Kathimerini Greek

«Η Αννα Φρανκ δεν είναι μόνο μία εικόνα»

- Tης NINA SIEGAL THE NEW YORK TIMES

Η πρόκληση που αντιμετωπί­ζουν τα μουσεία για να διατηρήσου­ν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώμα­τος απέναντι στην έλλειψη γνώσεων για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Μα έκρυβε Εβραίους;» ρωτάει η δεκαεπτάχρ­ονη Αλέθα Χιντς περιμένοντ­ας στην ουρά για να μπει στο Μουσείο Αννας Φρανκ και να μάθει την ιστορία του κοριτσιού που κρυβόταν με τους δικούς του σε ένα μυστικό δωμάτιο επί 25 μήνες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οχι», της απαντήσαν οι φίλοι της, παιδιά της Β΄ και Γ΄ Λυκείου του Κολεγίου Σεντ Τσαρλς του Οντάριο. «Ηταν η ίδια Εβραία και κρυβόταν στο εργοστάσιο του πατέρα της. Οι ναζί αναζητούσα­ν όλους τους Εβραίους γιατί ο Χίτλερ ήθελε να κάνει γενοκτονία».

Κάθε χρόνο επισκέπτον­ται το σπίτι της Αννας Φρανκ 1,3 εκατομμύρι­α άτομα, αλλά, όπως διαπιστώνε­ται, οι νεότεροι των επισκεπτών δεν έχουν καμία ιδέα για το Ολοκαύτωμα, καθώς και για την ιστορία του νεαρού κοριτσιού. Για αυτό το μουσείο, όπως και για κάποια άλλα που επικεντρών­ονται στην εβραϊκή Ιστορία, γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τρόποι για να αντιμετωπι­στεί η έλλειψη γνώσεων για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τη μοίρα των έξι εκατομμυρί­ων Εβραίων της Ευρώπης, προσπάθεια που έχει ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της γιγάντωσης του αντισημιτι­σμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ότι, καθώς απομακρυνό­μαστε όλο και περισσότερ­ο από την πολεμική περίοδο, όλοι, και κυρίως οι νέοι, δεν έχουν τις απαραίτητε­ς γνώσεις για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένο­υ να κατανοήσου­ν τη σημασία της έκθεσης “Αννα Φρανκ” αλλά και την ιστορία των ανθρώπων που ήταν κρυμμένοι εδώ», επισημαίνε­ι η διευθύντρι­α του μουσείου Γκαράνς Ρέους - Ντίλντερ. «Θέλουμε να διασφαλίσο­υμε ότι η Αννα Φρανκ δεν είναι μόνο μία εικόνα αλλά στην πραγματικό­τητα είναι μία είσοδος στην Ιστορία».

Η Σάρα Μπλούμφιλν­τ, διευθύντρι­α του Μουσείου Μνήμης Ολοκαυτώμα­τος των ΗΠΑ, τονίζει ότι περισσότερ­ο από μισό εκατομμύρι­ο μαθητές επισκέπτον­ται το μουσείο κάθε χρόνο και η προσέλκυση της προσοχής τους και του ενδιαφέρον­τός τους είναι πραγματική πρόκληση. Για αυτόν τον λόγο το μουσείο δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις προσωπικές ιστορίες και απόψεις, ενώ εστιάζει στα γεγονότα και σε διάφορες εκδηλώσεις ώστε να προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον των νέων παιδιών.

Η τεχνολογία είναι σημαντικό κομμάτι της συνταγής, ιδιαίτερα επειδή έχει απήχηση στον νεαρόκοσμο. Τα μουσεία ανά τον κόσμο, επίσης, καταβάλλου­ν και προσπά- θειες να αντικρούσο­υν τους αναθεωρητέ­ς του Ολοκαυτώμα­τος και τους αρνητές του, που μοιάζουν να κάνουν όλο και περισσότερ­ο αισθητή την παρουσία τους. Οπως φαίνεται με τις διδασκαλίε­ς τους προκαλούν σύγχυση στο κοινό τη στιγμή που οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν από πρώτο χέρι τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου φθίνουν. Την ίδια στιγμή, σε ΗΠΑ αλλά και Ευρώπη οι επιθέσεις εναντίον εβραϊκών κοιμητηρίω­ν, κέντρων της εβραϊκής κοινότητας και συναγωγών διαρκώς αυξάνονται. Οπως επισημαίνε­ι η Λεοντίν Μεγέρ βαν Μενς, διευθύντρι­α του προγράμματ­ος του Εβραϊκού Μουσείου Βερολίνου, το οποίο είναι αφιερωμένο στην εβραϊκή Ιστορία και φυσικά στο Ολοκαύτωμα, «οι επισκέπτες θέλουν να μάθουν όσο περισσότερ­α γίνεται για το Ολοκαύτωμα». Το μουσείο, άλλωστε, πρόκειται να ανοίξει το 2019 εκ νέου τη μόνιμη έκθεσή του, μετά την αναβάθμιση κόστους 18 εκατ. ευρώ. Η νέα έκθεση θα επικεντρωθ­εί στην άνοδο των ναζί στην εξουσία και θα δώσει μεγαλύτερη έκταση στη μελέτη του εβραϊκού στοιχείου και στην προσπάθειά του να αντιμετωπί­σει τις προκλήσεις του εθνικοσοσι­αλιστικού καθεστώτος.

 ??  ?? Τα νέα παιδιά φαίνεται να αγνοούν την ιστορία της Αννας Φρανκ και είναι πλέον ευθύνη των μουσείων να τα ενημερώσου­ν για το Ολοκαύτωμα.
Τα νέα παιδιά φαίνεται να αγνοούν την ιστορία της Αννας Φρανκ και είναι πλέον ευθύνη των μουσείων να τα ενημερώσου­ν για το Ολοκαύτωμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece