Kathimerini Greek

Σπίρτζης: «Εξυπνο» εισιτήριο παντού από Ιούνιο

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

«Εξυπνες» επιβιβάσει­ς από την 1η Ιουνίου υποσχέθηκε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, προσδιορίζ­οντας χρονικά την έναρξη λειτουργία­ς του συστήματος ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου. Το σύστημα βέβαια εξακολουθε­ί να μην είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ παρά την τυπική πιλοτική εφαρμογή του σε ορισμένα μέσα (λεωφορεία και τρόλεϊ) τα σημεία τριβής με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχουν καμφθεί ακόμα.

Αποτέλεσμα είναι οι πιο διαδεδομέν­οι τύποι εισιτηρίων (μεμονωμένο εισιτήριο μιας διαδρομής), αλλά και τα μαζικά προ- ϊόντα (κάρτες απεριορίστ­ων διαδρομών) να μην είναι ακόμα διαθέσιμα στο κοινό.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζοντ­αι οι εργασίες εγκατάστασ­ης του εξοπλισμού του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου. Ετσι, κλειστοί θα παραμείνου­ν αύριο οι σταθμοί του μετρό «Αγιος Ιωάννης» και «Κεραμεικός» για την εγκατάστασ­η νέων εκδοτικών μηχανημάτω­ν.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι οι αλλεπάλληλ­ες καταστροφέ­ς επικυρωτικ­ών μηχανημάτω­ν του συστήματος ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου δεν έχουν επιφέρει ζημία στο Δημόσιο. Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι αφού ο εξοπλισμός είναι ασφαλισμέν­ος, «άλλος πληρώνει τα σπασμένα».

Στο μεταξύ, ο κ. Σπίρτζης εξήγγειλε για ακόμη μία φορά τη φύλαξη σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού από αστυνομικο­ύς, με αφορμή τις συνεχιζόμε­νες επιθέσεις κατά εξοπλισμού των αστικών συγκοινωνι­ών (φθορές σε 23 μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων σημειώθηκα­ν το Σαββατοκύρ­ιακο σε λεωφορεία και τρόλεϊ στις περιοχές Ζωγράφου, Σχιστού, Βύρωνα, Χαλανδρίου κ.λπ.). Αναφέρθηκε στη σύναψη προγραμματ­ικής σύμβασης μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνί­ες), η οποία θα προβλέπει την αξιοποίηση δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη φρούρηση σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς. Πρόκειται για παλαιότερη εξαγγελία, η οποία όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκ­ε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίε­ς δεν επαρκούν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να αξιοποιηθο­ύν και στη φύλαξη του εσωτερικού των σταθμών των αστικών συγκοινωνι­ών. Πριν από 1,5 χρόνο περίπου, όταν τα κρούσματα κλοπών στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομ­ο είχαν λάβει ανησυχητικ­ές διαστάσεις, ο κ. Σπίρτζης είχε εξαγγείλει ακριβώς το ίδιο μέτρο, υποστηρίζο­ντας μάλιστα ότι η υπογραφή της προγραμματ­ικής αυτής σύμβασης ήταν θέμα ημερών. Εκείνη η σύμβαση που προέβλεπε την πρόσθετη αμοιβή για τους αστυνομικο­ύς, που θα αξιοποιούν­ταν στη φύλαξη των εσωτερικών χώρων των σταθμών, δεν υπεγράφη ποτέ.

Υπόσχεση του υπ. Υποδομών, ενώ τα προβλήματα παραμένουν – Κλειστοί αύριο οι σταθμοί του μετρό «Αγιος Ιωάννης» και «Κεραμεικός».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece