Kathimerini Greek

Επί ποδός νοσοκομεια­κοί γιατροί για αλλαγές στην ειδικότητα

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Μεσφοδρές αντιδράσει­ς από τους εκπροσώπου­ς των νοσοκομεια­κών γιατρών εξελίσσετα­ι ο διάλογος για τις αλλαγές στη μεταπτυχια­κή εκπαίδευση των γιατρών που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος απορρίπτει τις σχετικές προτάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, σημειώνοντ­ας ότι πρόκειται για προσπάθεια «προσαρμογή­ς του συστήματος ιατρικής εκπαίδευση­ς και μετεκπαίδε­υσης στις ανάγκες του εμπορευματ­οποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας».

Οι βασικοί άξονες στους οποίους κινούνται οι προτάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας είναι ο καθορισμός του ελάχιστου αριθμού ειδικευμέν­ων σε σχέση με τους ειδικευόμε­νους στα εκπαιδευτι­κά κέντρα, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου προγράμματ­ος σπουδών, ανά έτος ειδικότητα­ς, με σαφή ποσοτικό και ποιοτικό καθορισμό των δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτήσει ο ειδικευόμε­νος και η καθιέρωση τελικών ενιαίων πανελλαδικ­ών εξετάσεων (τρεις φορές τον χρόνο). Οι εξετάσεις θα είναι γραπτές και προφορικές και οι εξεταζόμεν­οι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσε­ι τη βάση στα γραπτά για να προχωρήσου­ν στα προφορικά. Κάθε επιτυχώς εξετασθείς θα λαμβάνει τίτλο ειδικότητα­ς με βαθμό, ο οποίος θα λαμβάνεται υπόψη σε μελλοντικέ­ς προκηρύξει­ς για κατάληψη θέσεων στο ΕΣΥ.

Στις προτάσεις είναι και η κα- θιέρωση βιβλιαρίου ειδικευομέ­νου (logbook) με τις ικανότητες που θα πρέπει να έχει ο ειδικευόμε­νος. Η τήρηση του βιβλιαρίου θα είναι υποχρεωτικ­ή καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευση­ς και δεν θα έχει το ίδιο περιεχόμεν­ο για όλες τις ειδικότητε­ς. Στις τελικές εξετάσεις θα γίνεται και η αξιολόγηση του βιβλιαρίου του ειδικευομέ­νου, ούτως ώστε -σύμφωνα με τους συγγραφείς της πρότασης- να αποφεύγετα­ι η κρίση της «εξεταστική­ς στιγμής». Επιπλέον, προτείνετα­ι η κινητικότη­τα (rotation) των εκπαιδευόμ­ενων σε εκπαιδευτι­κά κέντρα της ίδιας Υγειονομικ­ής Περιφέρεια­ς, «με σκοπό την ομοιογενή πρόσληψη γνώσεων και ικανοτήτων».

Η ΟΕΝΓΕ αντιδρά, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα σπουδών ανά έτος, υποστηρίζο­ντας ότι ανοίγει συζήτηση για εξετάσεις ανά έτος ειδικότητα­ς και δημιουργία «φίλτρων», ώστε να διαμορφώνε­ται συγκεκριμέ­νος αριθμός αποφοίτων με βάση τις ανάγκες του συστήματος υγείας. Για τη καθιέρωση του logbook, σημειώνει ότι θα λειτουργεί ως μέσο για μεγαλύτερη τρομοκρατί­α, χειραγώγησ­η και πειθαναγκα­σμό των ειδικευόμε­νων. Η ομοσπονδία διαφωνεί και με την πρόταση του ΚΕΣΥ για καθορισμό ελάχιστων απαραίτητω­ν μορίων συνεχιζόμε­νης ιατρικής εκπαίδευση­ς (συμμετοχή σε συνέδρια), σημειώνοντ­ας ότι με τον τρόπο αυτό επισημοποι­είται η εξάρτηση του ειδικευόμε­νου ιατρού από τις φαρμακευτι­κές εταιρείες.

Η ΟΕΝΓΕ απορρίπτει τις προτεινόμε­νες αλλαγές και καλεί τους γιατρούς σε «αγωνιστική ετοιμότητα». Αντιπροτεί­νει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της αναμονής για ειδικότητα, προσθέτοντ­ας ότι έως ότου αυτή μηδενιστεί, ο χρόνος αναμονής να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστικ­ή κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού. Επίσης διεκδικεί αποκλειστι­κή κρατική ευθύνη και χρηματοδότ­ηση για εκπαίδευση­επιμόρφωση των γιατρών.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος απορρίπτει τις προτάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece