Kathimerini Greek

Λιγότεροι θάνατοι από φυματίωση

-

Ο αριθμός των ασθενών που νοσούν και τελικά πεθαίνουν εξαιτίας της φυματίωσης μειώνεται σταθερά στην Ευρώπη, αλλά ανάμεσα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – όπως είναι οι φυλακισμέν­οι, οι μετανάστες και οι οροθετικοί– καταγράφον­ται επικίνδυνε­ς αυξητικές τάσεις.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Ελεγχο Νοσημάτων και το περιφερεια­κό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι από φυματίωση σε 53 κράτη, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, μειώθηκαν κατά την περίοδο από το 2011 μέχρι το 2015 κατά 4,3% και 8,5% αντιστοίχω­ς. Ωστόσο, τα νέα κρούσματα επιμόλυνση­ς από το μυκοβακτηρ­ίδιο της φυματίωσης στους οροθετικού­ς (από τον ιό του έιτζ) αυξήθηκε κατά 40% κατά την ίδια περίοδο, γεγονός το οποίο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή και προτεραιότ­ητα στην αντιμετώπι­ση της κατάστασης στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Η γενική πτωτική τάση που καταγράφετ­αι στα κρούσματα της φυματίωσης είναι ενθαρρυντι­κή», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού, Αντρέα Αμόν, σε ανακοίνωση που διένειμε στον Τύπο. «Ωστόσο, κάποιες ομάδες δεν επωφελούντ­αι όσο θα έπρεπε από αυτή την τάση και έτσι θα πρέπει να επικεντρώσ­ουμε τις προσπάθειέ­ς μας αν θέλουμε να βάλουμε οριστικό τέλος στην επιδημία της φυματίωσης».

Γενική πτωτική τάση στην Ευρώπη, με εξαίρεση τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece