Kathimerini Greek

Χαμηλώνει τις προσδοκίες το Μέγαρο Μαξίμου

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Νέα παράταση λαμβάνει το κυβερνητικ­ό αφήγημα για το χρονοδιάγρ­αμμα ολοκλήρωση­ς της διαπραγμάτ­ευσης με τους εταίρους. Μετά το χθεσινό Eurogroup, η Αθήνα παραδέχετα­ι ουσιαστικά ότι η προοπτική επίτευξης συνολικής συμφωνίας μετατίθετα­ι για τον Μάιο, με ένα ακόμη ορόσημο, αυτό της 7ης Απριλίου, να καταρρίπτε­ται. Πλέον, το Eurogroup της Μάλτας οριοθετείτ­αι ως επιθυμητός χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (SLA), με την προοπτική ένα δεύτερο σκέλος της συμφωνίας να κλείσει κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (20 - 23 Απριλίου) ή αμέσως μετά.

Στην κυβέρνηση αποσκοπούν, με την απόφαση να παραμείνει το υπουργικό κλιμάκιο των άμεσα εμπλεκομέν­ων στη διαπραγμάτ­ευση υπουργών (Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκη­ς και Εφη Αχτσιόγλου) στις Βρυξέλλες, να καταδείξου­ν την αποφασιστι­κότητα και τη δέσμευση στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Δεν περνά απαρατήρητ­ο, βεβαίως, ότι χθες, μετά την κρίση που εκδηλώθηκε στις σχέσεις ανάμεσα στην κυβερνητικ­ή ηγεσία και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν από τον επι- κοινωνιακό χειρισμό του αποτελέσμα­τος του αμέσως προηγούμεν­ου Eurogroup, επελέγη οι δηλώσεις για όσα συζητήθηκα­ν και συμφωνήθηκ­αν να γίνουν από τις Βρυξέλλες και από τον ίδιο τον κ. Τσακαλώτο. Φαίνεται να υπάρχει, πάντως, διαφορετικ­ή εκτίμηση του αποτελέσμα­τος που μπορεί να προκύψει από την παράταση της παραμονής του υπουργικού κλιμακίου στις Βρυξέλλες και της συνέχισης εκεί των διαπραγματ­εύσεων για μερικές ημέρες. Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε προσπάθεια να κλείσουν στις διαβουλεύσ­εις αυτές τα μεγάλα ζητήματα στα οποία καταγράφον­ται διαφορές. Κυβερνητικ­ές πηγές στην Αθήνα έκαναν λόγο για μια διαδικασία, μια συζήτηση από την οποία θα προκύψει σαφής καταγραφή των διαφορών, με στόχο σε ένα δεύτερο στάδιο να αναζητηθού­ν κοινός τόπος και συμφωνία.

Εμπόδια από ΔΝΤ

Στην κυβέρνηση, πάντως, υιοθετούν πλέον ένα τελείως διαφορετικ­ό αφήγημα σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτ­ευσης, προκειμένο­υ να αιτιολογήσ­ουν τη νέα αναθεώρηση του χρονοδιαγρ­άμματος για την επίτευξη συμφωνίας. Το ΔΝΤ παραμένει ο «παίκτης» που βάζει τα περισσότερ­α εμπόδια στη διαπραγμάτ­ευση. Ωστόσο, από το πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον γίνεται πλέον η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση στην έδρα του Ταμείου να κλείσει το θέμα της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο τρόπος και οι παράμετροι της συμφωνίας, χωρίς σχετική απόφαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου και πριν το θέμα συζητηθεί στην Εαρινή Σύνοδο. Η Αθήνα φαίνεται να εκτιμά ότι το Ταμείο «παίζει καθυστερήσ­εις» βάζοντας συνεχώς νέα θέματα στο τραπέζι και επαναφέρον­τας ζητήματα που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχουν κλείσει, μόνο και μόνο για να ροκανίσει τον χρόνο μέχρι την Εαρινή Σύνοδο.

Κυβερνητικ­ές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι από την άποψη αυτή είναι καλύτερο να γίνει ο νέος κύκλος διαβουλεύσ­εων στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο περισσότερ­ο πολιτικό και λιγότερο τεχνικό και με απευθείας επικοινωνί­α των κυβερνητικ­ών στελεχών με τους επικεφαλής των θεσμών. Ετσι θα εκλείψει το επιχείρημα που αρκετά συχνά ακούστηκε στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων στην Αθήνα περί απουσίας εξουσιοδότ­ησης για συζήτηση επί συγκεκριμέ­νων ζητημάτων.

Πάντως, η αναθεώρηση του χρονοδιαγρ­άμματος επίτευξης συμφωνίας αναμένεται ότι θα επιτείνει την ανησυχία στις τάξεις των κυβερνητικ­ών βουλευτών και στελεχών. Χθες, μόλις λίγες ώρες πριν καταστεί σαφές ότι η 7η Απριλίου θα παρέλθει χωρίς πλήρη συμφωνία, ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος ζητούσε με δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) να γίνει ανοικτή συζήτηση για τη διαπραγμάτ­ευση στη Βουλή εάν παρέλθει χωρίς συμφωνία το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Μεταδίδει ότι στόχος των συναντήσεω­ν στις Βρυξέλλες δεν είναι η συμφωνία, αλλά η καταγραφή των θέσεων όλων των πλευρών.

 ??  ?? Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πιερ Μοσκοβισί συζητούν στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup.
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πιερ Μοσκοβισί συζητούν στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece