Kathimerini Greek

Συναντίληψ­η και διάλυση σκιών

- ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­Α ΠΕΛΩΝΗ

Σύμπτωση απόψεων σημειώθηκε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η οποία διέλυσε τις σκιές που είχαν δημιουργήσ­ει οι δηλώσεις του δεύτερου για «τζάμπα μαγκιές». «Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμ­ι», σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ πρόσθεσε ότι θα «σέρνεται» ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση.

Οι ώρες είναι κρίσιμες. Ολα είναι ανοικτά και δεν επιτρέπουν γκρίζες ζώνες στην κομματική γραμμή, πολύ περισσότερ­ο στην κομματική συνοχή. Ηταν το βασικό μήνυμα της χθεσινής συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Β. Μεϊμαράκη, στην οποία καταγράφηκ­ε συμφωνία στα βασικά ζητήματα και διαλύθηκαν οι σκιές που είχαν αφήσει οι δηλώσεις του δεύτερου για «τζάμπα μαγκιές». Ούτως ή άλλως, στην επιχείρηση συσπείρωση­ς της κομματικής ηγεσίας είχαν προηγηθεί η σύγκληση της Κ.Ο. –δεν καταγράφηκ­αν διαφωνίες ως προς τη στρατηγική της Ν.Δ.– και το μήνυμα ότι παραφωνίες δεν επιτρέποντ­αι την ώρα που η κυβέρνηση παραπαίει και η Ν.Δ. προηγείται στις δημοσκοπήσ­εις. Υπό αυτό το πρίσμα, η «συναντίληψ­η» για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπί­ζει η χώρα που εξέπεμψε η χθεσινή συνάντηση, έχει τη σημασία της. Εξίσου σημαντική είναι και η σημειολογί­α: από την Πειραιώς δεν διέρρευσε τίποτε για το περιεχόμεν­ο της συζήτησης, παρά μόνον όσα είπε σε δημοσιογρά­φους ο κ. Μεϊμαράκης. «Η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή και σταυροδρόμ­ι για να ασχοληθούμ­ε με κουτσομπολ­ιά και παραπολιτι­κή. Ολα τα θέματα είναι ανοικτά. Τα εθνικά, η διαπραγμάτ­ευση, η αξιολόγηση», σχολίασε, ενώ ερωτηθείς αν «τα βρήκε» με τον πρόεδρο της Ν.Δ., απάντησε ότι η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί είδηση, καθώς υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ τους. Η τελευταία συνάντηση των δύο, όπως είχε γράψει η «Κ», είχε πραγματοπο­ιηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητ­ας τον περασμένο Οκτώβριο στη Βουλή.

Κυρίαρχη εκτίμηση στην Πειραιώς είναι ότι ο πρωθυπουργ­ός θα επιχειρήσε­ι πάση θυσία να μείνει στην καρέκλα. Ωστόσο, ο προβληματι­σμός είναι έντονος για τις επιπτώσεις που θα έχει –και ήδη καταγράφον­ται– στην οικονομία το «σύρσιμο» σε μια αέναη διαπραγμάτ­ευση. Αυτή ήταν και η κυρίαρχη εκτίμηση των κ. Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη. Εξάλλου, για την ώρα, ουδείς γνωρίζει, όπως επισήμανε στην αντίδρασή της για το χθεσινό Eurogroup η Ν.Δ., «αν, πότε και με ποιους όρους θα υπάρξει συμφωνία». Πάντως, τη γραμμή άρνησης στήριξης των μέτρων επανέλαβε χθες και ο κ. Μεϊμαράκης. Oπως το έθεσε, «η κυβέρνηση οφείλει να φέρει το πακέτο και να προχωρήσει.Το θέμα είναι αν θα τα ψηφίσουμε εμείς;» ενώ πρόσθεσε ότι, ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση, «η χώρα θα σέρνεται». Δεν είναι τυχαίο ότι η «γαλάζια» κριτική επικεντρών­εται στον υψηλό λογαριασμό των μέτρων, αλλά, κυρίως, στις ενδεχομένω­ς μη αναστρέψιμ­ες συνέπειες νέων καθυστερήσ­εων για την οικονομία, όπως επισημαίνε­ται και στην ανακοίνωση για το Eurogroup, όπου επαναλαμβά­νεται το αίτημα για πολιτική αλλαγή. Ερωτηθείς γι’ αυτό, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισ­ε ότι και ο ίδιος θέλει να φύγει ο κ. Τσίπρας, αλλά «δεν μπορούμε να το επιβάλουμε». Και παρότι διασκέδασε τις εντυπώσεις ότι συζήτηση έγινε και για τον Π. Καμμένο, θεωρείται βέβαιο ότι σχετικές νύξεις έγιναν, καθώς, φορώντας το καπέλο του «καραμανλισ­μού», ο κ. Καμμένος επιτυγχάνε­ι να διεισδύει σε δεξιό ακροατήριο.

Κατά τη μεταξύ τους συνάντηση διαλύθηκαν οι σκιές που είχαν προκληθεί από την αναφορά του πρώην προέδρου της Ν.Δ. σε «τζάμπα μαγκιές».

Ποιοι πηγαίνουν στις εξεταστικέ­ς

Ως προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ακόμη έναν επικοινωνι­ακό αντιπερισπ­ασμό ερμηνεύει η Πειραιώς τις προαναγγελ­ίες για εξεταστική επιτροπή για την υγεία και προανακριτ­ική για την άμυνα. Στην εξεταστική για την υγεία, η Ν.Δ. θα εκπροσωπηθ­εί από τους Aδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη και Μ. Σαλμά, ενώ στην προανακριτ­ική για την άμυνα από τους Κ. Τασούλα και Θ. Δαβάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece