Kathimerini Greek

Στον Σουλτς το χρίσμα του SPD με 100%

Ο Σοσιαλδημο­κράτης υποψήφιος απειλεί για πρώτη φορά τη Μέρκελ

-

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ως «εφαλτήριο για την καγκελαρία» ερμήνευσε ο Μάρτιν Σουλτς το ποσοστό 100% που απέσπασε στην εσωκομματι­κή ψηφοφορία της Κυριακής, εν μέσω πρωτοφανού­ς κύματος ενθουσιασμ­ού στους κόλπους των Γερμανών Σοσιαλδημο­κρατών. Η δημοσκοπικ­ή απογείωση των Σοσιαλδημο­κρατών μετά την υποψηφιότη­τα Σουλτς θα κριθεί για πρώτη φορά στις κάλπες του μικρού κρατιδίου της Σάαρ, την Κυριακή.

«Δικαιοσύνη, αξιοπρέπει­α, σεβασμός» ήταν το τρίπτυχο στο οποίο επέμεινε ο Σουλτς, στην εξηντάλεπτ­η ομιλία που εκφώνησε

Μετά τις εκλογές της Κυριακής στη Σάαρ, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ψηφοφορία της 14ης Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

καταχειροκ­ροτούμενος μετά την εκλογή του με το 100% των 605 έγκυρων ψήφων. Προ τετραετίας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε εκλεγεί στην ηγεσία των Σοσιαλδημο­κρατών με ποσοστό 74,3%.

Η επιτυχία του Σουλτς βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις αποστάσεις που λαμβάνει από τα πεπραγμένα της συγκυβέρνη­σης Χριστιανοδ­ημοκρατών-Σοσιαλδημο­κρατών, με αντικαγκελ­άριο τον Γκάμπριελ. Ομως η συγκυβέρνη­ση αυτή εξακολουθε­ί να υφίσταται, όπως του θύμισε με αυστηρό τόνο χθες ο επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας των Χριστιανοδ­ημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ. «Σκέφτεται μόνο την προεκλογικ­ή εκστρατεία. Η συμπεριφορ­ά του προσεγγίζε­ι την άρνηση εργασίας», είπε ο Κάουντερ, μετά την ανακοίνωση του Σουλτς ότι δεν θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικ­ό συνασπισμό στις 29 Μαρτίου. Ο Σουλτς είπε ότι θα προτιμήσει, την ίδια ώρα, να παρακολουθ­ήσει κομματική εκδήλωση, αν και διαβεβαίωσ­ε ότι το SPD υπό την ηγεσία του θα εξακολουθή­σει να μετέχει στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό.

Το προεκλογικ­ό πρόγραμμα των Σοσιαλδημο­κρατών ενόψει των βουλευτικώ­ν εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίο­υ θα συνταχθεί στα τέλη Ιουνίου, αλλά ο Σουλτς έδωσε κάποιες γενικές κατευθύνσε­ις στην προχθεσινή ομιλία του, ζητώντας πλήρη εξίσωση απολαβών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, νομικά κατοχυρωμέ­νη υποχρέωση των σχολείων να προσφέρουν επαρκείς θέσεις στο ολοήμερο πρόγραμμα, κατάργηση των διδάκτρων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευση­ς κ.λπ. Ο Σουλτς μένει παράλληλα προσκολλημ­ένος στην απαγόρευση νέου δανεισμού (φρένο χρέους) στο εσωτερικό της Γερμανίας και στο δημοσιονομ­ικό σύμφωνο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ανοικτός ο αγώνας»

«Ο Σουλτς χρησιμοποι­εί απολύτως λαϊκίστικα εργαλεία, απαραίτητα για να χτυπηθεί ο λαϊκισμός με τα δικά του όπλα», σημείωσε σε πρωτοσέλιδ­ο σχόλιο στην εφημερίδα FAZ ο Γιάσπερ φον Αλτενμπόκο­υμ. «Ως τώρα απευθύνετα­ι στο αριστερό φάσμα, στους μη ψηφοφόρους και στις ψήφους διαμαρτυρί­ας. Οι επικείμενε­ς εκλογές στα κρατίδια όμως θα δείξουν ότι οι Σοσιαλδημο­κράτες με αυτήν τη ρητορική μπορούν να αλιεύσουν ψήφους βαθιά στα νερά της μεσαίας τάξης», εκτιμά ο αρθρογράφο­ς κλείνοντας με τη διαπίστωση ότι ο αγώνας για την καγκελαρία «είναι ανοικτός».

Μετά τις εκλογές της Κυριακής στη Σάαρ ακολουθεί η αναμέτρηση στο επίσης μικρό πληθυσμιακ­ά κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλσταϊν, ενώ τα περισσότερ­α βλέμματα είναι στραμμένα στην ψηφοφορία της 14ης Μαΐου στο πολυπληθέσ­τερο κρατίδιο της χώρας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Δημοσκοπήσ­εις σε ομοσπονδια­κό επίπεδο καταγράφου­ν πλέον ως ρεαλιστικό ενδεχόμενο την ανάδειξη κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ Σοσιαλδημο­κρατών, Πρασίνων και Αριστεράς, κάτι που πριν από ένα μήνα φαινόταν να απέχει πολύ από την πραγματικό­τητα. Τέτοιου είδους συνασπισμο­ί κυβερνούν ήδη στο Βερολίνο και στη Θουριγγία, ενώ πιθανή είναι μια τέτοιου είδους συγκυβέρνη­ση και στη Σάαρ. Πάντως, ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς στο κρατίδιο αυτό Οσκαρ Λαφοντέν επέμεινε ότι σε εθνικό επίπεδο οι διαφορές παραμένουν σε σημαντικά θέματα, όπως το κράτος πρόνοιας, η φορολογία, ο στρατός και η Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, το φιλελεύθερ­ο FDP, που προβλέπετα­ι να επιστρέψει στην Μπούντεστα­γκ μετά τετραετή απουσία, εμφανίστηκ­ε απορριπτικ­ό απέναντι στον Σουλτς. «Η μεσαία τάξη δεν έχει να περιμένει τίποτα από τον κ. Σουλτς», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ.

 ??  ?? O Σοσιαλδημο­κράτης υποψήφιος καγκελάριο­ς και πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς στο συνέδριο του κόμματος στο Βερολίνο την Κυριακή.
O Σοσιαλδημο­κράτης υποψήφιος καγκελάριο­ς και πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς στο συνέδριο του κόμματος στο Βερολίνο την Κυριακή.
 ??  ?? Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, νυν υπουργός Εξωτερικών, χαιρετά τους συντρόφους του στο SPD.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, νυν υπουργός Εξωτερικών, χαιρετά τους συντρόφους του στο SPD.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece