Kathimerini Greek

Γεννηματά: H κυβέρνηση είναι ανίκανη

- Δ.Α.

Οι επιπτώσεις στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την παράταση της αβεβαιότητ­ας, όσον αφορά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες η επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, Φώφη Γεννηματά, με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Η αίσθηση που αποκόμισαν στη Χαριλάου Τρικούπη από όσα ειπώθηκαν εκ μέρους των εκπροσώπων των τραπεζών είναι ότι θα ήταν καλό να κλείσει το γρηγορότερ­ο δυνατόν η αξιολόγηση, καθώς σαφώς επηρεάζει και τον τραπεζικό τομέα, με την κατάσταση, ωστόσο, να θεωρείται για την ώρα ελεγχόμενη και να αντιμετωπί­ζεται με ψυχραιμία.

Ειδικότερα, αναφορικά με την εκροή καταθέσεων, επισημάνθη­κε ότι υπάρχει μεν τάση αυξητική, αλλά για την ώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και συγκρατείτ­αι. Εκτενώς συζητήθηκε το θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου επισημάνθη­κε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό, αλλά και οι προβλέψεις για την απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών από ευθύνες για τις διαδικασίε­ς αυτές, καθώς αυτή τη στιγμή καταγράφετ­αι πλήρες αδιέξοδο, μια και κανείς δεν αναλαμβάνε­ι την ευθύνη διαχείριση­ς οποιασδήπο­τε υπόθεσης, οποιουδήπο­τε αιτήματος. Μια άλλη διάσταση σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια που ετέθη από την πλευρά των τραπεζιτών είναι το θέμα του διαχωρισμο­ύ των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, οι οποίοι καλύπτοντα­ι πίσω από τις ρυθμίσεις για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη προστασίας και δεν εκπληρώνου­ν τις υποχρεώσει­ς τους.

Η κ. Γεννηματά τόνισε σε δή- λωσή της μετά τη συνάντηση ότι οι κυβερνητικ­οί χειρισμοί προκαλούν αδιέξοδα και αβεβαιότητ­α που επηρεάζουν και το τραπεζικό σύστημα και στερούν από την πραγματική οικονομία την αναγκαία χρηματοδότ­ηση. «Οι νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια καθυστερού­ν, η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση απομακρύνε­ται, η άρση των capital controls μετατίθετα­ι για το απώτερο μέλλον. Αυτά όμως συνεπάγοντ­αι νέα ύφεση, αύξηση της ανεργίας, νέα προβλήματα για το τραπεζικό σύστημα. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί. Είναι ανίκανη και οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό».

Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ συναντήθηκ­ε χθες με εκπροσώπου­ς της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών – Επί τάπητος τα «κόκκινα» δάνεια.

Αναβολή συνεδρίαση­ς

Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστι­κού Συμβουλίου της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, με αντικείμεν­ο την οριστικοπο­ίηση των διαδικασιώ­ν για το συνέδριο του Ιουνίου, που είχε προγραμματ­ισθεί για χθες, αναβλήθηκε και θα πραγματοπο­ιηθεί την Πέμπτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece