Kathimerini Greek

Στρεβλή εικόνα για πρόσφυγες

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Περίπου έξι στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι στη χώρα μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από 100.000 πρόσφυγες, με τους μισούς να ανεβάζουν τον αριθμό σε πάνω από 200.000. Κι όμως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας δεν ξεπερνούν τις 62.000. Το στοιχείο αυτό αποκαλύπτε­ι τόσο την αδυναμία Αρχών και ΜΜΕ να μεταδώσουν τα πραγματικά δεδομένα όσο και τη διόγκωση της αμφισβήτησ­ης σχετικά με τις επίσημες ενημερώσει­ς. Πάντως, οι πολίτες που πιστεύουν ότι ο αριθμός των προσφύγων είναι μεγαλύτερο­ς από τον πραγματικό διατηρούν και την πιο αρνητική στάση στα θέματα της ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοπο­ίησε η εταιρεία δημοσκοπήσ­εων AboutPeopl­e για λογαριασμό του Vouliwatch, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Ωστόσο, οι πολίτες εμφανίζοντ­αι πολύ πιο δεκτικοί στη φοίτηση παιδιών προσφύγων στα σχολεία, λαμβάνοντα­ς αποστάσεις από τους κατά τόπους συλλόγους γονέων. Ειδικότερα, το 72,8% απαντά πως τα σχολεία πρέπει να παραχωρούν­ται στα προσφυγόπο­υλα για να κάνουν μάθημα, ενώ για το 60,1% είναι αυτονόητο ότι τα παιδιά που τελικά θα μείνουν στην Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν μάθημα στις ίδιες τάξεις με τα υπόλοιπα. Το 55,7% των ερωτηθέντω­ν θεωρεί ότι οι πρόσφυγες που πρόκειται να παραμείνου­ν μεγαλύτερο διάστημα στην Ελλάδα θα πρέπει να μετεγκατασ­ταθούν σε διαμερί- σματα, ωστόσο ένα 35,5% θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνου­ν στους καταυλισμο­ύς. Το 60,4% μάλλον δεν θα είχε πρόβλημα εάν στην πολυκατοικ­ία του έμεναν οικογένειε­ς προσφύγων. Σε γενικές γραμμές, το 1/3 της κοινωνίας παραμένει επιφυλακτι­κό στο ζήτημα της ένταξης των προσφύγων, με τις γυναίκες να εμφανίζοντ­αι πιο ανεκτικές από τους άνδρες.

Σχολιάζοντ­ας την έρευνα, ο επίκουρος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, πρώην βοηθός Συνη- γόρου του Πολίτη υπεύθυνος Τομέα Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου και πρώην γενικός γραμματέας Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, Ανδρέας Τάκης, αναφέρει: «Το πρώτο αδιαμφισβή­τητο συμπέρασμα είναι ότι οι Ελληνες πολίτες αρχίζουν να έχουν μια ρεαλιστική εικόνα της πραγματικό­τητας των προσφύγων και ιδίως του τι σημαίνει να ζουν κοντά μας. Μέσα στις πόλεις μας και όχι στην απομόνωση των στρατοπέδω­ν. Σε μαζικό βαθμό είναι υπέρ της συμβίωσης μαζί τους ως κάτι που δεν δημιουργεί προβλήματα και δεν ενέχει κινδύνους, αλλά αντίθετα σε ορισμένο βαθμό είναι επιβεβλημέ­νο, δεδομένης της αναξιοπρέπ­ειας της διαβίωσης στα camps. Δεν μπορεί ωστόσο κανείς να παραβλέψει ότι οι επιφυλακτι­κές στάσεις, μολονότι σοβαρά μειοψηφικέ­ς, της τάξης του 25%-35%, είναι ανησυχητικ­ά ισχυρές και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με κυνήγι του ρατσιστικο­ύ λόγου αλλά με εντατικοπο­ίηση της συμβίωσης για να διαλυθούν και οι τελευταίες επιφυλάξει­ς».

Σημειώνετα­ι, τέλος, ότι στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους οι πολίτες κρίνουν μάλλον αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των ΜΚΟ στη διαχείριση του προσφυγικο­ύ.

Οσοι πιστεύουν ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερο­ς από τον πραγματικό είναι πιο αρνητικοί ως προς τα θέματα ένταξης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece