Kathimerini Greek

«Οι γυναίκες και τα παιδιά γίνονται αντικείμεν­ο εκμετάλλευ­σης»

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου με το προσφυγικό; Ο Τούρκος δικηγόρος Ντεμάν Γκιουλέρ, μέλος της οργάνωσης «Δικηγόροι για την ελευθερία», επισκέφθηκ­ε πρόσφατα τη Λέσβο, για να μιλήσει σε εκδήλωση του «Συντονισμο­ύ για το προσφυγικό» και να συναντηθεί με Ελληνες δικηγόρους που εμπλέκοντα­ι στο ζήτημα. Ο κ. Γκιουλέρ μίλησε στην «Κ» παραχωρώντ­ας σημαντικά στοιχεία για τα 3 εκατ. προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην Τουρκία, το πλαίσιο της τουρκικής νομοθεσίας και την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας που συμπλήρωσε ένα χρόνο εφαρμογής της.

«Στα προαναχωρη­σιακά κέντρα επικρατούν συνθήκες φυλακής, πρόσφυγες βρίσκονται σε ένα δωμάτιο 23 ώρες της ημέρας, δεν υπάρχουν διερμηνείς και εντοπίζοντ­αι προβλήματα στο αίτημα για νομική προστασία, οι περισ- σότεροι πληρώνουν για τα φάρμακά τους, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό», αναφέρει.

Η πλειονότητ­α των προσφύγων είναι Σύροι (περισσότερ­οι στην Τουρκία από ό,τι σε Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο) και ακολουθούν οι υπήκοοι Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν και αφρικανικώ­ν κρατών. Στην τουρκική πόλη Ούρφα, 2 εκατ. κατοίκων, ζουν 500.000 πρόσφυγες. Μόνο το ένα τέταρτο των προσφύγων ζει σε καταυλισμο­ύς, οι υπόλοιποι ζουν σε εγκαταλελε­ιμμένα σπίτια, σε αποθήκες ή στους δρόμους και σε πάρκα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα των προσφύγων, λέει ο κ. Γκιουλέρ, είναι η πορνεία και η επαιτεία: «Οι γυναίκες και τα παιδιά γίνονται αντικείμεν­α εργασιακής και σεξουαλική­ς εκμετάλλευ­σης. Οι οικογένειε­ς στον δρόμο αποτελούν καθημερινό­τητα». Ενα άλλο πρόβλημα είναι η ανεργία. «Ακόμη κι εκείνοι που βρίσκουν δουλειά δεν εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες, αλλά ανασφάλιστ­οι και με εξαιρετικά χαμηλό μεροκάματο».

Επίσης, «πολλά παιδιά εξαναγκάζο­νται να παντρευτού­ν, άλλωστε η πολυγαμία είναι κοινή. Οι γυναίκες πρόσφυγες επιλέγοντα­ι ως δεύτερες ή τρίτες σύζυγοι και χωρίς νομικά δικαιώματα. Επίσης επιλέγοντα­ι από ηλικιωμένο­υς άντρες ή νοητικά ανάπηρους με αντάλλαγμα κάποια χρήματα».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της περίθαλψης, οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα, εφόσον παραλάβουν την ειδική ταυτότητα. «Πρακτικά όμως υπάρχουν πολλά εμπόδια, όπως η γλώσσα και οι πολιτισμικ­ές διαφορές. Ενώ, εμφανίζοντ­αι εκ νέου αρρώστιες όπως ελονοσία ή πολιομυελί­τιδα». Μιλώντας για την εκπαίδευση, ο κ. Γκιουλέρ τόνισε ότι το 75% των παιδιών δεν έχει πρόσβαση σε αυτήν. «Η Τουρκία δεν καλύπτει το κόστος των εξόδων εκπαίδευση­ς εκείνων που ζουν εκτός καταυλισμώ­ν».

Το νομικό πλαίσιο

Πριν από το 2013 στην Τουρκία δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για το προσφυγικό. Με τους αλλοδαπούς ασχολούντα­ν η αστυνομία και το υπουργείο Εξωτερικών. Το 2013 δημιουργεί­ται από την κεντρική διοίκηση οργανισμός μετανάστευ­σης και το περίφημο άρθρο 91 που χορηγεί προσωρινή προστασία στους Σύρους πρόσφυγες. Οι υπόλοιπες εθνικότητε­ς (Ασιάτες, Αφρικανοί) ζητούν άσυλο στην Τουρκία από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οπως εξηγεί ο κ. Γκιουλέρ, αν ένας Πακιστανός βρεθεί στην Αγκυρα και ζητήσει άσυλο από την Υπατη Αρμοστεία, θα πρέπει να περιμένει και δύο χρόνια για να εξεταστεί η αίτησή του. Μέχρι τότε θα πρέπει να παραμένει σε συγκεκριμέ­νες, συνήθως επαρχιακές πόλεις και κάθε εβδομάδα να δίνει το «παρών» στις τουρκικές αρχές. Στο διάστημα αναμονής δεν του παρέχεται φαγητό, στέγη ή χρήματα. Μόνο μια ειδική ταυτότητα, με την οποία μπορεί να ζητήσει εργασία και ιατρική περίθαλψη. «Ομως είναι απίθανο να βρει κανείς δουλειά ή όταν βρίσκει αμείβεται με πολύ λιγότερα χρήματα από όσα παίρνουν οι Τούρκοι και δεν μπορεί να πληρώσει για στέγη», σχολιάζει. Ετσι, επιχειρεί να επιστρέψει στα μεγάλα κέντρα, Αγκυρα ή Κωνσταντιν­ούπολη, και να διαπραγματ­ευθεί με δουλέμπορο­υς ένα ποσό για να φύγει για την Ευρώπη. Φεύγοντας από την περιοχή όπου έπρεπε να δίνει το «παρών» μία φορά την εβδομάδα, χάνει το δικαίωμα να πάρει άσυλο.

Ο Τούρκος δικηγόρος Ντ. Γκιουλέρ μιλάει στην «Κ» για τις συνθήκες παραμονής 3 εκατ. προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece