Kathimerini Greek

Προς μνήμονες για τους αμνήμονες

- Κύριε διευθυντά

Με την επιστολή μου αυτή θέλω να επισημάνω ορισμένα φαινόμενα της πολιτικής ζωής...Πολλοί πρώην πρωθυπουργ­οί είτε δεν ομιλούν καθόλου διότι γνωρίζουν ότι απέτυχαν, όπως ο κ. Καραμανλής, είτε ομιλούν προσπαθώντ­ας να δικαιολογή­σουν τα αδικαιολόγ­ητα, όπως ο κ. Παπανδρέου, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι τα έκαναν όλα καλά και αρθρογραφο­ύν, γράφουν αυτοβιογρα­φίες και κριτικάρου­ν τους πρώην.

Κλασικό παράδειγμα ο κ. Σημίτης. Κριτικάρει τον Γιώργο για το ΔΝΤ, ξεχνώντας ότι ο ίδιος του έδωσε το «δαχτυλίδι» με τυμπανοκρο­υσίες μάλιστα. Δεν ήξερε μετά τόσα χρόνια τις ικανότητες του ανδρός; Δεν φέρει καμία ευθύνη ως προϊστάμεν­ος για τον Ακη και για το Χρηματιστή­ριο; Για το γεγονός ότι αγνόησε την έκθεση Σπράου, τον οποίο ο ίδιος προσκάλεσε, όσο και του φίλου του Γιαννίτση για το Ασφαλιστικ­ό, το οποίο κατά τους ειδικούς μας στοίχισε μέχρι σήμερα περί τα 80 δισ.; Ξεχνάει ότι στενοί συνεργάτες του ελέγχονται για δωροδοκίες χιλιάδων ελβετικών φράγκων, ένας μάλιστα των οποίων ισχυρίζετα­ι ότι κάποια τα έδωσε στο κόμμα; Ξεχνάει ότι άφησε τη μηχανοργάν­ωση ελλιπέστατ­η, την Ολυμπιακή πλήρως απαξιωμένη έπειτα από αστείους πειραματισ­μούς για τη διάσωσή της και τους σιδηροδρόμ­ους καταχρεωμέ­νους; Αλλο ένα φιάσκο της πολιτικής του υπήρξαν τα Ιμια, με αρχηγό τον άνθρωπο που τελούσε εν αποστρατεί­α και το ΠΑΣΟΚ τον επανέφερε για να σώσει το στράτευμα, απλώς και μόνο γιατί ήταν κομματικός φίλος. Τέλος, το μεγάλο του επίτευγμα εισόδου της χώρας στο ευρώ, μιας χώρας μπάχαλο που δεν γνώριζε ούτε πόσους δημοσίους υπαλλήλους είχε και την οποία χώρα ο ίδιος ειρωνευότα­ν λέγοντας «τι να κάνουμε, αυτή είναι η Ελλάδα», επίτευγμα που αποδεικνύε­ται σήμερα καταστροφι­κό. Λίγη σεμνότητα και αυτογνωσία δεν βλάπτει.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω επίσης την απορία μου και τη δυσαρέσκει­ά μου για την εμφάνιση στο κανάλι του ΣΚΑΪ δύο σημαιοφόρω­ν της παπανδρεϊκ­ής λαίλαπας της δεκαετίας του ’80, τα απόνερα της οποίας ακόμη υφιστάμεθα από το παπανδρεϊκ­ό κακέκτυπο της σημερινής κυβέρνησης.

Ε. Γ. ΣΥΓΚΟΥΝΑΣ MD FACS Νευροχειρο­υργός, καθηγητής ΕΚΠΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece