρατίων που θα δημοπρατηθ­εί από τον οίκο Sotheby’s.
Το διαμάντι 59,60 καρατίων που θα δημοπρατηθ­εί από τον οίκο Sotheby’s.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece