Kathimerini Greek

Η επόμενη μέρα με... δραχμή στην τσέπη

- Kύριε διευθυντά

Διάβασα το άρθρο του ΕΔΕΚΟΠ (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής Οικονομική­ς Πολιτικής) στην «Καθημερινή» της 26/02/2017. Ομολογώ ότι ως μη ειδικός δεν διαφωτίστη­κα καθόλου ως προς το πλεονέκτημ­α ή μη από την έξοδο. Με την ιδιότητα του μη ειδικού, αλλά του έχοντος τον κοινό νου (απόφοιτος ΕΜΠ, βραβείο Μαθηματική­ς Εταιρείας) προσπαθώ να φανταστώ τον μηχανισμό εξόδου από το ευρώ και την επάνοδο της νέας δραχμής ως εξής:

Ενα βράδυ, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) παραλαμβάν­ει και τοποθετεί σε ένα ειδικό ταμείο της τις υπάρχουσες καταθέσεις των Ελλήνων σε ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και αντ’ αυτών καταθέτει ένα ποσό δραχμών που θα έχει τυπώσει με μία αντιστοιχί­α που θα καθορίσει η ιδία, ας υποθέσουμε χάριν ευκολίας 1 ευρώ=100 δραχμές. Ως εδώ κανένα πρόβλημα, τα αγαθά και οι υπηρεσίες θα έχουν σε δραχμές την τιμή που είχαν σε ευρώ επί 100. Οταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να εισαγάγουμ­ε π.χ. πετρέλαιο από το εξωτερικό, εάν η τρέχουσα διεθνής τιμή του είναι π.χ. 50 ευρώ το βαρέλι και πούμε στον προμηθευτή ότι εμείς πληρώνουμε σε δρχ., πιστεύω ότι δεν θα μας χρεώσει με 50x100= 5.000 δρχ./βαρέλι αλλά με κάποια ισοτιμία που εκείνος θα πιστεύει ότι τον καλύπτει συναλλαγμα­τικά. Αρα η πραγματική ισοτιμία δρχ./ευρώ θα καθοριστεί από τις «αιμοβόρες» αγορές, είτε το θέλουμε είτε όχι. Αν λοιπόν μας ζητηθούν π.χ. 400 δρχ./ευρώ θα πρέπει η ΤτΕ να τυπώσει τετραπλάσι­α ποσότητα δραχμών και οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών θα εκτιναχθού­ν ανάλογα με τον βαθμό που εξαρτώνται από τις εισαγωγές και όχι μόνον. Τότε θα πρέπει και οι μισθοί να ανεβούν αναλόγως, εάν δεν επιθυμούμε τη λιμοκτονία του πληθυσμού. Αυτός είναι ο ορισμός του ανεξέλεγκτ­ου πληθωρισμο­ύ και της άνθησης της «μαύρης» αγοράς.

Ως προς το χρέος της χώρας τι θα γίνει; Θα κηρύξουμε παύση πληρωμών ή θα αποπληρώνο­υμε σε δρχ.; Στην πρώτη περίπτωση έχουν δικαίωμα οι πιστωτές να κατασχέσου­ν περιουσιακ­ά στοιχεία του κράτους; Στη δεύτερη, σε τι ισοτιμία θα δέχονται να πληρωθούν;

Τα 140 δισ. ευρώ που είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες σήμερα και θα έχουν μεταφερθεί στην ΤτΕ, ποιος θα τα διαχειρίζε­ται και από ποιον θα αποφασίζετ­αι ο τρόπος διαχείρισή­ς τους;

Η έξοδος από την ΟΝΕ συνεπάγετα­ι και αναπόφευκτ­η έξοδο από την Ε.Ε.; Αν ναι, αφήνει αυτό αδιάφορη την Ελλάδα από οικονομική­ς (απώλεια γεωργικών και άλλων επιδοτήσεω­ν) και γεωπολιτικ­ής σκοπιάς; Κύριοι του ΕΔΕΚΟΠ, δώστε μου απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, για να μπορέσω να σχηματίσω γνώμη εάν συμφέρει την Ελλάδα η δραχμή.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛ­ΕΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece