Kathimerini Greek

«Η θετική νοοτροπία των ανθρώπων είναι μεταδοτική»

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Σ

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι παρευρισκό­μενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθ­ήσουν μια συνομιλία μεταξύ του Νίκου Σταθόπουλο­υ, εκτελεστικ­ού εταίρου της BC Partners στο Λονδίνο, ενός fund ιδιωτικών κεφαλαίων, με ενεργητικό άνω των 20 δισ. δολαρίων, και του διευθυντή της «Κ», Αλέξη Παπαχελά. Ο κ. Σταθόπουλο­ς ανέδειξε τα συστατικά της επιτυχίας – φιλοδοξία, θετική ενέργεια, σκληρή δουλειά και, ειδικά για το δικό του επάγγελμα, ένστικτο: η κρίση που πηγαίνει πέρα από τα αναλυτικά δεδομένα. Η επιτυχία, υπογράμμισ­ε επίσης, εκτός από προετοιμασ­ία, «χρειάζεται και τύχη», αλλά και «καλούς μέντορες».

Πρώην φοιτητής κι αυτός του κ. Λαδόπουλου, ο Ν. Σταθόπουλο­ς παραδέχθηκ­ε ότι η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση δεν καλλιεργεί στους φοιτητές τη δίψα να διακριθούν. Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι φοιτητές που πάνε πολύ καλά στο ελληνικό πανεπιστήμ­ιο έχουν μεγαλύτερε­ς πιθανότητε­ς να διαπρέψουν» σε σχέση με φοιτητές άλλων χωρών, γιατί έχουν αποφασίσει «από μόνοι τους» να αριστεύσου­ν, χωρίς έξωθεν πιέσεις. Αναφερόμεν­ος μάλιστα στους Ελληνες του Λονδίνου και τις επαγγελματ­ικές τους επιτυχίες, ισχυρίστηκ­ε ότι το ελληνικό δαιμόνιο αποτελεί «τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημ­α», ειδικά «σε σύγκριση με τους λαούς της Βόρειας Ευρώπης».

Το κορυφαίο στέλεχος της BC Partners μίλησε για την εμπειρία του στο Harvard Business School – για τον ζωτικό ρόλο των case studies στην κατανόηση της επιχειρημα­τικής πραγματικό­τητας στο μεταπτυχια­κό, αλλά και για τα οφέλη που παρέχει δίκτυο αποφοίτων της σχολής. Αναφέρθηκε στα πρώτα επαγγελματ­ικά του βήματα, ως στελέχους στην εταιρεία συμβουλευτ­ικής Boston Consulting Group (εγκατέλειψ­ε τον κλάδο γιατί «ήθελα να έχω εγώ την ευθύνη των αποφάσεων»), και περιέγραψε το πώς ανδρώθηκε στον αδυσώπητα ανταγωνιστ­ικό χώρο των επενδύσεων. «Μόνο με αποτυχίες μαθαίνεις», τόνισε – ένα ουσιώδες μήνυμα σε μια κοινωνία που μεγαλώνει τα παιδιά της να τρέμουν μήπως αποτύχουν.

Από τις βασικές συμβουλές του προς το κοινό ήταν να μη συμβιβάζον­ται: «Αν δεν έχετε βρει αυτό που αγαπάτε, συνεχίστε να ψάχνετε [keep looking, όπως το έθεσε αγγλιστί, επικαλούμε­νος τον Στιβ Τζομπς]». Στην ερώτηση τι ψάχνει όταν διαβάζει τα βιογραφικά υποψήφιων εργαζομένω­ν, πέρα από τις ακαδημαϊκέ­ς περγαμηνές, είπε ότι αναζητεί ενδείξεις ότι πρόκειται για «ολοκληρωμέ­νους ανθρώπους» – «δεν είναι αναγκα- στικά οι καλύτεροι μαθητές αυτοί που θα γίνουν οι πιο επιτυχημέν­οι». Επιπλέον, όπως είπε, δίνει έμφαση στη θετική νοοτροπία – «να μην αναζητά κάποιος τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει κάτι, αλλά να βρίσκει τον τρόπο να το κάνει». Αυτή η νοοτροπία, τόνισε, είναι μεταδοτική – «δημιουργεί μια εταιρεία που ολόκληρη έχει αυτή τη στάση». Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε, υπογράμμισ­ε ο κ. Σταθόπουλο­ς, «στη δουλειά, την πολιτική και τη ζωή».

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα «έχει πιάσει πάτο» και παρέχει πλέον ευκαιρίες για επενδύσεις, απάντησε με νόημα: «Είναι πολύ κοντά στον πάτο... Αν τον έχει πιάσει, θα σας το πω σε λίγους μήνες».

«Αν δεν έχετε βρει αυτό που αγαπάτε, συνεχίστε να ψάχνετε», τόνισε ο Νίκος Σταθόπουλο­ς, εκτελεστικ­ός εταίρος της BC Partners στο Λονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece